Back to top

Kismértékben csökken a világ ipariparadicsom-termelése

A Világ Ipari Paradicsom Tanácsa (WPTC) a globális termés-előrejelzését 300 000 tonnával csökkentette, mégpedig a kiültetés ideje alatt az évszakra nem jellemző – néhány jelentős termesztő országot érintő – hőmérséklet-csökkenés miatt.

A WPTC által kiadott utolsó jelentés szerint a feldolgozásra szánt paradicsom világszintű termelését 37,55 millió tonnára becsli, a májusban kiadott 37,84 millió tonnával szemben - írja a nak.hu. A szervezet tagjai néhány kivételtől eltekintve megerősítették a szezon elején bejelentett mennyiségeket.

Olaszország megerősítette a 4,9 millió tonnáját erre az idényre (bár más források 10 százalékos csökkenésről számoltak be), a betakarítás várhatóan később fog kezdődni és szeptember végén, október elején fog befejeződni.

Az országot érő heves tavaszi esőzések, majd júniusban extrém magas hőmérséklet jellemezte az időjárást. Tisztább képet hoznak majd az elkövetkező hetek, mikor a műholdas felmérés és az érintett piaci szereplők találkozói során értékelik a termés állapotát.

Kalifornia is megerősítette 10,97 millió tonnáját (pedig iparági források mindössze 9 millió tonnát várnak), még úgyis, hogy források szerinti az északi területek veszteségei miatt a betakarítás valószínűleg nem kezdődik el a hónap végéig. Dél-Fresno és Kings megyében körülbelül 6475 hektárt érintett jégeső, miközben a termőterület többi részén a tavasszal leesett bőséges csapadék miatt növekedett a növényvédelmi problémák száma. Délen a betakarítás kezdete július 6-ra van ütemezve.

A feldolgozási szezon szintén szeptemberig húzódik el Oroszországban, ahol az időjárási feltételek késő áprilisban és kora májusban nem kedveztek a paradicsom fejlődésének, ezzel 10-15 napos késést okozva a kiültetésben.

A teljes kiültetett terület 7000 hektár körüli, az előrejelzés marad 550 000 tonnánál. Ukrajnában a korai fajtáknál a szezon csúszik egy héttel a kifejezetten esős és hideg május miatt. Eddig a kártevő és kórokozó nyomás normális, a betakarításnak augusztusban kellene kezdődnie, a termésbecslés továbbra is 850 000 tonna.

Kínában a kiültetett terület június 24-én 44 000 hektár volt, továbbá a WPTC szerint a várható nyersanyag 4,3 millió tonna lesz, csökkentve az első becslés értékét, ami 4,5 millió tonna volt. Esős az idő és a hőmérséklet még mindig alacsony az évszakhoz képest.

Spanyolországban hőhullám volt a hetekben, főleg Navarrában, ami befolyásolhatja a virágzást Extremadurában.

A betakarításnak július 8-10. között kellene kezdődnie Andalúziában, július 25. körül pedig Extremadurában. Portugáliában a betakarításnak július utolsó hetében vagy augusztus legelején kellene indulnia. Az időjárás hűvösebb, mint általában, bár növekedés várható, de a hőhullám, ami befolyásolja Európát nem éri el Portugáliát. A végső mennyiségeket megerősítették az országok, 3,0 millió tonna Spanyolország és 1,26 millió tonna Portugália részéről.

Tunézia 18 100 hektárra növelte a paradicsom termőterületét a 2018-as 13 780 hektárról. Ha az átlagos termés 65 t/ha, a feldolgozásnak 1,18 millió tonna körülinek kellene lennie, amiből 850 000 tonna lenne paradicsom paszta és 30 000 tonna konzerv. Az országnak 130 000 tonna 28/30-as sűrítményt kellene előállítania és 22 000 tonna konzervet. A betakarítás június 17-én indult Kairouan és Gafsa környékén, ahol a termelők 170 TND/t (57,5 USD/t) alapárat kaptak a nyersanyagért. Jelenleg három feldolgozó üzem működik, a legtöbb üzem majd a hét végén indul.

Törökországban a termésnek el kellene érnie a 2 millió tonnát, mivel a kiültetett terület megnövekedett országszerte.

Nincs nagyobb gond a terméssel, még úgysem, hogy az időjárás nem volt ideális. Franciaország (155 000 t), Magyarország (110 000 t) és Görögország (400 000 t) megerősítette a várható mennyiségeit. Az utóbbit jégeső érte, ami nem okozott nagyobb kárt. A betakarításnak délen július közepén kellene kezdődnie, míg más régiókban július végén.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagy, téli Nébih ellenőrzés: jól vizsgáztak az ünnepi vásárok

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés – a korábbi évekhez hasonlóan –decemberben zajlott az ország teljes területén. A kormányhivatalok és a Nébih szakemberei csaknem 2.600 létesítményt és több mint 13.800 élelmiszert vizsgáltak.

Idén is félmillió gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz és tejtermékhez az iskolaprogramokban

Több százezer gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz, valamint tejtermékhez az iskolatej-, valamint az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programokon keresztül, amelyre a kormány ebben a tanévben összesen 7,81 milliárd forintot fordít. Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programban 2309 általános iskola 536 ezer tanulója, az iskolatej programban pedig 2678 iskola 435 ezer diákja vesz részt.

Másszunk ki a palackból - folyóbor trendek Amszterdamból

Újdonságok, trendek és érdekességek a folyóborok 11. alkalommal megrendezett versenyén. A folyó-, vagy inkább a helyszínen palackozott borok, nem a silány minőséget képviselik. Ezt bizonyítja az is, hogy egyre többen neveznek a folyóborok versenyére, tavalyhoz képest idén 40 százalékkal több bort bíráltak Amszterdamban.

Olvad a jég a Himaláján: a növények meg egyre jobban benépesítik a Mount Everest térségét

Egy új jelentés szerint a Mount Everest körüli területek újabb részein kezdett el nőni a növényzet, mivel a hőmérséklet növekedése megolvasztja a jeget a Himaláján.

A frissesség titka

A kaliforniai paprika tengeri szállítása eddig problémásnak számított, egyrészt a frissesség megtartása, másrészt a könnyen terjedő gombabetegségek kockázata miatt. Hogyan lehetséges mégis, hogy az Izraelből induló kaliforniaipaprika-szállítmány 14 napos út után tökéletes minőségben érkezik meg Oroszországba?

Egy lehetséges válasz a klímaváltozásra: agroerdészet

Kolumbiában korábban a marhatenyésztők erdőket irtottak ki, hogy legelőhöz jussanak, manapság azonban egy tesztprogram keretében fákat ültetnek, és a szarvasmarhák gyümölcsöt és cserjéket is esznek. A gazdák tehát úgy növelik a jövedelmüket, hogy közben védik az esőerdőket is.

Fontos az önmérséklet

Dr. Nagy Balázs, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természetföldrajzi Tanszékének docense, az ELTE Földrajztudományi Központjának vezetője, a Földgömb magazin főszerkesztője. Geográfus és klímakutató, több expedíció tagja és vezetője, amelyek az Antarktiszon és az Andokban kutatják az éghajlat változásait. Kíváncsiak voltunk, mit mond a jövőről.

A ginkgo biloba fák soha nem halnak meg - A kutatók azt hiszik, tudják miért

Egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre, és egész életében a betegségek, valamint az aszály okozta betegségek leküzdését segítő kemikáliákat termel a páfrányfenyő - állapították meg amerikai és kínai kutatók, megfejtve a fafaj hosszú életének titkát. A prehisztorikus korból származó növény maradványait 200 millió éves kövületekben is megtalálták.

Az őszi vetések jól telelnek, de a csapadékra még várni kell

Nagyrészt ködös, párás, eseménytelen időjárású hét áll mögöttünk, csak magasabb hegységeinkben és helyenként a Dunántúlon sütött ki a nap hosszabb időszakokra. Az igazi téli idő komolyabb fagyokkal, hótakaróval továbbra is várat magára.

Mogyorótelepítést tervez? Erre figyeljen!

A mogyoró spontán szaporodik hazánkban, sokfelé előfordul, a gazdaságos termesztése mégsem egyszerű. Nemcsak arra kell figyelni, hogyan védhetjük meg a magot elfogyasztó mogyoróormányostól, a technológiában sok más buktató is van. Kis létszámú, konzultációs szakmai napot rendez mogyoróültetvény telepítését tervezőknek a Gyümölcs.org csapata Gödöllőn a Szent István Egyetem Gorka termében.