0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A vidék biztonságáért együttműködik az agrártárca az Országos Polgárőr Szövetséggel

A tanya- és a zárkerti programok, a többmilliárdos mezőgazdasági beruházások révén fejlődik, vagyonában is egyre gyarapodik a magyar vidék, melynek védelme valamennyiünk számára fontos. Különösen a tanyás térségek, mezőgazdasági külterületek személy- és vagyonvédelmében jelentős segítséget nyújtanak a polgárőrök, akiknek áldoztatos munkáját nem tudjuk eléggé megköszönni – fogalmazott Feldman Zsolt szombaton, a VIII. Országos Lovas Polgárőr Szemlén.

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelő államtitkára a táborfalván tartott ünnepi eseményen jelentette be, hogy a szaktárca és az Országos Polgárőr Szövetség új közös programot indított.

A Külterületek biztonsága, környezetünk védelme elnevezésű program célja a mezőgazdaságot érintő jogsértések megelőzése, különösen a zártkerti és külterületi termőföldeken elkövetett lopások megelőzése – mondta Feldman Zsolt.

Hangsúlyozta: ennek érdekében kiemelten fontos a települések közigazgatási területén működő mezei őrszolgálatokkal a közös szolgálat hatékonyságának a növelése, a polgárőri és a mezőőri tevékenység összehangolása.

Az Agrárminisztérium erre a célra ebben az évben 40 millió forintot ad a polgárőrszövetségnek részben a lovas polgárőrök képzésére, eszközbeszerzésre, a külterületi szolgálat működési költségeire. Az együttműködéstől azt reméljük, hogy a külterületen élők nagyobb biztonságban tudhatják magukat, vagyontárgyaikat, terményeiket – fogalmazott Feldman Zsolt.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, az esemény fővédnöke a Kincsem Nemzeti Lovasprogramot méltatva úgy fogalmazott: élénkül a magyar lovasélet, és ez jelentős mértékben az Országos Polgárőr Szövetség Lovas Tagozatának köszönhető. Mint mondta, a Táborfalván rendezett eseményen is mintegy 180 lovas vesz részt, bemutatva, hogy hányan is vállalják az önkéntes munkát.

A Szövetség országosan mintegy 850 lóval lát el figyelőszolgálatot a határon, a földeken, hozzájárulva a vidéken élők biztonságérzetéhez – mondta Lezsák Sándor.

A VIII. Országos Lovas Polgárőr Szemlének és Kúltúrtörténeti Lovassági Napoknak nem véletlenül adott otthont Táborfalva – mondta Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Mint fogalmazott, ez volt a helyszíne a hajdani örkénytábori Magyar Királyi Lovaglótanár-képző és Hajtóiskolának, mely helységnév 1944-ig mértékadó volt a világ lovas életében. A mai esemény ezt a hagyományt élteti tovább.

Forrás: AM Sajtóiroda