Back to top

Feljelentést tettek

Feljelentést tett az Amerikai Egyesült Államok és több másik ország a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) az Európai Unió növényvédő szer és egyéb, a gazdálkodók által hasznát „fontos eszköz” „veszélyalapú” megközelítésű engedélyezési rendszere ellen. Véleményük szerint ez világszerte veszélyezteti a gazdák megélhetését és az élelmiszer-termelést.

"A gazdáknak szabad hozzáférést kell nyújtani a biztonságos eszközök és technológiák teljes skálájához"
"A gazdáknak szabad hozzáférést kell nyújtani a biztonságos eszközök és technológiák teljes skálájához"
Nyilatkozatuk szerint az EU olyan termékek forgalmazását akadályozza, amelyeket a WTO más tagállamai biztonságosnak nyilvánítottak, és termelőik világszerte használnak. Ez nagy bizonytalanságot kelt, és

eltér a tudományos bizonyítékokra alapozott kockázatkezelési gyakorlattól, ami a jövőben egyre fokozódó piaci zavarokat kelthet.

A nyilatkozatot Kolumbia, Costa Rica, a Dominikai Köztársaság, Ecuador, Guatemala, Honduras, Malajzia, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Uruguay és az Egyesült Államok írták alá. Ebben fölszólítják az EU-t, hogy értékelje át termékengedélyezési rendszerét és alkalmazza a nemzetközileg elfogadott módszereket a potenciálisan veszélyes összetevőkre vonatkozó toleranciaszintek meghatározásában, és hagyjon föl a termékforgalmazás „szükségtelen és helytelen”akadályozásával.

Az aláírók véleménye szerint

a gazdáknak szabad hozzáférést kell nyújtani a biztonságos eszközök és technológiák teljes skálájához annak érdekében, hogy minél több élelmiszert tudjanak termelni.

Jelenleg ezt megakadályozzák az EU szabályozási korlátjai, ami a jövőben egyre fokozódó kedvezőtlen hatást gyakorol a termelésre, kereskedelemre és a biztonságos agár- és élelmiszertermékek előállítására. Az EU egyoldalúan alkalmazza belső szabályait nemzetközi kereskedelmi partnereivel szemben. Az említett országok nyilatkozatukat megküldték a Kereskedelmi Világszervezet Árukereskedelmi Tanácsának. Állításuk szerint annak ellenére, hogy az elmúlt négy évben többször is kérték az EU-tól, hogy határozza meg a biztonsági szinteket, aminek meg kell felelni, és magyarázza meg, hogy milyen kockázatokat kíván csökkenteni, mind ez idáig nem érkezett válasz.

Az EU azt javasolja a termelőknek, hogy

alkalmazzanak alternatív módszereket annak érdekében, hogy meg tudjanak felelni az EU szabályozásának.

Ez lehetetlen, mert nem léteznek ilyen gazdaságosan alkalmazható helyettesítő technikák. Így a mezőgazdaságból élő családok millióinak megélhetése van veszélyben a fejlődő és a közepesen fejlett országokban.

Forrás: 
reuters.com/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Májusra várható a végrehajtási rendelet az öntözésfejlesztésről

A közös agrárpolitika stratégiai tervezésének jelenlegi helyzetéről, a támogatások várható változásáról, a vásárlási szokásokról, valamint a mezőgazdasági adózásban, az öntözésfejlesztésben és a növényvédelemben tervezett lépésekről is hallhattak a résztvevők a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Változások 2020 címmel rendezett évnyitó konferenciáján.

Hasít az uniós tejipar

Jó évet zártak az Európai Unió tejfeldolgozói és az európai tejipari exportőrök többsége, hiszen 2019-ben több árut tudtak eladni harmadik országokban, mint az előző évben. A legkeresettebb a sovány tejpor és a sajt.

Két-három héttel korábban elindulhat a biológiai tavasz

A bogyós gyümölcsök rügye már duzzad, és van olyan gazda, aki azt mesélte, hogy a napos, szélárnyékos, déli lejtőn lévő szőlőjében a szőlőfajták egy része már könnyezik. Ez pedig csak akkor történik meg, ha a talaj hőmérséklete 8-10 C-foknál melegebb már. A gazdák aggódnak, vajon lesz-e ennek böjtje?

KAP: egyszerűbb biztos nem lesz

Elfogadhatatlan, hogy a brit kilépés által indokoltnál nagyobb összeget vonjanak el az agrár­támogatásokra szánt összegből az Európai Unió következő hétéves, 2021–2027 közötti költség­vetésében. Több tagállammal együtt hazánk is ezt az álláspontot képviseli Brüsszelben.

Szedjük rendbe a pázsitot – Növényvédelmi előrejelzés 9. hét

A viszonylag enyhe téli időjárást a kerti pázsit eléggé megsínylette. Bár nem volt tartós hóborítás sehol sem az országban, a gyepek állapota már első ránézésre is siralmas. Itt az ideje, hogy akcióba lépjünk. Mindeközben pedig folytassuk a metszést, és számoljunk vele, hogy a tavaszias időjárás sok rovart felébreszt, köztük a poloskákat is.

Csökkent a Corteva árbevétele tavaly

A Magyarországon is jelen lévő, globális mezőgazdasági cég, a Corteva Agriscience nettó árbevétele 3 százalékkal 13,8 milliárd dollárra csökkent tavaly a megelőző évi 14,28 milliárd dollárról szemben, elsősorban az árfolyamváltozás miatt - közölte a cég az MTI-vel.

Nincs újabb afrikai sertéspestis kitörés Görögországban

Február elején egy görög, kis háztáji gazdaságban elpusztult egy hízó, amelyről a vizsgálatok kiderítették, hogy fertőzött volt az afrikai sertéspestis vírusával. Az eset óta nem volt újabb kitörés az országban, a szakemberek egyetlen, a vírus jelenlétére, terjedésére utaló jelet sem találtak azóta.

Ősszel újabb pályázati dömping jöhet

Az év végéig mintegy 800-1000 milliárd forint értékben írhatnak ki új pályázatokat a 2014-2020-as uniós ciklus még elérhető forrásaiból – mondta a Világgazdaságnak Perényi Zsigmond, az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára. Előrebocsátotta: a papírmunka felére csökkentését, illetve előminősítés bevezetését is tervezik a pályázatoknál.

Véleményeket vár az Európai Bizottság

A fenntartható élelmiszer-rendszerek kialakításával kapcsolatos véleménynyilvánítást tesz lehetővé az Európai Bizottság.

Az árvácska növényvédelme

Az ibolyafélék családjába tartozó árvácska (viola x wittrockiana) gyakran ültetett kétnyári dísznövény. Nagy- és kisvirágú változatai parkokban, kertekben, balkonládákban igen kedves színfoltot adnak. Egyik őse a nálunk is vadon élő háromszínű árvácska.