Back to top

Az Egyesült Királyságban is felbukkant az ASP

Az erősen fertőző, és a disznókra nézve halálos afrikai sertéspestis vírussal fertőzött húst foglaltak le Észak-Írországban. Ez az első eset, hogy a betegség az Egyesült Királyság területén is felbukkant.

A hatóságok több, mint 300 kilogramm illegálisan behozott húst és tejterméket foglaltak le júniusban, mely egy reptéri utas poggyászából került elő. A Belfastban működő Agri-Food and Biosciences Institute laboratóriumában megerősítették, hogy a hús ASP-vel fertőzött. Ez a vírus pedig több hónapig is életképes a feldolgozott, sőt, a fagyasztott hústermékekben is.

Az Egyesült Királyság Mezőgazdasági, Környezetvédelmi és Vidékfejlesztési Minisztériuma (DEFRA) szerint

a vírus most fellelt DNS-töredékei nem jelentenek állategészségügyi veszélyt Észak-Írországra nézve, és nem is veszélyezteti az ország járvány-mentes státuszát sem.

Zoe Davies a Nemzeti Sertés Szövetségtől azonban arra figyelmeztet, hogy ez az eset jól mutatja, mennyire ki van téve az ország sertésállománya egy esetleges ASP fertőzésnek.

„Mindig is úgy tartottuk, hogy az Egyesült Királyság sertésállománya számára a legnagyobb veszély a fertőzött hússal behurcolt betegségekben rejlik, melyek aztán eljutnak az állattartót telepekig vagy a vaddisznó állományhoz” – tette hozzá Davies.

„Megvan rá az esély, hogy az afrikai sertéspestis vírusa már itt lapul az országban valakinek a hűtőjében, mivel az ellenőrzések a határainkon nem túl szigorúak. A veszély jelentős – és az ágazat számára nagyon is valós.”

A DEFRA nemrég jelentette be, hogy ASP ellenőrzési pontokat állítanak fel a kikötőknél és a reptereken, valamint egy poszter-kampány segítségével hívnák fel a betegséggel fertőzött országokból érkező turisták figyelmét a veszélyre, amit az általuk behozott hústermékek jelentenek.

Ugyan az ASP jelenleg az emberekre nem jelent veszélyt, de a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a sertések és az emberek közti biológiai hasonlóság miatt könnyen kialakulhat egy ránk nézve is veszélyes, mutáns vírustörzs.

A Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal adatai szerint

eddig közel 6000 helyen van afrikai sertéspestis járvány.

A betegség a fertőzött állatok mellett kullancsok segítségével is terjedhet. Éveken át életképes marad a fagyasztott húsban is, ami a húsfélék világkereskedelme szempontjából aggályos.

„Ha a fertőzött hús átjut a hatósági ellenőrzésen, és bekerül egy sertéstelepre Észak-Írországban, vagy az Egyesült Királyság bármelyik pontján, annak súlyos következményei lennének.” mondta Alistair Driver, a Pig World szerkesztője.

„Emiatt növelni kell az ellenőrzések és az ismeretterjesztés hatékonyságát a kikötőknél és a reptereken, valamint fel kell hívni a sertéstenyésztők figyelmét is arra, hogy

a húsfélék és az ételmaradékok feletetése a disznókkal nemcsak illegális, de súlyos állategészségügyi kockázatot is hordoz magában.”

A betegség Kínában már óriási káoszt okozott: a sertésállomány harmadát kellett leölni.

Európában a járvány lassú terjedése szintén aggodalmat és pánikot okozott. Belgiumban tavaly jelent meg, mire válaszként a dán kormány kerítésépítésbe kezdett a határon annak érdemékben, hogy a fertőzött vaddisznókat távol tartsák. Közben a Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) is „az élelmiszerbiztonság szempontjából komoly veszélyforrásnak” nyilvánított a betegséget.

Az Egyesült Királyságban a sertésszövetség útjára indította a #MuckFreeTruck kampányát, melynek célja hogy felhívja a fuvarozók és az ellátási láncban dolgozók figyelmét az állatszállító járművek tisztaságának fontosságára. Ezzel ugyanis megelőzhető a járványok terjedése.

„Arra is bátorítjuk az állattartókat, hogy egyértelmű figyelmeztetéseket helyezzenek el a telepek mentén található gyalogutaknál, amikkel figyelmeztetik a nagyközönséget arra, hogy ne etessék a sertéseket.”

Forrás: 
The Guardian

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csak egy határig kedvez a paradicsomnak a meleg

A hőmérséklet emelkedése gyorsítja a hajtatott paradicsom növekedését és a bogyók fejlődését. Az erős besugárzás és az abból eredő nagy meleg azonban már károsan hat, gyengíti a növényeket és nem javítja a hozamot. A nyári körülményekre már az ültetéstől készülni kell.

Öreg kecske nem vén kecske - Nem kell elkapkodni a selejtezést!

Valamelyik nap a legnagyobb közösségi oldal feldobott egy hét évvel ezelőtti képet egy előhasi szánentáli keverék anyámról. Már hét éve fejem, döbbentem rá, és remélhetőleg egy darabig még fogom is. - Pallagi Zsuzsanna írása.

Közelebb kerültek a sertéspestis elleni oltóanyag előállításához

Az afrikai sertéspestis (ASP) megállításán dolgoznak a kutatók világszerte. Nagy lépést tettek ennek érdekében az USA-ban, ahol a kormány megállapodást kötött egy oltóanyaggyártó céggel. Noha a vakcina még nem készült el, a tudósok közelebb kerültek a megoldáshoz.

"Védőoltás" méhbetegségek ellen - egy felfedezés lehetőségei

A méhek egymás etetése során ismerik meg a lehetséges korokozók génjeit, melyek ellen aztán küzdeni is képesek. A kérdés, hogy ennek alapján "oltóanyagok" is létrehozhatóak-e a méhek egészségének védelmében.

Elmarad a várakozásoktól az online élelmiszervásárlás piacának fejlődése Németországban

Nem váltotta be a szolgáltatók reményeit a friss élelmiszerek internetes értékesítésének piaca Németországban - írták szerdán német hírportálok azzal kapcsolatban, hogy a német posta (Deutsche Post) DHL nevű expressz kézbesítő vállalkozása beszüntette az együttműködést a világ egyik legnagyobb online áruháza, az Amazon élelmiszereket árusító részlegével (Amazon Fresh).

No-deal Brexit: 45 ezer tejelő marhát kellene levágni?

A napokban reppent fel a hír, hogy akár 45 ezer fejős tehén is vágóhídra kerülhet Észak-Írországban, amennyiben nem sikerül a megegyezni az Egyesült Királyságnak az Európai Unióval. Az ágazati szereplők azonban azt nyilatkozták, szó sincs ilyen tervekről.

Ukrajnában bezárt az utolsó hízott libamájat előállító üzem

Az egyik weboldalon áprilisban megjelent egy rejtett kamerás videófelvétel Ukrajna egyetlen, hízott libamájat előállító telepéről. Az Egyesült Királyságban több étterem is úgy reagált erre, hogy étlapjáról levette a hízott libamájat.

Ötödével nőtt az élőmarhaexport

Júniusban a KSH tájékoztatása szerint – 2018 VI. hónap áraihoz viszonyítva – a vágósertés kilónkénti ára 94, a vágójuhoké 36, a vágómarháé 15, a vágóbaromfié 7, a nyerstejé pedig 6 forinttal drágult, a tojás ára stagnált. A gabona 6,5 százalékkal került többe.

500 millió méh pusztult el Brazíliában

Csak Rio Grande do Sul szövetségi államban 400 millió méhtetemet találtak, a méhészek négy államból jelezték a kolóniák tömeges pusztulását.

Reggeli fenntartható gabonából

Tudósok arra kérik a gabonapehelygyártó óriásokat, hogy fenntartható módon termesztett gabonaféléket használjanak termékeik alapanyagaként. Egy amerikai tanulmány szerint több százezer hektárnyi termőföldet lehetne így átalakítani.