0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Egy „no-deal” Brexit hatása

A National Union of Farmers (NUF) vezetője arra figyelmeztet, hogy egy „no-deal” (megegyezés nélküli) Brexit teljes katasztrófa lenne az Egyesült Királyság mezőgazdaságára nézve, mivel az a bárányok tömeges levágását eredményezné, és rengeteg brit mezőgazdasági munkásnak kellene beszüntetnie tevékenységét.

Az Egyesült Királyság nem tud annyi bárányt elfogyasztani, mint amennyit előállít, a termékek árusítását illetően pedig erősen függ a Franciaországgal való kereskedelmi kapcsolatoktól, amelynek révén a franciák megveszik az országban termelt bárányhús 40 százalékát.

Ha a vámok miatt a brit farmerek nem tudnak hatékonyan kereskedni a kontinenssel, akkor az hatalmas többletet és juhok tömeges lemészárlását eredményezheti.

Jelenleg az UK a világ második legnagyobb bárányhús-szállítója, ám egy kereskedelmi egyezmény következményeként az ország még így is évi több mint 70 ezer tonna húst kap Új-Zélandról, és ez egy „no-deal” Brexit esetén is tovább folytatódna. Mindez katasztrófát jelentene a szektorban a munkahelyekre nézve. A mezőgazdaság a legnagyobb feldolgozóipari szektor – az élelmiszer- és italgyártás is részét képezi –, és többet ér, mint az autóipar és a légi közlekedési iparág együttvéve. A mezőgazdaságban dolgozik minden hetedik munkavállaló.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/independent.co.uk