Back to top

Feljelentést tettek

Feljelentést tett az Amerikai Egyesült Államok és több másik ország a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) az Európai Unió növényvédő szer és egyéb, a gazdálkodók által hasznát „fontos eszköz” „veszélyalapú” megközelítésű engedélyezési rendszere ellen. Véleményük szerint ez világszerte veszélyezteti a gazdák megélhetését és az élelmiszer-termelést.

"A gazdáknak szabad hozzáférést kell nyújtani a biztonságos eszközök és technológiák teljes skálájához"
"A gazdáknak szabad hozzáférést kell nyújtani a biztonságos eszközök és technológiák teljes skálájához"
Nyilatkozatuk szerint az EU olyan termékek forgalmazását akadályozza, amelyeket a WTO más tagállamai biztonságosnak nyilvánítottak, és termelőik világszerte használnak. Ez nagy bizonytalanságot kelt, és

eltér a tudományos bizonyítékokra alapozott kockázatkezelési gyakorlattól, ami a jövőben egyre fokozódó piaci zavarokat kelthet.

A nyilatkozatot Kolumbia, Costa Rica, a Dominikai Köztársaság, Ecuador, Guatemala, Honduras, Malajzia, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Uruguay és az Egyesült Államok írták alá. Ebben fölszólítják az EU-t, hogy értékelje át termékengedélyezési rendszerét és alkalmazza a nemzetközileg elfogadott módszereket a potenciálisan veszélyes összetevőkre vonatkozó toleranciaszintek meghatározásában, és hagyjon föl a termékforgalmazás „szükségtelen és helytelen”akadályozásával.

Az aláírók véleménye szerint

a gazdáknak szabad hozzáférést kell nyújtani a biztonságos eszközök és technológiák teljes skálájához annak érdekében, hogy minél több élelmiszert tudjanak termelni.

Jelenleg ezt megakadályozzák az EU szabályozási korlátjai, ami a jövőben egyre fokozódó kedvezőtlen hatást gyakorol a termelésre, kereskedelemre és a biztonságos agár- és élelmiszertermékek előállítására. Az EU egyoldalúan alkalmazza belső szabályait nemzetközi kereskedelmi partnereivel szemben. Az említett országok nyilatkozatukat megküldték a Kereskedelmi Világszervezet Árukereskedelmi Tanácsának. Állításuk szerint annak ellenére, hogy az elmúlt négy évben többször is kérték az EU-tól, hogy határozza meg a biztonsági szinteket, aminek meg kell felelni, és magyarázza meg, hogy milyen kockázatokat kíván csökkenteni, mind ez idáig nem érkezett válasz.

Az EU azt javasolja a termelőknek, hogy

alkalmazzanak alternatív módszereket annak érdekében, hogy meg tudjanak felelni az EU szabályozásának.

Ez lehetetlen, mert nem léteznek ilyen gazdaságosan alkalmazható helyettesítő technikák. Így a mezőgazdaságból élő családok millióinak megélhetése van veszélyben a fejlődő és a közepesen fejlett országokban.

Forrás: 
reuters.com/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szüret vagy zöldszüret?

Sokan meglepődtek, hogy idén a túltermelés levezetését igazolt szüreti mennyiség nélkül támogatják. Illetve az utolsó két év termésátlaga alapján hektáronként 800-900 ezer forintot is bezsebelhetnek a gazdák. Érthető a fokozott érdeklődés, hiszen az alacsony szőlőárak komoly csáberővel hatnak. Bár még elfogadott eredmények nem láttak napvilágot, a beérkezett igények nagysága magért beszél.

Brexit: jegyrendszer azért nem fenyeget...

Az Egyesült Királyság megállapodás nélküli távozása az Európai Unióból súlyos, egyes szakértők szerint „válságidőkre emlékeztető” fennakadásokat okozhat a szigetország élelmiszer-ellátásában.

Közelebb kerültek a sertéspestis elleni oltóanyag előállításához

Az afrikai sertéspestis (ASP) megállításán dolgoznak a kutatók világszerte. Nagy lépést tettek ennek érdekében az USA-ban, ahol a kormány megállapodást kötött egy oltóanyaggyártó céggel. Noha a vakcina még nem készült el, a tudósok közelebb kerültek a megoldáshoz.

Az ősz a KAP-ról szól majd

Kétségkívül a Közös Agrárpolitika lesz a legfontosabb agrártéma az Európai Unióban ősszel, és várhatóan még a jövő év jelentős részében is. A vita érthetően tartja lázban a termelői szervezeteket és a tagállamokat: mindenekelőtt jelentős mennyiségű pénz elosztásáról van szó, amelyben egyelőre több a kérdőjel, mint a biztos pont.

Mi igaz a „banángeddonból”?

Évek óta tudott, hogy baj van banánügyben, de eddig sikerült elhessegetni a gondolatot azzal, hogy „másvalaki problémája”. Most viszont bizonyítottan felbukkant a komplett ültetvényeket kipusztító gombabetegség abban a térségben is, ahonnan gyakorlatilag egész Európát ellátják banánnal. Mennyire súlyos a helyzet? A német zöldség-gyümölcs kereskedők szövetsége azon felbuzdulva tett közzé egy banánpusztulás-kisokost, hogy már a helyi bulvármédia is felkapta a témát.

Oroszországi erdőtüzek: miért veszélyes a meggyulladt tőzegláp?

Előfordulhat, hogy az Oroszországban égő tőzeglápok maguktól nem alszanak ki, ez azért veszélyes, mert akár 100-szor több széndioxid kerül a levegőbe, mint az erdőtüzek miatt.

Vírusokkal a Xylella ellen

A hollandiai Wageningen Egyetem és Kutatóközpont diákjai korunk legveszélyesebb növénykórokozója, a Xylella fastidiosa baktérium elleni szintetikus biológiai védekezés lehetőségét keresik. A témával nemzetközi kutatói versenyen is részt vesznek.

Ezzel az applikációval növelhető az alma terméshozama

Milyen jó lenne tudni, mikor jött el a megfelelő időpont az alma öntözésére, trágyázásra és permetezésére. A termelőknek nem kell már ilyen kérdéseken rágódniuk. Szerbiában kifejlesztettek egy mezőgazdasági alkalmazást, kifejezetten almatermelők részére.

Veszélyben a dohányültetvények

Megjelent a dohányültetvényeken a TMV, azaz a dohánymozaik vírus Lengyelországban, amely a növények széles skáláját képes megfertőzni. A fertőzés során jellegzetes mozaikos elszíneződések jelennek meg a leveleken. Vegyszeres kezelési módszer nincs ellene. Az ország déli vidékein egyre nagyobb területeket veszélyeztet a vírus.

500 millió méh pusztult el Brazíliában

Csak Rio Grande do Sul szövetségi államban 400 millió méhtetemet találtak, a méhészek négy államból jelezték a kolóniák tömeges pusztulását.