0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Orosz „alma razzia” Fehéroroszországban

Az orosz állami élelmiszer-biztonsági hivatal munkatársai Fehéroroszországban ellenőrzik, hogy nem lengyel származású almát akarnak-e belorusz exportőrök átcsomagolva továbbszállítani az orosz boltokba.

A napi.hu híre szerint az orosz kormány azzal vádolja Fehéroroszországot, hogy saját termékükként lengyel almát exportálnak Oroszországba – írta a Rzeczpospolita.

A Moszkva 2014-es ukrajnai beavatkozásai nyomán elfogadott EU/USA szankciókra válaszul Oroszország korlátozta az unióból származó élelmiszerimportját, aminek Lengyelország az egyik legnagyobb vesztese.

A korlátozás főleg az almaexportőröket, illetve az egyéb gyümölcsökkel és zöldségekkel foglalkozó cégeket sújtotta.

Az ezt követő években egymás után jelentek meg cikkek arról, hogy Szerbián, Ukrajnán, Fehéroroszországon és más országon keresztül átcsomagolt európai élelmiszerek jutnak el az orosz piacra.

Ezen a héten érkezik Fehéroroszországba egy orosz élelmiszer ellenőrző csoport. A Rosszelhodnadzor közölte, hogy

céljuk a belarusz termelők almáinak értékelése, mert így akarják bebizonyítani, hogy nincs is saját gyümölcsük olyan, amit Oroszországba exportálnak.

Július 15-től 20-ig ellenőreik bejárják a fehérorosz almaültetvényeket. 2014 augusztusában vezette be a Kreml az embargót a nyugati élelmekre, válaszként a rájuk kivetett szankciókra az Ukrajnában kialakult helyzet miatt. A lengyel piacon ez főleg az alma exportőröket, illetve az egyéb gyümölcsökkel és zöldségekkel foglalkozókat sújtotta. Számos exportőr új csatornákon keresztül vitte az almát az orosz területekre, ebből a fő út Fehéroroszországon át vezetett, odáig Ukrajnán át, aztán egyenesen az orosz piacra. Egyik országnak sincs vámhatára, tehát viszonylag könnyebb a manőver.

Az embargó bevezetése óta Fehéroroszország a fő élelmiszerexportőr az orosz üzletekbe. A szövetségi intézmények nem egyszer a szomszédok szemére vetették, hogy nem saját, hanem pl. lengyel termékeket exportálnak.

Forrás: Napi.hu