0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Az uniós élelmiszerek döntően növényvédőszer-mentesek

Megjelent az Európai Unió 2017-es éves jelentése a növényvédőszer-maradékokról. A vizsgálatok alapján a minták 95,9 százaléka növényvédőszer-mentesnek vagy a szabályozási határérték alatti tartalmúnak bizonyult.

A 396/2005/EK rendelet 31. cikke alapján a tagországoknak hatósági ellenőrzési tevékenységük eredményeit meg kell osztaniuk a Bizottsággal, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatósággal, valamint más tagországokkal – írja a nak.hu.

A 28 uniós országból valamint Izlandból és Norvégiából gyűjtött mintegy 88 ezer minta eredményei alapján részletes vizsgálatokat végeztek az élelmiszerekben előforduló szermaradványok tekintetében.

Az élelmiszerek 54,1 százaléka a mennyiségi meghatározási határérték alattinak (Limit Of Quantification, LOQ), míg 41,8 százalékuk a legnagyobb megengedett szermaradék-koncentráció határértéknyi (Maximum Residue Level, MRL), vagy az alatti mennyiséget tartalmaztak. Az eredmények interaktív formában is – országok és élelmiszerek bontásában – elérhetők. Magyarországon 2607 mintát vizsgáltak, amelyek több mint fele (58,1 százalék) hazai, 33 százaléka az Európai Gazdasági Térségből származó termék volt, míg 8,9 százaléka harmadik országból származott. Az élelmiszerek 2,3 százaléka a határérték alatti szermaradvány-mennyiséggel (MRL) rendelkezett, 54,5 százalékuk pedig a meghatározási érték alattinak bizonyult.

Az eredmények alapján elmondható, hogy az európai fogyasztók negatív egészségügyi hatást okozó szermaradvány-kitettsége alacsony,

így az Eurobarometer élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos fogyasztói felmérése során tapasztalt magas fokú aggodalom indokolatlannak tekinthető. A 2017-es eredmények alapján az EFSA számos ajánlást fogalmazott meg az európai ellenőrzési rendszer hatékonyságának növelése és a fogyasztók védelmének fokozott védelmének érdekében.

Forrás: nak.hu