0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Feljelentést tettek

Feljelentést tett az Amerikai Egyesült Államok és több másik ország a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) az Európai Unió növényvédő szer és egyéb, a gazdálkodók által hasznát „fontos eszköz” „veszélyalapú” megközelítésű engedélyezési rendszere ellen. Véleményük szerint ez világszerte veszélyezteti a gazdák megélhetését és az élelmiszer-termelést.

Nyilatkozatuk szerint az EU olyan termékek forgalmazását akadályozza, amelyeket a WTO más tagállamai biztonságosnak nyilvánítottak, és termelőik világszerte használnak. Ez nagy bizonytalanságot kelt, és

eltér a tudományos bizonyítékokra alapozott kockázatkezelési gyakorlattól, ami a jövőben egyre fokozódó piaci zavarokat kelthet.

A nyilatkozatot Kolumbia, Costa Rica, a Dominikai Köztársaság, Ecuador, Guatemala, Honduras, Malajzia, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Uruguay és az Egyesült Államok írták alá. Ebben fölszólítják az EU-t, hogy értékelje át termékengedélyezési rendszerét és alkalmazza a nemzetközileg elfogadott módszereket a potenciálisan veszélyes összetevőkre vonatkozó toleranciaszintek meghatározásában, és hagyjon föl a termékforgalmazás „szükségtelen és helytelen”akadályozásával.

Az aláírók véleménye szerint

a gazdáknak szabad hozzáférést kell nyújtani a biztonságos eszközök és technológiák teljes skálájához annak érdekében, hogy minél több élelmiszert tudjanak termelni.

Jelenleg ezt megakadályozzák az EU szabályozási korlátjai, ami a jövőben egyre fokozódó kedvezőtlen hatást gyakorol a termelésre, kereskedelemre és a biztonságos agár- és élelmiszertermékek előállítására. Az EU egyoldalúan alkalmazza belső szabályait nemzetközi kereskedelmi partnereivel szemben. Az említett országok nyilatkozatukat megküldték a Kereskedelmi Világszervezet Árukereskedelmi Tanácsának. Állításuk szerint annak ellenére, hogy az elmúlt négy évben többször is kérték az EU-tól, hogy határozza meg a biztonsági szinteket, aminek meg kell felelni, és magyarázza meg, hogy milyen kockázatokat kíván csökkenteni, mind ez idáig nem érkezett válasz.

Az EU azt javasolja a termelőknek, hogy

alkalmazzanak alternatív módszereket annak érdekében, hogy meg tudjanak felelni az EU szabályozásának.

Ez lehetetlen, mert nem léteznek ilyen gazdaságosan alkalmazható helyettesítő technikák. Így a mezőgazdaságból élő családok millióinak megélhetése van veszélyben a fejlődő és a közepesen fejlett országokban.

Forrás: reuters.com/magyarmezogazdasag.hu