0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A kocák szeretik az állandóságot

Egy új vizsgálat kiderítette, hogy a különböző elletőrendszerekben tartott és többször fialtatott kocáknál a rendszerek cserélgetése miként hat a malacok mortalitására. A kezdeti eredmények szerint, azok a kocák teljesítettek jobban és azoknál volt alacsonyabb a malacok elhullása, amelyeket ugyanabba az elletőrendszerbe vittek vissza.

Az eredmények arra is utaltak, hogy az ólban ellett kocáknál nagyobb volt az alom, mint amelyeket más rendszerekben szállásoltak el.

A kutatók a kocákat általános fialtató kutricákba, ideiglenes kutricákba vagy csak szalmával bélelt ólakba osztották szét, majd összehasonlították az alomméretet és a malacok mortalitási rátáit. Az eredmények szerint, az első és második fialtatás között az alomszám nőtt, a malacpusztulás csökkent. E megfigyelés alól egy esetben volt kivétel, amikor a kocákat hagyományos fialtató kutricából ideiglenes kutricába helyezték át. E változtatás miatt nagyobb volt a törési sérülés és a pusztulás a malacok között. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy

a legjobb eredmény biztosításához a kocákat ugyanabban az elletőrendszerben kell tartani.

Ha a kocáknál elletőrendszert kell cserélni, javasolt, hogy a rendszer térjen el az előzőtől, hogy a kocák képesek legyenek megkülönböztetni azokat. Ez ugyanis arra ösztönzi őket, hogy a természetes viselkedésüket az új beállításhoz igazítsák, potenciálisan javítva a malacok mortalitásán.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/thepigsite.com