Back to top

A balatoni bornak a nehéz időkben is van piaca, bár az ár rekord alacsony

Rekordmélységbe süllyedt a bor termelői ára az utóbbi hetekben. A Somogy megyében dolgozó borászok egy része attól tart, komolyan megérezi a piaci hatásokat, míg mások a direkt értékesítés hatékonyságában bíznak.

A sonline.hu cikke szerint a fehérborok átlagos feldolgozói értékesítési ára májusban 7900 forint volt, amely húsz százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Bujdosó Ferenc, a Balatonboglári Borvidék hegyközségi tanácsának elnöke szerint, nincs ebben semmi megdöbbentő: 

– A nemzetközi trendekhez igazodik a magyar borpiac is olyan mértékű a bor túlkínálat a világban, hogy ez nem csoda. Tavaly 40 millió hektoliter lett a felesleg, amely a magyar mennyiség hússzorosa. Ez érezteti hatását a piacon.

Fotó: Viniczai Sándor

2018-ban egy nehéz év után tíz éves rekordot döntött az elkészült bor mennyisége az Európai Unióban.
A lédig borok piacán komoly gondok vannak, hiszen már 58 forintot is fizetnek érte a felvásárlók. – Nyilván a magyar piacon van egy másik anomália is, amely ehhez a helyzethez vezetett – tette hozzá Bujdosó Ferenc.

– Értéktelen szőlőfajták árait mesterségesen magasan tartották, s most ezek nem versenyképesek a nemzetközi piacon.

A boglári szőlőkkel azonban nincs ilyen probléma. A borvidéken található 3300 hektárnyi szőlőből mindössze 29-re adtak be zöldszüret kérelmet a gazdák. – A szőlő 99 százalékának tehát megvan a helye – mondta Bujdosó Ferenc. – A borvidék sajátossága, hogy a termés nagy részét szőlőként viszik el a feldolgozó borászatok. A kis családi borászatok összesen a palackos forgalom 30 százalékát hozzák. A balatoni borrégióhoz tartozunk, ezek a balatoni szőlők, balatoni borként kerülnek a piacra, ezért magasabb árat fizetnek, mert nem a kommersz borok piacára vannak pozicionálva.
A minőségre ugyanis továbbra is van igény, ezt erősítette meg Kecskésné Gigler Anikó, a siófoki Kecskés és Fia Pincészet egyik alapítója. – Mi közvetlenül adjuk el a bort – mondta Kecskésné Gigler Anikó. – Mi nem érzékeljük, hogy alacsony lenne, hiszen kizárólag palackosan értékesítünk.

Egyre jobb a minőség és egyre inkább ezt keresik az emberek. Azt gondolom, csak a minőséggel lehet kitörni.

A dél-Balatonnál is számítanak persze árcsökkenéssel, de ennek mértéke még nem tudható. A mostani helyzetből való tartós kilábalás záloga lehet, ha a belföldi borforgalom növekszik, s az emberekkel megértetik a borászok, hogy borozni trendi és egészséges.

Segítség a zöldszüret a borászoknak?

Anyagi segítséget kínált a kormány, azoknak a pincéknek, amelyek a megtermelt szőlőt nem tudják biztosan elhelyezni. Ők benyújthatták igényeiket a 300 ezer és 1,1 millió forintos hektáronkénti támogatásra, amennyiben még éretlenül teljesen eltávolítják a szőlőfürtöket. Ezt július 10-ig kellett elvégezniük a gazdáknak. A támogatást az Európai Mezőgazdasági Garanciaalap finanszírozza, a magyar szőlők hozamának nullára csökkentését 8,5 millió euróval támogatják.
Ezt a megoldást arra találták ki, ha az idei termés a tavalyinál is magasabb lenne. Márpedig erre jó esély van 2019-ben is. Ez pedig tovább növelné a már így is egyre mélyülő válságot a szőlő-bor piacon.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borkóstolás Pincenavigátorral

Új élmények szerzésében és új borok felfedezésében egyaránt segít a Pincenavigátor. A mobilalkalmazást a Zalai Borút Egyesület fejlesztette, a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft.-vel és a Dobronaki Környezetvédelmi és Idegenforgalmi Közintézettel együttműködésben.

Merre tovább magyar mezőgazdaság?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara frissítette március közepén kiadott elemzését, melyben a koronavírus-járvány hatását vizsgálta a mezőgazdaságra. A termesztés és feldolgozás folyamatosságának fenntartására több javaslatot is megfogalmazott a kamara, hangsúlyozva, hogy ebben az ágazatban, különösen az állattenyésztésben nem lehet egyik pillanatról a másikra leállni.

Ősi gyógymód: aszúval az egészségért járvány idején is?

A természetes gyógymódok tárházában a borban található gyógyító erőt nem szabad elfejtenünk, melynek jótékony hatásait őseink is hatékonyan használták. Nyomait már a kínai, indiai, perzsa, örmény és más népek hagyományaiban is fellelhetjük, de találkozhatunk velük az ókori görögöknél és a rómaiaknál is. Már a civilizáció kezdetén művelték a szőlőt és készítettek belőle kiváló gyógyhatású italt.

Az erjedés folytatódik

Borászok szemszögéből nem csak az alapanyag, azaz a szőlő – annak mennyisége és minősége - jelent nagy kérdést, legalább ilyen fontos a borászati segédanyagok hozzáférhetősége. Ezen készítmények nagy része importból származik, így jogos az aggodalom, hogy a bizonytalan ideig eltartó koronavírus krízis ellenére is kéznél legyenek.

Kedvenc hungarikumunk, a Kadarka

Borversenyt szervezni bizony fáradságos, sokszor hálátlan szakmai feladat. Ezt igazán azok tudják, akik szerveztek már pár borversenyt.

Kitiltott növények

Most, hogy a koronavírus-járvány miatt világszerte szigorú korlátozásokat vezettek be az emberi kapcsolattartásban, még érthetőbbé válik az EU új növényegészségügyi szigorítása, egyes növényfajok behozatalának teljes tiltása és a növényútlevél bevezetése. A cél ebben az esetben a vállalhatatlan gazdasági, környezeti vagy társadalmi kárt okozó idegenhonos károsítók behurcolásának a megelőzése.

Egri borászok 1552 palack borral segítenek

Az egri egészségügyi dolgozókért fogott össze az Egri Borműhely. Az egyesület borászai összesen 1552 palack bort ajánlottak fel, aminek az árából támogatják a kórházakban és a mentőállomáson dolgozók étkezését a koronavírus-járvány idején.

Még mindig pótolhatjuk a lemosást – Növényvédelmi előrejelzés 13. hét

A még nem virágzó ültetvényekben, házikertekben még van lehetőség a tavaszi lemosó permetezések pótlására. Hamarosan várható az áttelelő levéltetvek, az atkák, vértetvek, körte-levélbolhák megjelenése, ellenük még az olajos-kénes lemosás hatékony megoldás.

A koronavírus hatása a szőlő- és borágazatra

Egyre többen kongatják a vészharangot a hazai borászatok körében, pedig még alig vette kezdetét a koronavírus elleni harc. Nem elég, hogy jóval kevesebb turista jön az országba, így csökken a fogyasztás az éttermekben, a romkocsmákban, de ugyanez igaz a hazai lakosokra is.

Coronavinus: palackba zárt humor

Egy spanyol pincészet Coronavinus elnevezéssel hozta forgalomba legújabb borát.