Back to top

Új lengyel bálaszállító pótkocsik uniós engedéllyel

Új bálaszállító mezőgazdasági pótkocsi gyártását kezdték meg Lengyelországban, a gyártó cég megszerezte az Európai Uniós forgalmazási engedélyt, így bármelyik uniós országban használhatók a pótkocsik.

Ha gépek, berendezések forgalmazási engedélyére az európai jóváhagyást az Európai Unió bármelyik tagállamában kiadják,  az érvényes az egész Unió területén.

Tehát az európai jóváhagyási tanúsítvánnyal rendelkező gépeket minden EU-országban el lehet adni és regisztráltatni.

Az ilyen típusú engedélyek kiadásának akkreditációját szerezte meg a Lengyelország  Észak-keleti részén lévő Czarna Białostocka mezőgazdasági gépgyártó üzeme, a Cynkomet.

Az európai jóváhagyás megszerzése érdekében - az uniós előírások szerint - a pótkocsiknak részletes teszteknek kell megfelelniük. Minden tesztet a Cynkomet Mezőgazdasági Technológiai Kutatási és Fejlesztési Központjában végeznek, amelyet 2018 szeptemberében alakítottak ki uniós forrásokból.

Ennek köszönhetően már forgalmazható a cég által gyártott két mezőgazdasági pótkocsi, a háromtengelyes T-608/3 bálaszállító pótkocsi, melynek kapacitása 14 tonna, és a kéttengelyes 10 tonna teherbírású T-608/2.

Az új modell teljes hossza közel 12 méter, amelyből a rakodótér 9,3 méter,  a két végére szerelt létrák közötti raktér 10 méterre terjed ki, de akár 11 méterre is kiterjeszthető.

Mindkét típus széleit oldalirányú mozgás elleni védelemmel látták el, és a rakfelület szélessége az oldalsó élek között több mint 2,4 m, ami lehetővé teszi a raklapok  szállítására is.  

A T-608/2-es modellből gyártanak kisebb méretben is, amelynek hossza 7,5 méter.

A pótkocsik felépítményét nagy torziós szilárdságú zárt profilokból készítették, melynek korrózió védelmét horganyzással oldották meg.

 

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Változatos témák a SMARTFARMON

Alig több mint két hét múlva kezdetét veszi az egyik leginnovatívabb, legnagyobb szabású precíziós gazdálkodásról szóló konferencia, a SMARTFARM. A Bábolnai Gazdanapok keretében megrendezett eseményre számos kiállító és előadó érkezik, akik közül néhányan röviden bemutatkoztak lapunknak.

Felvették a kesztyűt az esztelen pazarlás ellen

Törvényt hoztak az élelmiszerpazarlás ellen Lengyelországban, amelyet a napokban írt alá a köztársasági elnök. Aki megszegi, komoly pénzbüntetésre számíthat az elpazarolt élelmiszer mennyiségének függvényében.

Szüret vagy zöldszüret?

Sokan meglepődtek, hogy idén a túltermelés levezetését igazolt szüreti mennyiség nélkül támogatják. Illetve az utolsó két év termésátlaga alapján hektáronként 800-900 ezer forintot is bezsebelhetnek a gazdák. Érthető a fokozott érdeklődés, hiszen az alacsony szőlőárak komoly csáberővel hatnak. Bár még elfogadott eredmények nem láttak napvilágot, a beérkezett igények nagysága magért beszél.

Szabadon jönnek-mennek a tehenek: fejőrobot a kisgazdaságban

Munkaerőhiánnyal nem csak a nagyobb mezőgazdasági üzemek, hanem a kisebb gazdaságok is küszködnek manapság. A Csákberény melletti Orond-pusztai tehenészet egy magyar családi vállalkozásból született 14 éve, ahol már mintagazdasági körülmények között készítenek tejtermékeket és sajtokat. A fejős állomány egyelőre 20 tehénből áll.

Egyre hosszabbak lesznek a hőhullámok

Egyre hosszabbra nyúlnak a nyári hőhullámok és velük együtt az extrém szárazság által sújtott időszakok is egyre hosszabbak lesznek, ami az emberi egészség mellett a mezőgazdaságra is negatívan hat majd – állapították meg kutatók a Berlini Humboldt Egyetem és az ugyancsak a német fővárosban található Éghajlatelemző Központ közös tanulmányában.

Brexit: jegyrendszer azért nem fenyeget...

Az Egyesült Királyság megállapodás nélküli távozása az Európai Unióból súlyos, egyes szakértők szerint „válságidőkre emlékeztető” fennakadásokat okozhat a szigetország élelmiszer-ellátásában.

Önvezető kombájn saját kútfőből

A magántulajdonú mezőgazdasági szolgáltató cégként működő holland HuizingHarvest a legnagyobb gépgyártók területének tartott fejlesztésbe vágott bele, és kísérleti projektként önvezetővé alakítanak egy egyszerű kivitelű, kínai gyártmányú kombájnt.

Robotizált fejlődésmonitoring nemesítőknek

Az Illinois Egyetem két tanára által alapított EarthSense egy olyan robottal törne be a piacra, mely képes önállóan megfigyelni a nagy sortávolságra vetett haszonnövények – azaz elsősorban a kukorica – kísérleti parcelláit, és nyomon követni a növények fenotí­pusos megjelenését, illetve fenológiai fejlődését.

"Érlelő" időjárás jő

A napraforgó, a kukorica és a gyümölcsök érési folyamatainak kedvezni fog a következő napokban várható meleg, nagyrészt száraz időjárás. A repce vetésének talaj-előkészítéséhez az ország nagyobb részén ideális a talaj fölső rétegének nedvességtartalma.

Új motorok az AVERO kombájnokhoz

A CLAAS szokásos, szakújságíróknak rendezett nemzetközi konferencián mutatta be idei újdonságait Franciaországban a napokban. A német vállalat látványos bemutatóval és éjszakai fotózással várta a világ számos országából összetoborzott sajtósokat. Sorozatunkat az új motorokkal szerelt AVERO kombájnokkal folytatjuk.