0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Újra Mezőhegyesé a vetőmagüzem

Visszavásárolta a Limagraintől a korábban is Mezőhegyeshez tartozó vetőmagüzemet a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. A létesítmény megszerzésével a feldolgozás is a zrt.-hez kerül, a folyamat végén pedig saját fémzárolt vetőmagot bocsáthatnak ki.

A vétel nem csak ezért fontos, hiszen a létesítménnyel nagy tárolókapacitás és szárító kerül a társaság birtokába, amely az árunövényekhez elengedhetetlen, és a komplexum része egy takarmánykeverő is.

Mint ismert, a kormány egy 2016 novemberi döntése értelmében vásárolta vissza a 2004-ben privatizált Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-t, majd a korábban is állami tulajdonú Ménes Kft.-vel összevonva, 2017. január 1-jével megalapította a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-t. 2017 óta az állami vállalat működteti a Földművelésügyi Minisztériumtól átvett Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumot is. A gazdaságban így már a középiskola, a lótenyésztés, egy tejelő szarvasmarha telep és jelentős növénytermesztési divízió is van. A gazdasághoz tartozik ugyanis mintegy 8200 hektárnyi szántóterület. A szántóföldi növényter­mesztés legfőbb, legjelentősebb szelete a hibrid kukorica vetőmag előállítása. Ez a tevékenység hozza a legnagyobb bevételt a szántóföldi növényeken belül, de az egész Ménesbirtok Zrt. működésén belül is. Ebből a hektáronként megtermelődő több mint egymillió forintból – és persze a többi bevételből kell a társaságnak ellátnia a törvény által előírt feladatait, így például a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium fenntartását, valamint ez finanszírozza a lótenyésztést, a génmegőrzést is.

Újra magyar állami tulajdonba került a mezőhegyesi vetőmagüzem, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a francia termelők tulajdonában álló Limagraintől vásárolta meg termelő leányvállalatát. A Limagrain Europe 2014-ben vásárolt vetőmagüzemet Mezőhegyesen, és legutóbb 2017-ben hosszú távú szerződést írt alá arról, hogy kukorica- és gabonavetőmagokat termel a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. földterületein.

A cég által kiadott közleményben Alain Barbier, a Limagrain Europe vezérigazgató-helyettese kifejtette, hogy Magyarország a cég közép- és kelet-európai vetőmagtermelésének stratégiai országa. Hosszú tárgyalásokat követően a francia tulajdonos megértette és elfogadta a magyar kormány célkitűzését a nagy múltú mezőhegyesi állami gazdaság teljes körű újjászervezésére. Ennek szükségszerűen részét képezi egy olyan ipartelep létesítése, amely a vetőmagtermelés minden lépését integrálja, a szántóföldtől az üzemig.

A magyar állam képviseletében Lázár János, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos vezette a tárgyalásokat. A politikus kiemelte, az üzem visszavásárlásával nemzetstratégiai célok megvalósításához kerültünk közelebb. Ez a cél nem kevesebb, mint a vetőmagágazat meghatározó egységeinek birtoklása – tette hozzá.

Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta: bár a most szóban forgó létesítményt mindenki vetőmagüzemként nevezi meg, ennél szerteágazóbb és több funkcióval rendelkező komplexumról van szó. Az üzem része az árunövények elhelyezésére szolgáló tárolók rendszere, a fogadásra, szárításra kialakított létesítmények és egy takarmánykeverő divízió is. Az egész rendszert a hetvenes évek végén létesítették, és folyamatosan fejlődött 2014-ig, amikor az akkori tulajdonos eladta azt a Limagrainnek. Mindez nagy nehézségeket okozott a később államosított mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nek, hiszen így egy fontos elem hiányzott a gazdaság rendszeréből. „8200 hektáron folytattunk szántóföldi növénytermesztést, és nem volt ehhez egy négyzetméternyi tárolókapacitásunk sem. Természetesen alapvető igény, hogy a szántóföldön megtermelt terményt valahol tárolni tudjuk.”

A probléma áthidalására bértárolási szerződést kötöttek a Limagrainnel, és a vetőmagtermelés terén is volt együttműködés a két cég között. Ez egyébként meglehetősen sikeres is volt, komoly bevételt hozott a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nek. A tárolási gondok kezelésére azonban valamilyen megoldást kellett találni, ezért korábban felmerült a saját tároló, szárító építésének ötlete is, amely azonban késett egyebek mellett a folyamatosan emelkedő építési árak miatt. Talán szerencse, hogy így alakult, mert a mostani vásárlás felülírja ezeket a terveket. „Mindez azért is hasznos, mert a tervezett tároló

46 ezer négyzetméteres lett volna, a most visszavásárolt viszont 60 ezer négyzetméteres.” A visszavásárolt üzemegység tehát nagyobb, és bár több, eltérő korszerűségi szinten álló elemből álló komplexum, mindenképpen jobban szolgálja a folyamatos működést, hiszen egy ma is működő és sikeresen dolgozó üzemről van szó.

Most, hogy a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. ebben a létesítményben is újra birtokba került, a vetőmagtermelési tevékenység is új szintre kerülhet, kiszélesedhet. Eddig ugyanis vetőmag-alapanyagot állítottak elő a Limagrainnek, mostantól azonban a feldolgozási tevékenység is a zrt.-hez kerül, és így fémzárolt vetőmagot tudnak piacra dobni – saját hatáskörben.

(x)

Forrás: Magyar Mezőgazdaság