Back to top

Amikor a traktor elromlik… A szerződésszegés következményei

Mit tehetünk, ha traktorunk elromlik, és a javítással megbízott szakember vagy cég nem hárította el a hibát? Korábban már foglalkoztunk a Polgári Törvény­könyvnek a szerződésszegéssel kapcsolatos szabályaival, de az érkező olvasói levelek alapján úgy gondoljuk, ez örökzöld téma, amit nem árt néha feleleveníteni.

Mivel minden egyes eset más és más, a Polgári Törvénykönyv általános fogalmakkal dolgozik. A leglényegesebb: „Olyan szerződés alapján, amelyben a felek kölcsönös szolgáltatásokkal tartoznak, a kötelezett a hibás teljesítésért kellékszavatossággal tartozik.” Mit is jelent ez a hivatkozott traktorjavítási esetben? A felek kölcsönös szolgáltatásokkal tartoznak, mert a szerviz szolgáltatása a javítás, a traktor tulajdonosának a szolgáltatása a díj fizetése. Ha azonban a szerviz nem, vagy nem teljes körűen hárította el a hibát, akkor hibásan teljesített.

A traktor tulajdonosa nem fogyasztó

Hibás teljesítés esetén – ebben a konkrét esetben – a jogosult, a traktor tulajdonosa a következő igényeket támaszthatja:

Legelőször is kijavítást kérhet, tehát igényelheti, hogy szerviz ismételten foglalkozzon a traktorával, és hárítsa el azt a hibát, amivel eredetileg felkereste a szervizt.

Ha a szerviz a hibát nem tudja kijavítani, akkor megfelelő árleszállítást kérhet, tehát kérheti a díj részleges visszatérítését, ha a szerviz legalább a javítás egy részét elvégezte, vagy elállhat a szerződéstől, és kérheti vissza a teljes díjat, ha a szerviz a hibát nem tudta elhárítani.

Amennyiben a szerviz a kijavítást nem vállalja, úgy a tulajdonos a hibát mással is kijavíttathatja a kötelezett, tehát az első szerviz költségén.

Fontos, hogy a jogosult, jelen esetben a traktor tulajdonosa a hibát annak felfedezésekor a lehető legrövidebb időn belül közölni köteles a kötelezettel, a szervizzel, a késedelmes közlésből eredő kárért felelős. Olyan esetben, amikor a jogosult fogyasztó, a közlés határideje 2 hónap, azonban a traktor tulajdonosa nem minősül fogyasztónak, mert a traktor nem fogyasztási cikk, hanem jövedelemtermeléshez használt eszköz. Ha tehát tv-ben, rádióban a szolgáltatók szigorú felelősségéről hallunk, jusson eszünkbe, hogy ez az ilyen és ehhez hasonló eszközjavításra nem vonatkozik.

Amikor nincs kötelező jótállás

Mi a helyzet akkor, ha ugyanaz a hiba később újra jelentkezik? A hibás teljesítéssel kapcsolatos igények egy év alatt évülnek el, tehát ha a hiba ennél később jelentkezett újra, akkor a korábbi javítás nem kellő szakszerűségére nem hivatkozhatunk. Ha a hiba ennél korábban jelentkezik, akkor kérdés, hogy ez a korábbi javítás szakszerűtlenségére vezethető-e vissza, vagy esetleg egy teljesen új hibának minősül. Ez – vita esetén – szakkérdés, tehát igazságügyi szakértőnek kell megállapítania, hogy melyik félnek van igaza, és végső esetben bíróság dönt a felek között. Lényeges, hogy a hiba fennálltát és a kötelezett tevékenységével való összefüggését a jogosultnak kell bizonyítania.

Egy másik kérdés a jótállás. Ha újonnan vesszük a traktort, akkor – mivel tartós használatra rendelt dologról van szó – az eladó, a kötelezett köteles jótállást vállalni.

Ez annyiban különbözik a fentiekben tárgyalt szavatosságtól, hogy ebben az esetben az eladó felelőssége szigorúbb, a jótállási időn belül keletkező hibát mindenképpen az eladónak kell elhárítania.

Használt dolog esetén a törvény nem ír elő kötelező jótállást, tehát ha használt traktort vásárolunk, akkor azt a kockázatot is vállaljuk ezzel, hogy egy esetleges meghibásodás miatti igényt sokkal nehezebben tudunk érvényesíteni az eladóval szemben, ideértve a szavatossági igény érvényesítését is, mivel ez utóbbihoz azt kell bizonyítanunk, hogy a hiba fennállt már akkor, amikor a használt traktort átvettük.

A jótálláshoz visszatérve még annyit fontos elmondanunk, hogy új traktor vásárlása esetén, ha az a jótállási időn belül elromlik, és a javítása sikertelen, annak kicserélését is kérhetjük, annak ellenére, hogy a traktor nem fogyasztási cikk.

Úgy véljük, a leírtak talán segí­tenek eligazodni a hibás teljesítéssel kapcsolatos legfontosabb szabályok között.

Dr. Cenner Tibor

cenner@cenner.hu

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2019/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyorsabb, egyszerűbb metszés: a szőlőültetvények előmetszése

A szőlőültetvények metszése alapvető termesztéstechnológiai művelet, melyet kézzel vagy gépesítve, de minden ültetvényben elvégzünk. Az előmetszéssel megkönnyíthetjük a metszést végzők munkáját és lerövidíthetjük az erre fordított időt.

Megtartó anyaföld

Azok többsége, akik a magyar nemzet jövőjéért felelősséget éreznek, egyetértenek abban, hogy a globalizációval járó kihívások közül az egyik legnagyobb probléma a szülőföldről való elvándorlás. Az ősi föld elhagyása a kárpátaljai magyarok körében oly jelentős mértékűvé vált a mögöttünk hagyott években, hogy egyik napról a másikra megállítani lehetetlen.

Nem lehet követni a szabályozásokat - a holland gazdák külföldre költöznek

Egyre több holland állattartó fontolgatja gazdasága eladását és külföldön akar új életet kezdeni. Különösen a fiatal gazdák gondolkodnak el azon, vajon van-e még jövőjük Hollandiában. Ennek oka a bevezetett foszfát-kvóta.

Felpörgő öntözési pályázatok

A fel nem használt, így „visszahulló” pénzek kihelyezése folyamatos, és még mindig vannak nyitott pályázatok, de a Vidékfejlesztési Program nagyobb része már a megvalósítás fázisában van, nyilatkozta lapunknak Viski József. Az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára szerint 2020-ban megélénkül az érdeklődés az öntözésfejlesztés iránt.

„Csak ide megyek a szomszédba, és amúgy is mi bajom eshet egy ekkora monstrumban…”

Ön mindig beköti a biztonsági övet a traktorban is? Szomorú statisztikát idéz a német agrársajtó: 28 halálos kimenetelű traktorbaleset történt 2018-ban, és a legtöbbjük megelőzhető lett volna, ha a vezető beköti a biztonsági övét.

Együttműködés a gázüzemű járművek fejlesztésében

A Fiat csoporthoz tartozó CNH Industrial – amelynek részei a Case IH, a New Holland, a Steyr traktorgyárak, az Iveco busz- és haszongépjármű-gyártás, valamint az FPT motorgyár is –, felgyorsította a gázüzemű járművek kutatását és fejlesztését.

A mezőgazdasági gépgyártás és a mezőgéppiac jelentős gazdasági erő

Az Agrárminisztérium pályázati úton támogatja, valamint lízing és beruházási hitel kamattámogatási konstrukcióval is segíti a mezőgazdasági gépesítettség fejlődését – hangzott el Feldman Zsolt köszöntőjében a Mezőgazdasági gépgyártás- és forgalmazás tematikus napon.

Szecskaporszívó biomassza összegyűjtéshez

A GYRAX egy mozgó padlós utánfutót fejlesztett ki, amelyet opcionálisan felszerelnek egy „porszívóval” is.

Ritkábban trükköznek a boltosok

Javult az év végi szezonban alkalmi vagy állandó jelleggel kereskedő vállalkozások jogkövető magatartása az előző év adventi időszakában tapasztalt mértékhez képest, erre utalnak a tavaly novembertől december végéig lebonyolított fogyasztóvédelmi ellenőrzéssorozat tapasztalatai - írja hétfői számában a Magyar Nemzet.

Újabb ügyek intézésében segítik a NAK falugazdászai a gazdálkodókat

Tovább bővült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) feladatainak köre, a köztestület mintegy 600 fős országos falugazdász-hálózata újabb ügyek intézésében segíti a kamarai tagokat. A kamara végzi 2020. január 1-jétől a családi gazdaságok nyilvántartását; emellett átvesz a mezőőr-szolgálattal, hegyőrségekkel és a meg nem művelt mezőgazdasági területek nyilvántartásával kapcsolatos feladatokat is.