Back to top

A megtermelt zöldséget savanyítják

Járvás Miklós és felesége közel 40 éve üzemeltetnek savanyítót Nagykőrösön, és az alapanyagok többségét maguk termesztik 13 hektáros kertészetükben a település határában. Két fiuk és menyeik is velük dolgoznak, és már az unokák is besegítenek. Tevékenységüket leginkább az utóbbi időben elfajult munkaerőhiány nehezíti, bár amit lehet, gépesítenek.

Járvás Miklós feleségével, Rózsikával és egyik menyével, Nikivel
Fotó: Rimóczi Irén

Káposztát, konzervuborkát, paprikát, céklát, hagymát termesztenek, a vetésforgót gabonával tartják. A termelő szerint 6-8 emberre lenne állandóan szükség, hogy ne késsenek a munkákkal, hiszen az 5000 négyzetméteren termesztett uborkát például kétnaponta szedni kell. Már azonban az sem biztos, hogy a reggel bejelentett emberek kitartanak a nap végéig, képesek szó nélkül távozni.

A munkaerőhiány miatt is szűkült tizedére a káposzta termőterülete az utóbbi 10 évben. Az idén például nem volt ember, akivel leszedhették és visszahúzhatták volna a fátyolfóliás takarást az állományra, ezért csak megkésve tudtak permetezni. Ennek is következménye, hogy a csapadékos időben fölütötte fejét a szürkepenész a laposabb területeken, és a káposztalepkék hernyója is károsított.

Ősszel káposztahiány volt, ezért az egy hektárra zsugorodott területre korai fajtákat ültettek, hogy minél hamarabb legyen savanyítási alapanyaguk. Így esett a választás a kifejezetten savanyítási típusú Landini F1 fajtára. Már 80-90 nap múlva betakarítható, a 6-7 kilogrammosra is megnövő, vékony levelű fejekből szép szeletek vághatók. Bármikor ültethető, nagy hozamra képes. A 75-80 nap alatt beérő Castello F1 feldolgozásra és frisspiaci értékesítésre is alkalmas, és akár tárolható is. Besűrítve 2 kilogrammosak a fejek.

Korai káposzta közvetenül a betakarítás előtt
Fotó: Rimóczi Irén

A feldolgozott termékek széles palettáját gyártják: savanyú káposzta, vegyes vágott, ecetes és kovászos uborka, többféle paprika, köztük az olajban eltett krémfehér sajttal töltött is szerepel a kínálatban.

Krémfehérrel töltött paprika savanyúság
Fotó: Rimóczi Irén

Termékeik a lehető legkevesebb tartósítószert tartalmazzák, s a hőkezelt termékekkel szemben megőrzik vitamin- és tápanyagtartalmukat. Üzemünk HACCP minőségbiztosítási tanúsítványa szavatolja a folyamatos és ellenőrzött minőséget. Nyár elején a kovászos uborka, savanyú káposzta és a vegyes vágott a legnépszerűbb. A csomagolt savanyúsággal a közeli bolthálózatokat látják el, de távoli partnereknek is szállítanak, például a Mátrában, Miskolc környékén, Tiszafüreden.

(A Járvás családi vállalkozást az Alfa Lucullus Kft. szervezésében látogathattuk meg.)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miért nincs több fokhagyma?

A fokhagyma a magyar konyha megkerülhetetlen alapanyaga, az év nagy részében azonban csak külföldi árut találunk a boltok polcain, a piacokon. Az éves magyar termelésből ugyanis mindössze bő négy hónapig elégíthető ki a kereslet. A termesztésben a hazai fajtákat megelőzték a spanyol és francia nemesítésű fokhagymák, mert nagyobb fejet nevelnek, többet teremnek.

Azt kell termelni, ami eladható a piacon - heti kertészeti körkép

A koktélparadicsomra szakosodott, 1 hektáros nagyszénási Styecz kertészetben már készítik a termálkút alapját, hogy a szénfűtésről áttérjenek a termálvíz-fűtésre, de az idei év Borászok Borásza, Áts Károly, valamint egy pályázatnak köszönhetően országos hírnévre szert tett Wagner Kert áruda is bemutatkozik a legújabb Kertészet és Szőlészetben.

Átfogó zöldség-gyümölcs ellenőrzést tartott a budapesti piacokon a Nébih

271 forgalmazót ellenőriztek a 16 legnagyobb budapesti piacon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az elmúlt fél évben lezajlott ellenőrzéssorozat során a zöldség-gyümölcs forgalmazás követelményeinek betartását, valamint az őstermelők „valódiságát” vizsgálták a hivatal szakellenőrei.

Mi legyen a sok eladatlan kígyóuborkával? A belgák ezt találták ki

A flamand mezőgazdasági kutatóintézetben kidolgoztak egy módszert arra, hogy hogyan lehetne levezetni az uborkafölösleget.

Erősödő tudatos vásárlói magatartás

A budaörsi Príma Élelmiszer Áruházban a tudatos vásárlói magatartás megerősítéséről tartottak sajtótájékoztatót, ahol a tőkehúsok származási helyének feltüntetésének fontossága kiemelt téma volt. A vásárlók és az ágazati szereplők pozitív visszajelzései alapján az Agrárminisztérium július 15-től a sertéshúsok mellett már a juh-, kecske- és baromfihúsra is kötelezővé teszi a származási jelölést.

Paradicsomi pillanatok

Paradicsomot bármelyik étkezéshez fogyaszthatunk. A kedvelt zöldség sokoldalúságára Wim van den Berg, a DOOR Partners marketingmenedzsere meglepő kezdeményezéssel igyekszik felhívni a figyelmet.

Jónak ígérkezik a zöldség hozama

Eddig jó termést takaríthattak be a zöldségtermesztők. A jelentős tételnek számító hajtatott paradicsom és paprika, valamint a kígyóuborka termelői árai kissé a tavalyi alatt vannak – válaszolta a Világgazdaságnak Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Ter­méktanács elnöke.

Indul a 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási csomag második üteme

Hétfőn, július 13-ától indul a kormány által a Gazdaságvédelmi Alapból az agrártárca részére rendelkezésre bocsátott, többletforrás terhére meghirdetett Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program (NÉV Program) második üteme – közölte Nagy István agrárminiszter.

Pajtamúzeumtól a helyi termékekig

Rezi önkormányzata „A nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatása” című pályázat segítségével Pajtamúzeumot hozott létre a Laky Demeter Turistaház udvarán. A részletekről és a település agráriumáról Cserép Gábor polgármestert és Tafota Istvánnét, a turistaház vezetőjét kérdeztük.

A hollandoknak jól jön, ha a britek otthon maradnak

Továbbra is keresik a holland üvegházi zöldségeket a brit szupermarketekben. Ha az európai utazási korlátozások miatt a britek nem mennek nyaralni, egész nyáron a mostani szinten maradhat a zöldségfogyasztás, ami kedvez a holland beszállítóknak, nyilatkozta egy kizárólag az Egyesült Királyságba szállító westlandi kereskedő cég munkatársa.