Back to top

Feljelentést tettek

Feljelentést tett az Amerikai Egyesült Államok és több másik ország a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) az Európai Unió növényvédő szer és egyéb, a gazdálkodók által hasznát „fontos eszköz” „veszélyalapú” megközelítésű engedélyezési rendszere ellen. Véleményük szerint ez világszerte veszélyezteti a gazdák megélhetését és az élelmiszer-termelést.

"A gazdáknak szabad hozzáférést kell nyújtani a biztonságos eszközök és technológiák teljes skálájához"
"A gazdáknak szabad hozzáférést kell nyújtani a biztonságos eszközök és technológiák teljes skálájához"
Nyilatkozatuk szerint az EU olyan termékek forgalmazását akadályozza, amelyeket a WTO más tagállamai biztonságosnak nyilvánítottak, és termelőik világszerte használnak. Ez nagy bizonytalanságot kelt, és

eltér a tudományos bizonyítékokra alapozott kockázatkezelési gyakorlattól, ami a jövőben egyre fokozódó piaci zavarokat kelthet.

A nyilatkozatot Kolumbia, Costa Rica, a Dominikai Köztársaság, Ecuador, Guatemala, Honduras, Malajzia, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Uruguay és az Egyesült Államok írták alá. Ebben fölszólítják az EU-t, hogy értékelje át termékengedélyezési rendszerét és alkalmazza a nemzetközileg elfogadott módszereket a potenciálisan veszélyes összetevőkre vonatkozó toleranciaszintek meghatározásában, és hagyjon föl a termékforgalmazás „szükségtelen és helytelen”akadályozásával.

Az aláírók véleménye szerint

a gazdáknak szabad hozzáférést kell nyújtani a biztonságos eszközök és technológiák teljes skálájához annak érdekében, hogy minél több élelmiszert tudjanak termelni.

Jelenleg ezt megakadályozzák az EU szabályozási korlátjai, ami a jövőben egyre fokozódó kedvezőtlen hatást gyakorol a termelésre, kereskedelemre és a biztonságos agár- és élelmiszertermékek előállítására. Az EU egyoldalúan alkalmazza belső szabályait nemzetközi kereskedelmi partnereivel szemben. Az említett országok nyilatkozatukat megküldték a Kereskedelmi Világszervezet Árukereskedelmi Tanácsának. Állításuk szerint annak ellenére, hogy az elmúlt négy évben többször is kérték az EU-tól, hogy határozza meg a biztonsági szinteket, aminek meg kell felelni, és magyarázza meg, hogy milyen kockázatokat kíván csökkenteni, mind ez idáig nem érkezett válasz.

Az EU azt javasolja a termelőknek, hogy

alkalmazzanak alternatív módszereket annak érdekében, hogy meg tudjanak felelni az EU szabályozásának.

Ez lehetetlen, mert nem léteznek ilyen gazdaságosan alkalmazható helyettesítő technikák. Így a mezőgazdaságból élő családok millióinak megélhetése van veszélyben a fejlődő és a közepesen fejlett országokban.

Forrás: 
reuters.com/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

Tüntetnek a méhészek Európa-szerte

Brüsszelben, Párizsban és Amszterdamban is tüntetést tartanak európai méhészek januárban, a demonstrációkat a Magyarországon bejegyzett Egyesület az Európai Méhekért szervezi. Ha megszűnnek a méhészetek, méhek sem lesznek, amelyek beporozzák a növényeket.

A EP támogatja az európai zöld megállapodást, és még ambíciózusabb lépéseket vár

Az Európai Parlament képviselői támogatják az európai zöld megállapodást, de rámutatnak a kihívásokra, többek között a méltányos és szolidáris átállás és a magasabb köztes célkitűzések szükségességére.

Az USA-ban újra engedélyezték a „cianidbombát”

A környezetvédők ellenzése ellenére az USA-ban ismét engedélyezték az állatállomány védelmére szánt „cianidbomba” elnevezésű méregcsapdát.

Nem lehet követni a szabályozásokat - a holland gazdák külföldre költöznek

Egyre több holland állattartó fontolgatja gazdasága eladását és külföldön akar új életet kezdeni. Különösen a fiatal gazdák gondolkodnak el azon, vajon van-e még jövőjük Hollandiában. Ennek oka a bevezetett foszfát-kvóta.

Lisztharmat, varasodás, és a többi klasszikus almabetegség – mire számíthatunk az idén?

Almatermésű gyümölcsféléinket 2019-ben sem kímélték a betegségek, és talán nem lep meg senkit, ha kijelentjük, hogy az idén is lesz velük növényvédelmi tennivaló. De lássuk részletesebben, milyen következtetések vonhatók le az egyes károsítók tavalyi aktivitásából.

Szerkivonások, szigorodó szabályozás - mi lesz idén a sikeres növényvédelem alapja?

Az utóbbi években a növényvédelmet a szerkivonások határozzák meg, a sikeres védekezéshez kreativitásra van szükség, hangzott el Szadán, a BASF, a UPL, a Sharda, valamint a Yara évnyitó tanácskozásán. Régóta hangsúlyozzák a szakemberek, hogy a termőhelyhez igazodva kell fajtát választani, talajmunkát végezni, technológiát alakítani, de most mindennél nagyobb szükség van erre.

Uniós projekt keretében irtják az akácfát!

A Fertő-tó környéki osztrák méhészek aggódnak, hogy a régióban környezetvédelmi projektek keretében kiirtják az akácot. A magyar méhészeket nem fenyegetik az akác irtását célzó projektek, hiszen 2014-ben az akácfát és az akácmézet hungarikummá nyilvánítottak.

Most van a legtöbb sertés az Egyesült Államokban – az ára alacsony

Az amerikai gazdák jelentősen megnövelték a sertésállományt 2019-ben. 1943 óta most van a legtöbb sertés az Egyesült Államokban.

A növényvédő szerek gyengítik a méhek immunrendszerét

A túlvegyszerezett mezőgazdasági termelés jelentős károkat tesz a méhállományokban. Az agrártermelésben alkalmazott növényvédő szerek nagymértékben legyengítik a méhek immunrendszerét.