Back to top

Kismértékben csökken a világ ipariparadicsom-termelése

A Világ Ipari Paradicsom Tanácsa (WPTC) a globális termés-előrejelzését 300 000 tonnával csökkentette, mégpedig a kiültetés ideje alatt az évszakra nem jellemző – néhány jelentős termesztő országot érintő – hőmérséklet-csökkenés miatt.

A WPTC által kiadott utolsó jelentés szerint a feldolgozásra szánt paradicsom világszintű termelését 37,55 millió tonnára becsli, a májusban kiadott 37,84 millió tonnával szemben - írja a nak.hu. A szervezet tagjai néhány kivételtől eltekintve megerősítették a szezon elején bejelentett mennyiségeket.

Olaszország megerősítette a 4,9 millió tonnáját erre az idényre (bár más források 10 százalékos csökkenésről számoltak be), a betakarítás várhatóan később fog kezdődni és szeptember végén, október elején fog befejeződni.

Az országot érő heves tavaszi esőzések, majd júniusban extrém magas hőmérséklet jellemezte az időjárást. Tisztább képet hoznak majd az elkövetkező hetek, mikor a műholdas felmérés és az érintett piaci szereplők találkozói során értékelik a termés állapotát.

Kalifornia is megerősítette 10,97 millió tonnáját (pedig iparági források mindössze 9 millió tonnát várnak), még úgyis, hogy források szerinti az északi területek veszteségei miatt a betakarítás valószínűleg nem kezdődik el a hónap végéig. Dél-Fresno és Kings megyében körülbelül 6475 hektárt érintett jégeső, miközben a termőterület többi részén a tavasszal leesett bőséges csapadék miatt növekedett a növényvédelmi problémák száma. Délen a betakarítás kezdete július 6-ra van ütemezve.

A feldolgozási szezon szintén szeptemberig húzódik el Oroszországban, ahol az időjárási feltételek késő áprilisban és kora májusban nem kedveztek a paradicsom fejlődésének, ezzel 10-15 napos késést okozva a kiültetésben.

A teljes kiültetett terület 7000 hektár körüli, az előrejelzés marad 550 000 tonnánál. Ukrajnában a korai fajtáknál a szezon csúszik egy héttel a kifejezetten esős és hideg május miatt. Eddig a kártevő és kórokozó nyomás normális, a betakarításnak augusztusban kellene kezdődnie, a termésbecslés továbbra is 850 000 tonna.

Kínában a kiültetett terület június 24-én 44 000 hektár volt, továbbá a WPTC szerint a várható nyersanyag 4,3 millió tonna lesz, csökkentve az első becslés értékét, ami 4,5 millió tonna volt. Esős az idő és a hőmérséklet még mindig alacsony az évszakhoz képest.

Spanyolországban hőhullám volt a hetekben, főleg Navarrában, ami befolyásolhatja a virágzást Extremadurában.

A betakarításnak július 8-10. között kellene kezdődnie Andalúziában, július 25. körül pedig Extremadurában. Portugáliában a betakarításnak július utolsó hetében vagy augusztus legelején kellene indulnia. Az időjárás hűvösebb, mint általában, bár növekedés várható, de a hőhullám, ami befolyásolja Európát nem éri el Portugáliát. A végső mennyiségeket megerősítették az országok, 3,0 millió tonna Spanyolország és 1,26 millió tonna Portugália részéről.

Tunézia 18 100 hektárra növelte a paradicsom termőterületét a 2018-as 13 780 hektárról. Ha az átlagos termés 65 t/ha, a feldolgozásnak 1,18 millió tonna körülinek kellene lennie, amiből 850 000 tonna lenne paradicsom paszta és 30 000 tonna konzerv. Az országnak 130 000 tonna 28/30-as sűrítményt kellene előállítania és 22 000 tonna konzervet. A betakarítás június 17-én indult Kairouan és Gafsa környékén, ahol a termelők 170 TND/t (57,5 USD/t) alapárat kaptak a nyersanyagért. Jelenleg három feldolgozó üzem működik, a legtöbb üzem majd a hét végén indul.

Törökországban a termésnek el kellene érnie a 2 millió tonnát, mivel a kiültetett terület megnövekedett országszerte.

Nincs nagyobb gond a terméssel, még úgysem, hogy az időjárás nem volt ideális. Franciaország (155 000 t), Magyarország (110 000 t) és Görögország (400 000 t) megerősítette a várható mennyiségeit. Az utóbbit jégeső érte, ami nem okozott nagyobb kárt. A betakarításnak délen július közepén kellene kezdődnie, míg más régiókban július végén.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csokiünnep: 450 tonna csokimikulás kétmilliárd forint értékben

8 és fél millió darab csokimikulást vettek a magyar fogyasztók több mint kétmilliárd forint értékben 2018. november-decemberben: ez 5 százalékos mennyiségi növekedést jelent 2017 azonos időszakához képest. Tarolnak a tejcsokoládé-figurák, amiket jellemzően a hipermarketekben szerzünk be az ünnepi szezonban. A sajátmárkás mikulásédességek is népszerűek - derül ki a Nielsen összefoglalójából.

Lesz elegendő facsemete

Hiába a kormány erőfeszítése az erdőterületek növelésére, ha nem lenne hozzá elegendő szaporítóanyag. Kicsit háttérbe szorított, ám nagyon fontos terület az erdei csemetetermesztés. Az eredményes őszi csemeteszezonról sajtótájékoztató keretében számolt be Zambó Péter, földügyekért felelős államtitkár és Zsigmond Richárd, a NÉBIH Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának vezetője.

Bagolylepkehelyzet: Voltak is, lesznek is

A hazai kártevőlepke-fauna egyik legnépesebb családja a bagolylepkék, azonban csupán néhány faj okoz közülük gazdaságilag komoly károkat, a többi ilyen szempontból közömbös. Az idén eléggé meggyűlt a bajuk a gazdálkodóknak mind a vetési, mind a gyapottok-bagolylepkével, és minden jel arra utal, hogy jövő tavasszal ismét átlagosnál nagyobb károsítás várható.

Hazánk legnyugatibb szeglete

Napjainkban már Szlovén-Rábavidéknek hívjuk a korábban Vendvidékként ismert kistájat, mely nyugatról csatlakozik az Őrséghez, de attól természetrajza, néprajza és történelme is különbözik. Legnyugatibb városunktól, Szentgotthárdtól délnyugatra tartva hamarosan azt érezzük, hogy valahogyan más, az addig látott tájtól eltérő vidékre érkeztünk.

Dánia esete a feta sajttal

Szankciókra számíthat Dánia, amiért feta sajt néven szállít sajtot EU-n kívüli országokba, és a korábbi kifogások ellenére sem szüntette be a forgalmazását. A görög feta sajt eredetvédelmi oltalom alatt áll, csak a meghatározott technológiával készülhet és csak Görögországban gyártható.

Kevesebb műtrágya a földeken

A forgalmazók szeptemberig 1,4 millió tonna műtrágyát értékesítettek, kevesebbet, mint egy évvel korábban. A műtrágya-értékesítés nettó árbevétele 123 milliárd forint volt, 7,8 százalékkal magasabb a 2018. első három negyedévi értékénél.

A méhek számának csökkenése milliárdos kárt okozhat a mezőgazdaságnak

Milliárdos károkat okozhat a mezőgazdaságnak a méhek számának csökkenése a növények beporzásának elmaradása miatt - mondta Haász Ferenc, a Békés megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület elnöke az MTI-nek.

Ízletes narancsot szeretne? Érdemes a köldököt keresni

Előfordul, hogy csalódást okoznak a narancsok, mert hámozás után derül ki, hogy nem alkalmas a fogyasztásra: a húsa száraz és tele van magokkal. Ha finom narancsot szeretnénk vásárolni, tudnunk kell, hogy mire figyeljünk.

100 százalékos vám a francia borokra és sajtokra

Washington 100 százalékos vámmal készül sújtani francia termékeket, válaszul az amerikai technológiai óriáscégekre kivetett francia digitális adók miatt - jelentette be hétfőn az Egyesült Államok kereskedelmi főképviseletének irodája.

Emelkedett a búza ára

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.