Back to top

A megtermelt zöldséget savanyítják

Járvás Miklós és felesége közel 40 éve üzemeltetnek savanyítót Nagykőrösön, és az alapanyagok többségét maguk termesztik 13 hektáros kertészetükben a település határában. Két fiuk és menyeik is velük dolgoznak, és már az unokák is besegítenek. Tevékenységüket leginkább az utóbbi időben elfajult munkaerőhiány nehezíti, bár amit lehet, gépesítenek.

Járvás Miklós feleségével, Rózsikával és egyik menyével, Nikivel
Fotó: Rimóczi Irén

Káposztát, konzervuborkát, paprikát, céklát, hagymát termesztenek, a vetésforgót gabonával tartják. A termelő szerint 6-8 emberre lenne állandóan szükség, hogy ne késsenek a munkákkal, hiszen az 5000 négyzetméteren termesztett uborkát például kétnaponta szedni kell. Már azonban az sem biztos, hogy a reggel bejelentett emberek kitartanak a nap végéig, képesek szó nélkül távozni.

A munkaerőhiány miatt is szűkült tizedére a káposzta termőterülete az utóbbi 10 évben. Az idén például nem volt ember, akivel leszedhették és visszahúzhatták volna a fátyolfóliás takarást az állományra, ezért csak megkésve tudtak permetezni. Ennek is következménye, hogy a csapadékos időben fölütötte fejét a szürkepenész a laposabb területeken, és a káposztalepkék hernyója is károsított.

Ősszel káposztahiány volt, ezért az egy hektárra zsugorodott területre korai fajtákat ültettek, hogy minél hamarabb legyen savanyítási alapanyaguk. Így esett a választás a kifejezetten savanyítási típusú Landini F1 fajtára. Már 80-90 nap múlva betakarítható, a 6-7 kilogrammosra is megnövő, vékony levelű fejekből szép szeletek vághatók. Bármikor ültethető, nagy hozamra képes. A 75-80 nap alatt beérő Castello F1 feldolgozásra és frisspiaci értékesítésre is alkalmas, és akár tárolható is. Besűrítve 2 kilogrammosak a fejek.

Korai káposzta közvetenül a betakarítás előtt
Fotó: Rimóczi Irén

A feldolgozott termékek széles palettáját gyártják: savanyú káposzta, vegyes vágott, ecetes és kovászos uborka, többféle paprika, köztük az olajban eltett krémfehér sajttal töltött is szerepel a kínálatban.

Krémfehérrel töltött paprika savanyúság
Fotó: Rimóczi Irén

Termékeik a lehető legkevesebb tartósítószert tartalmazzák, s a hőkezelt termékekkel szemben megőrzik vitamin- és tápanyagtartalmukat. Üzemünk HACCP minőségbiztosítási tanúsítványa szavatolja a folyamatos és ellenőrzött minőséget. Nyár elején a kovászos uborka, savanyú káposzta és a vegyes vágott a legnépszerűbb. A csomagolt savanyúsággal a közeli bolthálózatokat látják el, de távoli partnereknek is szállítanak, például a Mátrában, Miskolc környékén, Tiszafüreden.

(A Járvás családi vállalkozást az Alfa Lucullus Kft. szervezésében látogathattuk meg.)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jelentősen csökkent a bosznia-hercegovinai málnatermelés

Bosznia-Hercegovinában a málnatermelés 28,1%-kal csökkent 2019-ben, összehasonlítva az előző szezonnal, az ország statisztikai hivatala szerint.

A zöldség-gyümölcs ágazat támogatásáért fogtak össze

Együttműködési megállapodást kötött a Takarékbank és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az AGROmashEXPO-n. Mint azt a felek hangoztatták: szakmai képzésekkel, piaci előrejelzésekkel, információ- és tapasztalatcserével, tanácsadással segítik a zöldség-gyümölcságazat versenyképességének javítását.

Százszor nagyobb hozam

A Huvster nevű mexikói startup megmutatta, hogy zárt térben a szokásoshoz képest akár százszor nagyobb terméshozamot lehet elérni. Juan Succar és Jorge Lizardi, a Verde Compacto alapítói a városi vertikális mezőgazdaság új globális trendjének követői, Latin-Amerikában úttörők.

Savanyúságban is csak minőséget

A magyar ember szereti és rendszeresen fogyasztja a savanyúságot – mondja Renczésné Vajda Margit. Hinnünk kell neki, hiszen szakember, óriási tapasztalattal rendelkezik: közel négy évtizede dolgozik e területen. Ő volt az, aki „meghonosított” egy hazánkban addig szinte ismeretlen tevékenységet, a kimért savanyúság készítését és értékesítését.

ÖMKi, a magyar mezőgazdaság „élő laboratóriuma”

Bővülő csapat és tevékenység, új kutatási területek, fejlődő korábbi projektek és felütésként március elején az öko ágazat számára szervezett konferencia: lendületesen vág neki 2020-nak hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó, tudományos szervezete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet.

Jól működik a Listeria Megelőzési Rendszer

A közel másfél évvel ezelőtti gyorsfagyasztott élelmiszer-botrány hatására egyes vállalatok és szervezetek kialakították a Listeria Megelőzési Rendszert. A rendszer elsőéves működési tapasztalatai kedvezőek.

Összefogtak a hazai hagymatermesztők, hogy folyamatosan legyen magyar hagyma a piacon

A rendszerváltozás óta jelentősen visszaesett a magyar hagymatermesztés, a termelők – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai segítségével – közösen dolgoznak azon, hogy a mostani 50-60 százalék helyett nagyobb részben tudják ellátni hazai hagymával a fogyasztókat. Az éves hagymafogyasztás hazánkban 10-12 kg/fő; a magyar hagyma gyorsan elfogy, több hónapig csak import van a piacon.

Ételt ne dobj ki – zöldség, gyümölcs

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és -pazarlást kell mérsékelni. Erre SAVE FOOD néven világméretű programot is indított az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO). Azonban a pazarlás vagy takarékosság a konyhában kezdődik.

Idén is félmillió gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz és tejtermékhez az iskolaprogramokban

Több százezer gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz, valamint tejtermékhez az iskolatej-, valamint az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programokon keresztül, amelyre a kormány ebben a tanévben összesen 7,81 milliárd forintot fordít. Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programban 2309 általános iskola 536 ezer tanulója, az iskolatej programban pedig 2678 iskola 435 ezer diákja vesz részt.

A frissesség titka

A kaliforniai paprika tengeri szállítása eddig problémásnak számított, egyrészt a frissesség megtartása, másrészt a könnyen terjedő gombabetegségek kockázata miatt. Hogyan lehetséges mégis, hogy az Izraelből induló kaliforniaipaprika-szállítmány 14 napos út után tökéletes minőségben érkezik meg Oroszországba?