Back to top

Az Egyesült Királyságban is felbukkant az ASP

Az erősen fertőző, és a disznókra nézve halálos afrikai sertéspestis vírussal fertőzött húst foglaltak le Észak-Írországban. Ez az első eset, hogy a betegség az Egyesült Királyság területén is felbukkant.

A hatóságok több, mint 300 kilogramm illegálisan behozott húst és tejterméket foglaltak le júniusban, mely egy reptéri utas poggyászából került elő. A Belfastban működő Agri-Food and Biosciences Institute laboratóriumában megerősítették, hogy a hús ASP-vel fertőzött. Ez a vírus pedig több hónapig is életképes a feldolgozott, sőt, a fagyasztott hústermékekben is.

Az Egyesült Királyság Mezőgazdasági, Környezetvédelmi és Vidékfejlesztési Minisztériuma (DEFRA) szerint

a vírus most fellelt DNS-töredékei nem jelentenek állategészségügyi veszélyt Észak-Írországra nézve, és nem is veszélyezteti az ország járvány-mentes státuszát sem.

Zoe Davies a Nemzeti Sertés Szövetségtől azonban arra figyelmeztet, hogy ez az eset jól mutatja, mennyire ki van téve az ország sertésállománya egy esetleges ASP fertőzésnek.

„Mindig is úgy tartottuk, hogy az Egyesült Királyság sertésállománya számára a legnagyobb veszély a fertőzött hússal behurcolt betegségekben rejlik, melyek aztán eljutnak az állattartót telepekig vagy a vaddisznó állományhoz” – tette hozzá Davies.

„Megvan rá az esély, hogy az afrikai sertéspestis vírusa már itt lapul az országban valakinek a hűtőjében, mivel az ellenőrzések a határainkon nem túl szigorúak. A veszély jelentős – és az ágazat számára nagyon is valós.”

A DEFRA nemrég jelentette be, hogy ASP ellenőrzési pontokat állítanak fel a kikötőknél és a reptereken, valamint egy poszter-kampány segítségével hívnák fel a betegséggel fertőzött országokból érkező turisták figyelmét a veszélyre, amit az általuk behozott hústermékek jelentenek.

Ugyan az ASP jelenleg az emberekre nem jelent veszélyt, de a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a sertések és az emberek közti biológiai hasonlóság miatt könnyen kialakulhat egy ránk nézve is veszélyes, mutáns vírustörzs.

A Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal adatai szerint

eddig közel 6000 helyen van afrikai sertéspestis járvány.

A betegség a fertőzött állatok mellett kullancsok segítségével is terjedhet. Éveken át életképes marad a fagyasztott húsban is, ami a húsfélék világkereskedelme szempontjából aggályos.

„Ha a fertőzött hús átjut a hatósági ellenőrzésen, és bekerül egy sertéstelepre Észak-Írországban, vagy az Egyesült Királyság bármelyik pontján, annak súlyos következményei lennének.” mondta Alistair Driver, a Pig World szerkesztője.

„Emiatt növelni kell az ellenőrzések és az ismeretterjesztés hatékonyságát a kikötőknél és a reptereken, valamint fel kell hívni a sertéstenyésztők figyelmét is arra, hogy

a húsfélék és az ételmaradékok feletetése a disznókkal nemcsak illegális, de súlyos állategészségügyi kockázatot is hordoz magában.”

A betegség Kínában már óriási káoszt okozott: a sertésállomány harmadát kellett leölni.

Európában a járvány lassú terjedése szintén aggodalmat és pánikot okozott. Belgiumban tavaly jelent meg, mire válaszként a dán kormány kerítésépítésbe kezdett a határon annak érdemékben, hogy a fertőzött vaddisznókat távol tartsák. Közben a Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) is „az élelmiszerbiztonság szempontjából komoly veszélyforrásnak” nyilvánított a betegséget.

Az Egyesült Királyságban a sertésszövetség útjára indította a #MuckFreeTruck kampányát, melynek célja hogy felhívja a fuvarozók és az ellátási láncban dolgozók figyelmét az állatszállító járművek tisztaságának fontosságára. Ezzel ugyanis megelőzhető a járványok terjedése.

„Arra is bátorítjuk az állattartókat, hogy egyértelmű figyelmeztetéseket helyezzenek el a telepek mentén található gyalogutaknál, amikkel figyelmeztetik a nagyközönséget arra, hogy ne etessék a sertéseket.”

Forrás: 
The Guardian

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Változatos témák a SMARTFARMON

Alig több mint két hét múlva kezdetét veszi az egyik leginnovatívabb, legnagyobb szabású precíziós gazdálkodásról szóló konferencia, a SMARTFARM. A Bábolnai Gazdanapok keretében megrendezett eseményre számos kiállító és előadó érkezik, akik közül néhányan röviden bemutatkoztak lapunknak.

Felvették a kesztyűt az esztelen pazarlás ellen

Törvényt hoztak az élelmiszerpazarlás ellen Lengyelországban, amelyet a napokban írt alá a köztársasági elnök. Aki megszegi, komoly pénzbüntetésre számíthat az elpazarolt élelmiszer mennyiségének függvényében.

Hírét viszik a magyar lovashagyományoknak

Nem pusztán lóverseny, sokkal inkább a magyarság határokon átívelő hagyományőrző fesztiválja, egyfajta országimázs rendezvénye – tartják a Nemzeti Vágtáról. A napokban véget érnek a selejtezőként szolgáló előfutamok, ezzel együtt pedig tejessé válik az indulók mezőnye. Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató elmondta, idén minden eddiginél több határon túlról érkező versenyzőt várnak az eseményre.

Nem vitték el a gólyák a nyarat

A néphagyomány úgy tartja, a gólyákkal érkezik a tavasz, és amikor útra kelnek elviszik magukkal a nyarat. Ám az idén úgy tűnik, a nyár még legalább egy hónapig marad. Ez jó hír az aratásra készülőknek, a borászoknak, az utószezonban nyaralóknak, ám ellentmond a több száz éves megfigyeléseknek. Kezdhetünk hozzászokni, hogy az időjárást figyelve nem jön be az évszázados forgatókönyv?

Így kell elkészíteni a tojást, hogy megmaradjanak benne az értékes tápanyagok

Hogyan lesz a legegészségesebb a tojásból készült ételünk? Sütve vagy főve?

Dél-Tirolban jó almatermésre számítanak

Az egyik legnagyobb olasz almatermesztő konzorcium, a VOG a tavalyihoz hasonló termést vár és az árak emelkedésére számít. Becslések szerint 525 ezer tonna almát takarítanak be a tagjaik, amiből 25 ezer tonna bioalma. A Gala szürete 5-7 nappal később kezdődik, és a júliusi hőség miatt kisebb méretre lehet számítani, a színeződésre viszont kedvezően hatott az augusztusi lehűlés.

Csak egy határig kedvez a paradicsomnak a meleg

A hőmérséklet emelkedése gyorsítja a hajtatott paradicsom növekedését és a bogyók fejlődését. Az erős besugárzás és az abból eredő nagy meleg azonban már károsan hat, gyengíti a növényeket és nem javítja a hozamot. A nyári körülményekre már az ültetéstől készülni kell.

Öreg kecske nem vén kecske - Nem kell elkapkodni a selejtezést!

Valamelyik nap a legnagyobb közösségi oldal feldobott egy hét évvel ezelőtti képet egy előhasi szánentáli keverék anyámról. Már hét éve fejem, döbbentem rá, és remélhetőleg egy darabig még fogom is. - Pallagi Zsuzsanna írása.

A magyar sertéshús thaiföldi exportjáról tárgyaltak Budapesten

A magyar sertéshús thaiföldi exportjának engedélyezéséről és a sertéspestis elleni sikeres magyar intézkedésekről tárgyaltak Budapesten a thaiföldi agrártárca, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a képviselői - közölte a KKM csütörtökön az MTI-vel.

Közelebb kerültek a sertéspestis elleni oltóanyag előállításához

Az afrikai sertéspestis (ASP) megállításán dolgoznak a kutatók világszerte. Nagy lépést tettek ennek érdekében az USA-ban, ahol a kormány megállapodást kötött egy oltóanyaggyártó céggel. Noha a vakcina még nem készült el, a tudósok közelebb kerültek a megoldáshoz.