Back to top

A megtermelt zöldséget savanyítják

Járvás Miklós és felesége közel 40 éve üzemeltetnek savanyítót Nagykőrösön, és az alapanyagok többségét maguk termesztik 13 hektáros kertészetükben a település határában. Két fiuk és menyeik is velük dolgoznak, és már az unokák is besegítenek. Tevékenységüket leginkább az utóbbi időben elfajult munkaerőhiány nehezíti, bár amit lehet, gépesítenek.

Járvás Miklós feleségével, Rózsikával és egyik menyével, Nikivel
Fotó: Rimóczi Irén

Káposztát, konzervuborkát, paprikát, céklát, hagymát termesztenek, a vetésforgót gabonával tartják. A termelő szerint 6-8 emberre lenne állandóan szükség, hogy ne késsenek a munkákkal, hiszen az 5000 négyzetméteren termesztett uborkát például kétnaponta szedni kell. Már azonban az sem biztos, hogy a reggel bejelentett emberek kitartanak a nap végéig, képesek szó nélkül távozni.

A munkaerőhiány miatt is szűkült tizedére a káposzta termőterülete az utóbbi 10 évben. Az idén például nem volt ember, akivel leszedhették és visszahúzhatták volna a fátyolfóliás takarást az állományra, ezért csak megkésve tudtak permetezni. Ennek is következménye, hogy a csapadékos időben fölütötte fejét a szürkepenész a laposabb területeken, és a káposztalepkék hernyója is károsított.

Ősszel káposztahiány volt, ezért az egy hektárra zsugorodott területre korai fajtákat ültettek, hogy minél hamarabb legyen savanyítási alapanyaguk. Így esett a választás a kifejezetten savanyítási típusú Landini F1 fajtára. Már 80-90 nap múlva betakarítható, a 6-7 kilogrammosra is megnövő, vékony levelű fejekből szép szeletek vághatók. Bármikor ültethető, nagy hozamra képes. A 75-80 nap alatt beérő Castello F1 feldolgozásra és frisspiaci értékesítésre is alkalmas, és akár tárolható is. Besűrítve 2 kilogrammosak a fejek.

Korai káposzta közvetenül a betakarítás előtt
Fotó: Rimóczi Irén

A feldolgozott termékek széles palettáját gyártják: savanyú káposzta, vegyes vágott, ecetes és kovászos uborka, többféle paprika, köztük az olajban eltett krémfehér sajttal töltött is szerepel a kínálatban.

Krémfehérrel töltött paprika savanyúság
Fotó: Rimóczi Irén

Termékeik a lehető legkevesebb tartósítószert tartalmazzák, s a hőkezelt termékekkel szemben megőrzik vitamin- és tápanyagtartalmukat. Üzemünk HACCP minőségbiztosítási tanúsítványa szavatolja a folyamatos és ellenőrzött minőséget. Nyár elején a kovászos uborka, savanyú káposzta és a vegyes vágott a legnépszerűbb. A csomagolt savanyúsággal a közeli bolthálózatokat látják el, de távoli partnereknek is szállítanak, például a Mátrában, Miskolc környékén, Tiszafüreden.

(A Járvás családi vállalkozást az Alfa Lucullus Kft. szervezésében látogathattuk meg.)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Díszkert zöldségfélékből I.

Egy ápolt konyhakert mindig szép látványt nyújt, tükrözi a gazdája szeretetét a kerti munkák iránt. A zöldségfélék nagy részéről elmondható, hogy nem csak hagyományos formában, a művelés, növényvédelem, szedés szempontjából praktikus, szabályos sorokba ültetve tudják gyönyörködtetni a szemet.

Szoborral emlékeznek a szentesiek a bolgár kertészekre

A bolgár kertészeknek emléket állító szobrot avattak Szentesen. Máté István és Lantos Györgyi szobrászművészek alkotása azokra az időkre és történelmi viharokra emlékeztet, amikor a kertészettel foglalkozó bolgárok megélhetést, netán új hazát keresve 1870 és 1940 között letelepedtek Szegvár és Szentes környékén.

Álomberuházás Derecskén: termálvízzel fűtött palántanevelő

Tizenkét hajós, termálvízzel fűtött, korszerű növényházzal bővült a KITE Zrt. derecskei kertészeti telephelye. Gazdasági és környezetvédelmi célok is indokolták a fejlesztést, a beruházással teljesültek a célok, kiváló minőségű, egyöntetű palántákkal szolgálhatják ki megrendelőiket, hatékonyabb energia- és kevesebb munkaerő-fölhasználással, és a palántavelési időszak is meghosszabbítható.

Növényvédelmi előrejelzés – Bagolylepkék a láthatáron

Növényvédelmi szempontból egyelőre a száraz időre jellemző rovarkártevő-aktivitás a fő kihívás, hiszen a hamisítatlan nyári idő egészen szeptember első néhány napjáig kitartott, a Kárpát-medencébe betörő hidegfront csak néhány napja vetett véget a kánikulai időnek.

Zöldség- és gyümölcstermesztés a világűrben

A Német Űrközpont (DLR) brémai központjában mutatták be az űrhajósok zöldség- és gyümölcsellátását biztosító üvegház tervét. Ezt a koncepciót alkalmazni lehetne a Holdra és a Marsra tervezett missziók esetében. A 30 négyzetméternyi alapterületű modult a landolás után szét lehet hajtogatni, majd egy sík terepen felállítani.

A liszt és a péksütemények éves áremelkedése tovább gyorsult

Augusztusban átlagosan 3,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az egy évvel korábbiakhoz képest, júliushoz viszonyítva 0,1 százalékkal csökkentek - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az éves áremelkedés üteme harmadik hónapja csökken, júliusban 3,3 százalékos volt. Elemzők 3,2 százalékot vártak augusztusra.

Kígyóuborka műanyag nélkül

A német Rewe Group idén októbertől németországi üzleteiben nem forgalmaz többé zsugorfóliába csomagolt kígyóuborkát. A vállalat közleménye szerint a mintegy 5900 Rewe és Penny üzlet így évi 160 tonna egyszerhasználatos műanyag csomagolóanyagtól szabadítja meg a bolygót.

Az agrárminiszter is részt vett a 8. Magyar Paprika Napján

Immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a Magyar Paprika Napját, ezúttal Derecskén, a KITE Zrt. kertészeti telephelyén. A FruitVeB, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a házigazda közös rendezvényén felszólaló Nagy István agrárminiszter szerint a kertészeti ágazat versenyképességének a záloga a technológiai korszerűsítés és az integráció, és nem hagyhatjuk figyelmen kívül a klímaváltozást sem.

Hűti a légkört az üvegházrengeteg

A kutatások szerint az üvegfelületek fényvisszaverése inkább hűti, mint melegíti környezetének légkörét. A dél-spanyolországi Almériában, a tengerpart menti félsivatagi térségben fekvő 30 ezer hektáros üvegházi létesítmények albedójának, azaz a fényvisszaverés mértékének vizsgálata azt bizonyította, hogy az áttetsző, illetve fehérre festett felületek fényvisszaverése hűti a környezetet.

Üzemlátogatást szervez a NAK az Eisberg gyáli üzemébe

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága „FEJLŐDJÜNK EGYÜTT!” címmel szemléletformáló üzemlátogatásokat szervez az élelmiszeripari vállalkozások számára. Első alkalommal az Eisberg cégcsoport magyarországi üzemének működésébe nyerhetnek bepillantást az érdeklődők.