Back to top

Feljelentést tettek

Feljelentést tett az Amerikai Egyesült Államok és több másik ország a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) az Európai Unió növényvédő szer és egyéb, a gazdálkodók által hasznát „fontos eszköz” „veszélyalapú” megközelítésű engedélyezési rendszere ellen. Véleményük szerint ez világszerte veszélyezteti a gazdák megélhetését és az élelmiszer-termelést.

"A gazdáknak szabad hozzáférést kell nyújtani a biztonságos eszközök és technológiák teljes skálájához"
"A gazdáknak szabad hozzáférést kell nyújtani a biztonságos eszközök és technológiák teljes skálájához"
Nyilatkozatuk szerint az EU olyan termékek forgalmazását akadályozza, amelyeket a WTO más tagállamai biztonságosnak nyilvánítottak, és termelőik világszerte használnak. Ez nagy bizonytalanságot kelt, és

eltér a tudományos bizonyítékokra alapozott kockázatkezelési gyakorlattól, ami a jövőben egyre fokozódó piaci zavarokat kelthet.

A nyilatkozatot Kolumbia, Costa Rica, a Dominikai Köztársaság, Ecuador, Guatemala, Honduras, Malajzia, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Uruguay és az Egyesült Államok írták alá. Ebben fölszólítják az EU-t, hogy értékelje át termékengedélyezési rendszerét és alkalmazza a nemzetközileg elfogadott módszereket a potenciálisan veszélyes összetevőkre vonatkozó toleranciaszintek meghatározásában, és hagyjon föl a termékforgalmazás „szükségtelen és helytelen”akadályozásával.

Az aláírók véleménye szerint

a gazdáknak szabad hozzáférést kell nyújtani a biztonságos eszközök és technológiák teljes skálájához annak érdekében, hogy minél több élelmiszert tudjanak termelni.

Jelenleg ezt megakadályozzák az EU szabályozási korlátjai, ami a jövőben egyre fokozódó kedvezőtlen hatást gyakorol a termelésre, kereskedelemre és a biztonságos agár- és élelmiszertermékek előállítására. Az EU egyoldalúan alkalmazza belső szabályait nemzetközi kereskedelmi partnereivel szemben. Az említett országok nyilatkozatukat megküldték a Kereskedelmi Világszervezet Árukereskedelmi Tanácsának. Állításuk szerint annak ellenére, hogy az elmúlt négy évben többször is kérték az EU-tól, hogy határozza meg a biztonsági szinteket, aminek meg kell felelni, és magyarázza meg, hogy milyen kockázatokat kíván csökkenteni, mind ez idáig nem érkezett válasz.

Az EU azt javasolja a termelőknek, hogy

alkalmazzanak alternatív módszereket annak érdekében, hogy meg tudjanak felelni az EU szabályozásának.

Ez lehetetlen, mert nem léteznek ilyen gazdaságosan alkalmazható helyettesítő technikák. Így a mezőgazdaságból élő családok millióinak megélhetése van veszélyben a fejlődő és a közepesen fejlett országokban.

Forrás: 
reuters.com/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kacsák a szőlőben: reszkessetek csigák!

Mintegy 1600 indiai futókacsát engednek nap mint nap szabadon a szőlőben a Vergenoegd Löw dél-afrikai borbirtok, hogy kártevőktől mentesítse az ültetvényt. A kacsák boldogan fogyasztják a csigákat és a rovarokat, ami lehetővé teszi, hogy a szőlőben kevesebb rovarölő szert használjanak. A birtok szerint az indiai futókacsák gyorsabbak, mint más fajták, így sokkal hatékonyabbak fedik le a területet.

Réspiacra dolgoznak: a kínálatban feketegyökér és gyermekláncfű is szerepel

A zöldség-gyümölcs forgalomból mind nagyobb szeletet hasítanak ki az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok, folyamatos áruellátásuk csak a termelők összefogásával lehetséges. Franciaországban egyes termékekből, például paradicsomból és almából néhány termelői szervezet szinte lefedi az egész piacot, nehéz lenne velük versenyezni.

Lusták kertje: néha jobb, ha nem dolgozunk

Jó dolog az ásás, de még jobb, hogyha más ás… A nagyüzemi termelésben is egyre többször felmerülő kérdés, hogy szükség van-e talajforgatásra? Vannak előnyei és hátrányai is, csakúgy, mint a talaj forgatását mellőző szemléletnek. Nevezhetnénk a lusták kertészeti módszerének is azt a technikát, amellyel Ruth Stout világhírre tett szert.

Merre tovább magyar mezőgazdaság?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara frissítette március közepén kiadott elemzését, melyben a koronavírus-járvány hatását vizsgálta a mezőgazdaságra. A termesztés és feldolgozás folyamatosságának fenntartására több javaslatot is megfogalmazott a kamara, hangsúlyozva, hogy ebben az ágazatban, különösen az állattenyésztésben nem lehet egyik pillanatról a másikra leállni.

Segélycsomag Brüsszelből

Az Európai Parlament csütörtöki rendhagyó plenáris ülése jóváhagyta a COVID-19 járvány elleni közös fellépés jegyében beterjesztett három kulcsfontosságú intézkedést.

A mezőgazdasági és halászati ágazat megsegítéséről tárgyaltak az uniós vezetők

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet rendkívüli munkamódszereket és rendkívüli intézkedéseket igényel. Ennek megfelelően, az Unió fennállása óta március 25-én először egyeztetett videokonferencián egymással a 27 tagállam mezőgazdaságért és halászatért felelős minisztere a járvány okozta negatív hatások kezeléséről.

Az agrártámogatások kifizetésével segíti az Agrárminisztérium a gazdálkodókat

A következő három hónapban 122 milliárd forint kifizetésére számíthatnak a magyar mezőgazdasági termelők a tavalyi kérelmeikhez kapcsolódóan – közölte Nagy István agrárminiszter. A támogatásokat kezelő Magyar Államkincstár a kifizetések meggyorsításával is hozzá kíván járulni a koronavírus okozta negatív ágazati hatások kezeléséhez.

A MAGOSZ és a NAK a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésének online aláírására buzdít

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) továbbra is támogatja a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését a nemzeti régiók védelméről.

Kitiltott növények

Most, hogy a koronavírus-járvány miatt világszerte szigorú korlátozásokat vezettek be az emberi kapcsolattartásban, még érthetőbbé válik az EU új növényegészségügyi szigorítása, egyes növényfajok behozatalának teljes tiltása és a növényútlevél bevezetése. A cél ebben az esetben a vállalhatatlan gazdasági, környezeti vagy társadalmi kárt okozó idegenhonos károsítók behurcolásának a megelőzése.

Még mindig pótolhatjuk a lemosást – Növényvédelmi előrejelzés 13. hét

A még nem virágzó ültetvényekben, házikertekben még van lehetőség a tavaszi lemosó permetezések pótlására. Hamarosan várható az áttelelő levéltetvek, az atkák, vértetvek, körte-levélbolhák megjelenése, ellenük még az olajos-kénes lemosás hatékony megoldás.