Back to top

Kismértékben csökken a világ ipariparadicsom-termelése

A Világ Ipari Paradicsom Tanácsa (WPTC) a globális termés-előrejelzését 300 000 tonnával csökkentette, mégpedig a kiültetés ideje alatt az évszakra nem jellemző – néhány jelentős termesztő országot érintő – hőmérséklet-csökkenés miatt.

A WPTC által kiadott utolsó jelentés szerint a feldolgozásra szánt paradicsom világszintű termelését 37,55 millió tonnára becsli, a májusban kiadott 37,84 millió tonnával szemben - írja a nak.hu. A szervezet tagjai néhány kivételtől eltekintve megerősítették a szezon elején bejelentett mennyiségeket.

Olaszország megerősítette a 4,9 millió tonnáját erre az idényre (bár más források 10 százalékos csökkenésről számoltak be), a betakarítás várhatóan később fog kezdődni és szeptember végén, október elején fog befejeződni.

Az országot érő heves tavaszi esőzések, majd júniusban extrém magas hőmérséklet jellemezte az időjárást. Tisztább képet hoznak majd az elkövetkező hetek, mikor a műholdas felmérés és az érintett piaci szereplők találkozói során értékelik a termés állapotát.

Kalifornia is megerősítette 10,97 millió tonnáját (pedig iparági források mindössze 9 millió tonnát várnak), még úgyis, hogy források szerinti az északi területek veszteségei miatt a betakarítás valószínűleg nem kezdődik el a hónap végéig. Dél-Fresno és Kings megyében körülbelül 6475 hektárt érintett jégeső, miközben a termőterület többi részén a tavasszal leesett bőséges csapadék miatt növekedett a növényvédelmi problémák száma. Délen a betakarítás kezdete július 6-ra van ütemezve.

A feldolgozási szezon szintén szeptemberig húzódik el Oroszországban, ahol az időjárási feltételek késő áprilisban és kora májusban nem kedveztek a paradicsom fejlődésének, ezzel 10-15 napos késést okozva a kiültetésben.

A teljes kiültetett terület 7000 hektár körüli, az előrejelzés marad 550 000 tonnánál. Ukrajnában a korai fajtáknál a szezon csúszik egy héttel a kifejezetten esős és hideg május miatt. Eddig a kártevő és kórokozó nyomás normális, a betakarításnak augusztusban kellene kezdődnie, a termésbecslés továbbra is 850 000 tonna.

Kínában a kiültetett terület június 24-én 44 000 hektár volt, továbbá a WPTC szerint a várható nyersanyag 4,3 millió tonna lesz, csökkentve az első becslés értékét, ami 4,5 millió tonna volt. Esős az idő és a hőmérséklet még mindig alacsony az évszakhoz képest.

Spanyolországban hőhullám volt a hetekben, főleg Navarrában, ami befolyásolhatja a virágzást Extremadurában.

A betakarításnak július 8-10. között kellene kezdődnie Andalúziában, július 25. körül pedig Extremadurában. Portugáliában a betakarításnak július utolsó hetében vagy augusztus legelején kellene indulnia. Az időjárás hűvösebb, mint általában, bár növekedés várható, de a hőhullám, ami befolyásolja Európát nem éri el Portugáliát. A végső mennyiségeket megerősítették az országok, 3,0 millió tonna Spanyolország és 1,26 millió tonna Portugália részéről.

Tunézia 18 100 hektárra növelte a paradicsom termőterületét a 2018-as 13 780 hektárról. Ha az átlagos termés 65 t/ha, a feldolgozásnak 1,18 millió tonna körülinek kellene lennie, amiből 850 000 tonna lenne paradicsom paszta és 30 000 tonna konzerv. Az országnak 130 000 tonna 28/30-as sűrítményt kellene előállítania és 22 000 tonna konzervet. A betakarítás június 17-én indult Kairouan és Gafsa környékén, ahol a termelők 170 TND/t (57,5 USD/t) alapárat kaptak a nyersanyagért. Jelenleg három feldolgozó üzem működik, a legtöbb üzem majd a hét végén indul.

Törökországban a termésnek el kellene érnie a 2 millió tonnát, mivel a kiültetett terület megnövekedett országszerte.

Nincs nagyobb gond a terméssel, még úgysem, hogy az időjárás nem volt ideális. Franciaország (155 000 t), Magyarország (110 000 t) és Görögország (400 000 t) megerősítette a várható mennyiségeit. Az utóbbit jégeső érte, ami nem okozott nagyobb kárt. A betakarításnak délen július közepén kellene kezdődnie, míg más régiókban július végén.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Felhördültek a gazdák a 9,35 eurós minimál-órabér hallatán

A megélhetésüket látják veszélyben az idén 9,19 eurós, jövőre 9,35 euróra emelendő minimál-órabér miatt a Rajna-menti termesztőkörzetek gazdái. Németországban sokan sikertörténetnek értékelik a minimálbér bevezetését, a kertészeti kultúrák tulajdonosai azonban korántsem, számol be róla az Agra-Europe hírügynökség nyomán a fruchthandel.de.

Csak egy határig kedvez a paradicsomnak a meleg

A hőmérséklet emelkedése gyorsítja a hajtatott paradicsom növekedését és a bogyók fejlődését. Az erős besugárzás és az abból eredő nagy meleg azonban már károsan hat, gyengíti a növényeket és nem javítja a hozamot. A nyári körülményekre már az ültetéstől készülni kell.

Nagyobb a görbe uborka rajongótábora, mint gondolták

A legtöbb hollandnak semmi baja nincs az esztétikai hibás zöldséggel és gyümölccsel, derült ki egy friss felmérésből. Érdekes, hogy az áruházak eladási adatai eközben nem ezt támasztják alá.

Brexit: jegyrendszer azért nem fenyeget...

Az Egyesült Királyság megállapodás nélküli távozása az Európai Unióból súlyos, egyes szakértők szerint „válságidőkre emlékeztető” fennakadásokat okozhat a szigetország élelmiszer-ellátásában.

A magyar sertéshús thaiföldi exportjáról tárgyaltak Budapesten

A magyar sertéshús thaiföldi exportjának engedélyezéséről és a sertéspestis elleni sikeres magyar intézkedésekről tárgyaltak Budapesten a thaiföldi agrártárca, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a képviselői - közölte a KKM csütörtökön az MTI-vel.

"Érlelő" időjárás jő

A napraforgó, a kukorica és a gyümölcsök érési folyamatainak kedvezni fog a következő napokban várható meleg, nagyrészt száraz időjárás. A repce vetésének talaj-előkészítéséhez az ország nagyobb részén ideális a talaj fölső rétegének nedvességtartalma.

Mi igaz a „banángeddonból”?

Évek óta tudott, hogy baj van banánügyben, de eddig sikerült elhessegetni a gondolatot azzal, hogy „másvalaki problémája”. Most viszont bizonyítottan felbukkant a komplett ültetvényeket kipusztító gombabetegség abban a térségben is, ahonnan gyakorlatilag egész Európát ellátják banánnal. Mennyire súlyos a helyzet? A német zöldség-gyümölcs kereskedők szövetsége azon felbuzdulva tett közzé egy banánpusztulás-kisokost, hogy már a helyi bulvármédia is felkapta a témát.

Oroszországi erdőtüzek: miért veszélyes a meggyulladt tőzegláp?

Előfordulhat, hogy az Oroszországban égő tőzeglápok maguktól nem alszanak ki, ez azért veszélyes, mert akár 100-szor több széndioxid kerül a levegőbe, mint az erdőtüzek miatt.

Nem tiltja be az elefántcsont-kereskedelmet a belföldi piacokon a CITES

A veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény (CITES) kiterjesztéséről Genfben folyó tanácskozás résztvevői egyetértettek arról, hogy egyelőre nem tiltják be az elefántcsont-kereskedelmet a belföldi piacokon, köztük a sokat bírált Japánban.

Jogszerű faanyag-kereskedelemmel a magyar erdők védelméért

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a magyar erdő- és favagyon, valamint a jogkövető faanyagkereskedők védelme érdekében a hazai faanyagkereskedelmi lánc egészét felügyeli. A hatóság az eddigi ellenőrzések tapasztalatai alapján összegezte a fatermékek jogszerű kereskedelmének alapvető követelményeit. Az összefoglaló tájékoztató ezentúl minden érdeklődő számára elérhető a Nébih honlapján.