Back to top

Eger nem képzelhető el bor nélkül nyáron

Ha július-augusztusban Eger felé vesszük az irányt egy hétvégére vagy akár egy hosszabb nyaralásra, akkor rengeteg látni- és felfedeznivaló vár ránk. A történelmi emlékek mellett ne hagyjuk ki az új lendületet kapó Szépasszony-völgyet sem, ahol az egymás mellett sorakozó pincékben a helyi borokat kóstolhatjuk.

Az Egri Vár önmagában is maga a történelem. A Püspöki Palota, a Kazamata, és a Panoptikum mind-mind a végváriak életét mutatják be, amit felfedezhetünk önállóan, de sok érdekességet hallhatunk akkor, ha az egri vitézek idegenvezetését választjuk.

A török megszállás korából értékes emlékek maradtak fent. Nézzük meg a 40 méter magas minaretet és onnan a lenyűgöző kilátást, majd igyunk meg egy török kávét a Pasa Sátrában. Töltsünk el pár órát a ma is működő Török fürdőben, amelynek legrégebbi medencéje még 1610-ben épült, és a saját gyógyvize közvetlenül a lábunk alatt tör fel a kőlapok között, valamint tekintsük meg a másik fürdő, a Valide Sultana romjait.

Fotó: busák attila

A látnivalók sorát a múzeumokkal folytassuk, a barokk stílusú Egri Érseki Palota pár éve nyitott újra a látogatók előtt, itt a kiállítások mellett az úgynevezett Madaras termet is megcsodálhatjuk, ahol a madarakat ábrázoló freskókat a restaurátorok több mint 30 réteg festék alatt találták meg. A Főegyházmegyei könyvtárban 170 ezer kötetet őriznek, köztük IX. Leó pápa iratgyűjteményét, valamint a Dante-kódexet, melyből az egész világon mindösszesen három létezik.

Az Eszterházy Károly Egyetem egyik épületében található a Varázstorony, amelyben a csillagászati múzeum, a planetárium és a Panoráma terasz gyönyörű kilátása mellett a torony csúcsán Európa legrégebbi camera obscurája található.

Az Egri Bazilika hazánk második legnagyobb temploma. A Hild József tervezte épületet 1837-ben szentelték fel. A belső tér a hosszú építés miatt több különböző stílusú díszítést rejt, a nyári szezonban pedig hétköznap délben orgonaszóra hűsölhetünk az impozáns környezetben.

Eger és környéke régóta híres a szőlőtermesztésről és a borkészítésről. A mérsékelt klíma és a szőlőfajták sokszínűsége igazán gyümölcsös és változatos stílusú borokat eredményez. A fajtaborok mellett a házasításokon van a hangsúly, abból is a két fő borvidéki boron, az egri csillagon és az egri bikavéren. A fehér és a vörös cuvée-k a könnyed, jó ivású, igazi nyári szomjoltóktól kezdve a többéves érlelést kapott komoly, elegáns tételekig kínálnak mindenkinek alternatívát.

Fotó: busák attila

Dönthetünk úgy, hogy bejelentkezünk egy-egy pincészethez, és náluk kóstoljuk meg a borokat és nézzük meg a pincéket, vagy elsétálhatunk a belvárostól 25-30 percre található Szépasszony-völgybe is. Ez eredetileg az egri püspök tulajdona volt, aki csak 1774-től engedélyezte a helyi földesuraknak, hogy pincéjük legyen. Az itteni puha kőzet alkalmas volt arra, hogy mély pincéket vágjanak bele, amelyek egyenletes hőmérsékletük révén hasznosnak bizonyultak a borok tárolására.

Fotó: busak attila

Ma már több mint 150 kóstolópincét, éttermet, borszaküzletet találunk itt, így az egyik helyről a másikra sétálva fedezhetjük fel a kedvenceinket. Az utóbbi években több új nyitás garantálja, hogy a legmagasabb minőséget kedvelők is izgalmas tételekre találjanak itt. Számos pincészet kínál például itteni kóstolóhelyszínein olyan limitált tételeket, amelyek országos forgalomban nem kaphatóak.  Emellett fesztiváloknak, koncerteknek, gasztrorendezvényeknek, piacnak, boros eseményeknek is helyet ad a Szépasszony-völgy.

Forrás: 
wineglass communication

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hungaria Rosé pezsgő a tíz legjobb között a világon

Dijonban rendezik a pezsgők és habzóborok világversenyét, az Effervescents du Monde-ot, ahol az idén 22 ország 564 buborékos tétele csapott össze. Hatalmas siker, hogy a Törley Pezsgőpincészet egyik legfiatalabb terméke, a Hungaria Rosé Extra Dry nemcsak aranyérmet szerzett, hanem bejutott a tíz legjobb tétel közé.

A boldog borász és az ő boldog szőlői

Sajtótájékoztató keretében 2019. december 5-én 12 órakor, hirdették ki a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét. A Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon” cím nem egy bor kiváló minőségének elismerése, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.

Diótörő és champagne – festive brunch a Duna-parton

Az InterContinental Budapest az idei adventi vasárnapokon is csupa varázslatos élménnyel vár mindenkit. A vendégek ízelítőt kaphatnak a Diótörő szívmelengető történetéből, miközben finom fogásokat kóstolhatnak és szikrázó champagne-nyal koccinthatnak.

Közép-európai borszalon Pécsett

Második alkalommal rendezi meg december 7-én a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin az Adventi Borszalont Pécsett, a Littke Palace Látogatóközpontban. Az évzáró boros-társasági eseményen hat országból mintegy 80 kiállító vesz részt, csaknem 200 bort lehet megkóstolni, mellette a baranyai gasztronómiai termelők finomságait is.

Megvannak a legjobb újborok

Az idén 525 minta versengett Magyarország legjobb újbora címért, amit holtverseny következtében 16 bor viselhet. A 16. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon hozták nyilvánosságra az eredményt, ahol mindjárt meg is kóstolhattuk a nyertes tételeket is. A nevezett borok 60 százaléka fehér, 31 százaléka rozé volt, a többi vörösbor, mondta el a zsűri elnöke, Kállay Miklós.

Több tízmilliárd forintból fejleszthetnek a borászok

A Vidékfejlesztési Program keretében eddig 35 milliárd forint beruházási támogatást ítéltek meg a borászatok számára - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a XVIII. András-napi bormester-találkozón, pénteken, Somlójenőn.

A karácsonyi asztal dísze – a tokaji aszú

Karácsonykor minden ünnepi díszbe öltözik, fényfüzérek, régi díszek, illatos fenyőágak vesznek körül. A meghitt együttléthez hozzátartoznak a családi körben eltöltött étkezések is, a finom, nagy gonddal főzött fogások mellé pedig egy igazán különleges bor illik, a tokaji aszú.

Szombaton bemutatkoznak az újborok

November utolsó hétvégéje évek óta az újborok bemutatkozója. Az idén a 16. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivált rendezik november 30-án szombaton a budapesti Corinthia Hotelben. Ezen a napon adják át a legjobb hazai és kárpát-medencei újboroknak és sajtoknak járó díjat.

Európa legjobb pincéi közé került a Koch Borászat!

Az Európai Bor- és Gasztonómiai Egyesületek Szövetsége (CEUCO) a XVII. Kongresszusán a Legjobb Európai Borászat címet adományozta a Hajós-bajai és a Villányi Borvidéken is aktív Koch Borászatnak.

Bor az űrben

Tizenkét palack Bordeaux-i bort juttattak el a világűrbe, a Nemzetközi Űrállomásra, ahol a tudósok azt vizsgálják, hogyan hat az extrám környezet a borok érésére.