Back to top

A balatoni bornak a nehéz időkben is van piaca, bár az ár rekord alacsony

Rekordmélységbe süllyedt a bor termelői ára az utóbbi hetekben. A Somogy megyében dolgozó borászok egy része attól tart, komolyan megérezi a piaci hatásokat, míg mások a direkt értékesítés hatékonyságában bíznak.

A sonline.hu cikke szerint a fehérborok átlagos feldolgozói értékesítési ára májusban 7900 forint volt, amely húsz százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Bujdosó Ferenc, a Balatonboglári Borvidék hegyközségi tanácsának elnöke szerint, nincs ebben semmi megdöbbentő: 

– A nemzetközi trendekhez igazodik a magyar borpiac is olyan mértékű a bor túlkínálat a világban, hogy ez nem csoda. Tavaly 40 millió hektoliter lett a felesleg, amely a magyar mennyiség hússzorosa. Ez érezteti hatását a piacon.

Fotó: Viniczai Sándor

2018-ban egy nehéz év után tíz éves rekordot döntött az elkészült bor mennyisége az Európai Unióban.
A lédig borok piacán komoly gondok vannak, hiszen már 58 forintot is fizetnek érte a felvásárlók. – Nyilván a magyar piacon van egy másik anomália is, amely ehhez a helyzethez vezetett – tette hozzá Bujdosó Ferenc.

– Értéktelen szőlőfajták árait mesterségesen magasan tartották, s most ezek nem versenyképesek a nemzetközi piacon.

A boglári szőlőkkel azonban nincs ilyen probléma. A borvidéken található 3300 hektárnyi szőlőből mindössze 29-re adtak be zöldszüret kérelmet a gazdák. – A szőlő 99 százalékának tehát megvan a helye – mondta Bujdosó Ferenc. – A borvidék sajátossága, hogy a termés nagy részét szőlőként viszik el a feldolgozó borászatok. A kis családi borászatok összesen a palackos forgalom 30 százalékát hozzák. A balatoni borrégióhoz tartozunk, ezek a balatoni szőlők, balatoni borként kerülnek a piacra, ezért magasabb árat fizetnek, mert nem a kommersz borok piacára vannak pozicionálva.
A minőségre ugyanis továbbra is van igény, ezt erősítette meg Kecskésné Gigler Anikó, a siófoki Kecskés és Fia Pincészet egyik alapítója. – Mi közvetlenül adjuk el a bort – mondta Kecskésné Gigler Anikó. – Mi nem érzékeljük, hogy alacsony lenne, hiszen kizárólag palackosan értékesítünk.

Egyre jobb a minőség és egyre inkább ezt keresik az emberek. Azt gondolom, csak a minőséggel lehet kitörni.

A dél-Balatonnál is számítanak persze árcsökkenéssel, de ennek mértéke még nem tudható. A mostani helyzetből való tartós kilábalás záloga lehet, ha a belföldi borforgalom növekszik, s az emberekkel megértetik a borászok, hogy borozni trendi és egészséges.

Segítség a zöldszüret a borászoknak?

Anyagi segítséget kínált a kormány, azoknak a pincéknek, amelyek a megtermelt szőlőt nem tudják biztosan elhelyezni. Ők benyújthatták igényeiket a 300 ezer és 1,1 millió forintos hektáronkénti támogatásra, amennyiben még éretlenül teljesen eltávolítják a szőlőfürtöket. Ezt július 10-ig kellett elvégezniük a gazdáknak. A támogatást az Európai Mezőgazdasági Garanciaalap finanszírozza, a magyar szőlők hozamának nullára csökkentését 8,5 millió euróval támogatják.
Ezt a megoldást arra találták ki, ha az idei termés a tavalyinál is magasabb lenne. Márpedig erre jó esély van 2019-ben is. Ez pedig tovább növelné a már így is egyre mélyülő válságot a szőlő-bor piacon.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kedveskedjen Szeretteinek!

Fizessen elő most 1 évre népszerű agrárszaklapjainkra nyomtatott vagy digitális formában és válasszon még egy kiadványt!

Veszélyes rovarok világ körüli úton

Mérgező rovarok – például a közismert fekete özvegy pókok – akár az egész világot körbeutazhatják peszticiddel nem kezelt élelmiszerszállító konténerek belsejében.

Bort pincétől házig

Elindult a „Palackposta 2020”, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös borpromóciós kampánya, amely az online termelői borrendelést népszerűsíti a fogyasztók felé.

Meghiúsult a német jégszőlő-szüret

A szokatlanul enyhe tél miatt a német jégszőlő-szüret először vallott kudarcot az írott történelemben. A hőmérséklet ugyanis nem csökkent -7 Celsius-fokra ahhoz, hogy a fagyott szőlőt szüretelni, préselni lehessen, és abból elő lehessen állítani az ikonikus bort.

A borellátás zavartalan

Értékesítés szempontjából még nem érintette hátrányosan a francia tulajdonú Danubiana Kft.-t a koronavírus okozta korlátozás. Évente 120-130 ezer hektoliter bort exportál a bonyhádi központú cég, míg a hazai piacon kevesebb, mint 20 hektó kerül a fogyasztók poharába.

Aki csak sörért ugrik le, büntetést kap

A tartós élelmiszerek közül az alkohol fogy a legjobban a koronavírus járvány idején Spanyolországban. A rendőrök megbüntetik azt, aki csak sörért ugrik le a boltba.

Változások a Nébih Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság személyes ügyfélfogadási rendjében

Szerkesztőségünkbe eljuttatott tájékoztatása szerint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2020. március 23-tól – a koronavírus-fertőzés terjedésének mérséklése érdekében – az alábbi korlátozásokat vezeti be személyes ügyfélszolgálata esetében.

Kimérák a kertünkben… Miért oltunk növényeket?

A növények oltása elég misztikusnak tűnhet, hiszen két külön növény összenövesztésével jön létre egy harmadik. A művelet fontos célja, hogy az így létrehozott új növény, mindkét eredeti példány jó tulajdonságait ötvözze, egymást segítve…

Az otthonborozás öröme

#maradjotthon és #borozzotthon. Már-már unalomig ismételt hashtagek ezek, naponta sokszor látjuk őket. A fontosságukkal mindenki tisztában van, még ha meg is nehezítik a mindennapjainkat. De mihez kezdjen, aki balatoni bort szeretne a nehéz időkben?

Megtört a jég: egy fiatal lány az idei sommelier bajnok

Evans Victoria nyerte az idei Országos Sommelier Bajnokságot. A Magyar Sommelier Szövetség által megrendezett verseny több évtizedes történetében ez az első, amikor női bajnokot avathattak.