0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Változások az agrár szaktanácsadásban

Május 29-én lépett hatályba az Agrárminisztérium (AM) rendelete a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadói tevékenységről és a mezőgazdasági szaktanácsadási rendszerről. Az egyik legfontosabb változás, hogy megfelelő szakmai végzettséggel, és a választott szakterületen legalább 5 éves szakmai tapasztalattal kell rendelkeznie a szaktanácsadónak.

Július elején tájékoztató konferenciát szervezett a változásokról az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Székely Erika, a NAK vidékfejlesztési és szaktanácsadási igazgatója elmondta, hogy eddig a szaktárca két rendelete szabályozta a Mezőgazdasági Szaktanácsadási Rendszert, illetve a szaktanácsadói névjegyzéket, de május 29-től a 16/2019-es, „a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadói tevékenységről és a mezőgazdasági szaktanácsadási rendszerről” szóló agrárminisztériumi rendelet az irányadó.

A legfontosabb változás, hogy a korábbi regisztrációs lehetőséget felváltotta az a bejelentési kötelezettség, ami minden agrártanácsadást folytató természetes személynek és szaktanácsadó szervezetnek kötelező.

Ez utóbbi is újdonság, mert korábban csak azoknak a természetes személyeknek kellett regisztrálniuk, akik részt kívántak venni a támogatott szaktanácsadásban. Mostantól kötelező a bejelentkezés mindenkinek, aki olyan mezőgazdasági termelő számára nyújt szaktanácsadást, aki hazai és európai uniós támogatásra jogosult. Székely Erika a jogosultságot hangsúlyozta, vagyis a tanácsadónak – ha ügyfele jogosult a támogatásra – mindenképpen be kell jelentkeznie, függetlenül attól, hogy ténylegesen kap-e támogatást vagy sem.

Kifejtette, hogy új státuszok is létrejöttek: az eddigi aktív, szüneteltetett, felfüggesztett státuszok mellé bejön a támogatott, támogatható, valamint a visszavont státusz. Most azoknak a tanácsadóknak is be kell jelentkezniük, akik kereskedelmi érdek mentén végzik a tanácsadási tevékenységüket.

Aki eddig aktív státuszban szerepelt a szaktanácsadói névjegyzékben, és vele szemben továbbra sem állnak fel az összeférhetetlenség feltételei, akkor az új szabályok szerint támogatható státuszba fog kerülni. 

Támogatott státuszú szaktanácsadó szervezet csak az lehet, amely megfelelt az egyéni és csoportos szaktanácsadási pályázat feltételeinek, támogatási kérelmet nyújtott be, az elbírálás pozitív volt és támogatási okirattal rendelkezik. Kizárólag ezen szervezetek szaktanácsadói kerülhetnek támogatott státuszba.

Nagy Attila, az AM vidékfejlesztésért felelős államtitkárságának főosztályvezetője a konferencián elmondta, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében 2017. augusztus 15. és 2017. december 29. között lehetett pályázni támogatott szaktanácsadásra.

Ismertette, hogy eddig 38 kérelem érkezett be, amiből 11-et támogattak, a lekötött forrás eléri a 3,6 milliárd forintot. Két kérelem még kormány-hozzájárulásra vár, hatot pedig még értékelnek.

A szaktanácsadásban részesülő közvetett kedvezményezettek száma 61.000 gazdálkodó. Ők 100.000 órányi csoportos, és mintegy 1,6 millió órányi egyéni tanácsadásban részesülhetnek.

Az első támogatási döntések 2019. június 5-én születtek, és június 20-tól kiküldték az első támogatói okiratokat is.

A szaktanácsadás helyzetéről, változásairól részletesen olvashat a Magyar Mezőgazdaság 2019. július 24-én megjelenő számában.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság