Back to top

A külpiaci árnál magasabb a belföldi tej ára

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint 2019. I-V. hónapokban, az előző év hasonló időszakához képest, az agrártermékek termelőiár-szintje 8 százalékkal nőtt, azáltal, hogy a növénytermesztési és a kertészeti termékek átlagára 10,9 százalékkal, az élő állatoké és az állati termékeké pedig 2,8 százalékkal drágult.

2019. I-V. hónapokban a vágósertés termelői átlagára (malac és süldő nélkül) 384 Ft/kg volt, 7,3 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Májusban a 2018. V. havi kilónkénti 353 Ft-tal, valamint az előző havi 423 Ft-tal szemben a felvásárlási ár 450 Ft volt, vagyis jelentősen nőtt.

Az április forgalomhoz viszonyítva májusban ezer egyeddel 325 ezerre nőtt az eladott vágósertés mennyisége, jóllehet így is nagymértékben, 30 ezerrel elmaradt a tavaly ilyenkor mérttől. Május végéig, 2018 hasonló időszakához viszonyítva, 6,4 százalékkal kevesebb, összesen 1606 ezer darab 190462 tonna vágósertést értékesítettek. Az eladási átlagsúly 118,6 kg volt.

Az értékesített vágómarha átlagára (borjú nélkül) 2019. I-V. hónapokban 411 Ft/kg volt, 2,8 százalékkal kevesebb volt, mint egy évvel korábban. Májusban az eladási ár 432 forintra emelkedett, ami kilogrammonként 17 Ft-tal felülmúlta az elmúlt évit, emellett az áprilisi árhoz viszonyítva is 9 Ft-tal drágább lett.

Egy év alatt jelentősen, 3868 db-ról 4908 db-ra ugrott a forgalom, de májusban a IV. hónap rekordforgalmával összevetve 662 egyeddel csökkent a felvásárlás. A tárgyév első öt hónapjában 20489 db 10240 tonna vágómarhát értékesítettek. A létszám 4,3 százalékkal, az összsúly pedig 2,1 százalékkal elmaradt a tavaly ilyenkor mérttől.

A KSH adatai szerint 2019. I-V. hónapokban a nyerstej átlagára 3 százalékkal emelkedett, a kereskedés 679110 tonnát, az árbevétel pedig 67,9 milliárd Ft-ot tett ki.

Júniusban a korábbinál kisebb mértékben emelkedtek a fogyasztói árak. A sajtokért 6,5 százalékkal, a vajért 5,6 százalékkal, a tejtermékekért 2,8 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy évvel ezelőtt. A folyadéktej viszont 5,7 százalékkal olcsóbba került.

Májusban a tejkivitel (tagállami kiszállítás és export) egy év alatt 249 tonnával nőtt, az előző, április havi kivitellel összevetve 854 tonnával 8876 tonnára visszaesett. Az exportár 90,30 Ft volt a tavalyi 85,80, valamint a 4. havi 88,30 Ft-tal szemben, ennek dacára a kivitt tej ára 8,20 Ft-tal alulmúlta a belpiacit.

A vágójuh termelői átlagára 834 Ft/kg volt, 5,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban 2019. első öt hónapjában. A felvásárolt vágóalapanyag mennyisége 3179 tonnát tett ki, ez 2018 hasonló időszakához viszonyítva 8,4 százalékkal kevesebb. Májusban az elmúlt évi kilónkénti 720 Ft-tal szemben a vételár közel 800 Ft-ra erősödött, jóllehet az áprilisi árral összehasonlítva így is 79 Ft-tal olcsóbb lett. A forgalom mindössze 533 tonnát tett ki, ami messze elmaradt a IV. havi rekordforgalomtól, emellett 152 tonnával a tavaly ilyenkoritól is.

A vágóbaromfi átlagára 2019. január-május hónapokban - 2018 évivel összehasonlítva – 1 százalékkal 292 Ft-ra emelkedett. Ezen belül a vágóliba ára 6, a vágócsirkéé 3,7, a vágópulykáé pedig 3,6 százalékkal erősödött, miközben a pecsenyekacsé 4,1 százalékkal gyengült. A május 31-ei adatok szerint a feldolgozásra átvett vágóbaromfi össztömege 225234 tonna volt, az elmúlt év első öt hónapjához képest 1 százalékkal nőtt. A baromfiszektor végtermék kibocsájtása immár 34772 tonnával meghaladta a sertéságazatét.

Az év első öt hónapjában az étkezési tojás termelői átlagára 19 Ft volt, 5,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. Májusban, áprilishoz viszonyítva féléves stagnálás után 1 Ft-tal 18 Ft-ra csökkent a vételár.

Forrás: 
KSH

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ötödével nőtt az élőmarhaexport

Júniusban a KSH tájékoztatása szerint – 2018 VI. hónap áraihoz viszonyítva – a vágósertés kilónkénti ára 94, a vágójuhoké 36, a vágómarháé 15, a vágóbaromfié 7, a nyerstejé pedig 6 forinttal drágult, a tojás ára stagnált. A gabona 6,5 százalékkal került többe.

Többet adnak idén a felvásárlók az almáért

Augusztus 21-én beindulnak az almasűrítmény-előállító üzemek és kilogrammonként nettó 30 forint körüli átvételi árat kínálva kezdhetik meg a feldolgozást - írta pénteki számában a Világgazdaság című napilap.

Nyomás alatt a szőlő felvásárlási ára

Önköltség alatti borszőlő-felvásárlási árakat hirdettek meg a felvásárlók a idei szüret elején, és a mostani kilátások alapján a vártnál kisebb mennyiséget vásárolnának fel - írja csütörtöki számában a Világgazdaság.

KSH: júniusban tovább gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Júniusban a mezőgazdasági termelői árak átlagosan 10,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A növénytermesztési és kertészeti termékek éves áremelkedése a májusi 3,5 százalékról 10,6 százalékra ugrott, az élőállatok és állati termékeké 10,8 százalékról alig észrevehetően 10,1 százalékra változott - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján kedden megjelent adatokból.

Alattomos borkonkurencia

A Szlovákiai Borászok és Szőlészek Céhe (CVVS) 2019 első félévében is a borértékesítés jelentős csökkenését volt kénytelen elkönyvelni. A céh elnöke, Miroslav Fondrk leszögezte, hogy évről évre alattomosabb a borkonkurencia, aminek következtében több becsületes szlovákiai szőlő- és bortermelő felszámolhatja vállalkozását.

ASP: a piac megremegett, de nem dőlt be

Az InterPIG és az AgriBenchmark Pig Network, a két sertéságazati szakértőket tömörítő nemzetközi szervezet közös éves találkozójára július 1–4. között került sor Pekingben. A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet negyedik éve tagja e két csoportnak. A rendezvény fókuszában a vendéglátó Kína sertéságazatának fejlődése és az afrikaisertéspestis-járvány regionális, illetve globális piaci hatásai álltak.

Hagyma információs bank létrehozásával is stabilizálnák az ágazatot a magyar hagymatermesztők

Még kis mennyiségben kapható áttelelő vöröshagyma, a tavaszi, korai vetésű betakarítása pedig augusztus második felében kezdődik, közepes hozamra számítanak a termelők.

Nő az igény a friss zöldségekre, növekszik az áruk is

A magasabb minőségű termékek iránti kereslet felfutása okozza a tavalyinál magasabb zöldségárakat, nem a terméshiány - olvasható a Világgazdaság pénteki számában.

A burgonya drágult leginkább

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 3,3 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, júniushoz viszonyítva átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek az árak - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az infláció tovább mérséklődött a júniusi 3,4 és a májusi 3,9 százalékról. Az éves maginfláció is csökkent 3,7 százalékra a júniusi 3,8, és a májusi 4,0 százalékról.

Idén feleannyi alma termett

Tavaly 900 ezer tonna termést hoztak az almafák Magyarországon, az időjárási hatások miatt ennek idén körülbelül felére számíthatunk - közölte Fórián Zoltán agrárközgazdász hétfőn az M1 aktuális csatornán.