Back to top

Eltűnt a termés harmada - háromszorosára drágult a magyar sikergyümölcs

Befejeződik lassan a meggyszezon, aki akart, idén bőségesen tudott vásárolni a gyümölcsből befőttnek, lekvárnak is, és jó hír, hogy elvétve lehet még meggyet kapni. Idén drágulás volt és csökkent a termés, miközben a világ legnagyobb friss meggy exportőre Magyarország.

razottmeggy-fekvo.jpg

Rázott meggy
Fotó: Horváth Csilla
A bogyós gyümölcs idén a tavalyihoz képest két héttel később, a 23. héten került ki a piacra 600-1000 forint közötti kilogrammonkénti termelői áron - írja a napi.hu, a szezon haladtával, a 28. hétre aztán ez már 500 forintra mérséklődött.

A budapesti fogyasztói piacokon a 22. héten 1800 forint körüli kilogrammonkénti átlagáron kezdett.

A kínálat bővülésével a 28. hétre ennek ára is 500 forintra csökkent - derül ki a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adataiból.

A KSH legfrissebb gyümölcsültetvény-összeírásának adatai szerint Magyarországon a meggy termőfelülete 14 ezer hektár volt 2017-ben. Szintén KSH-adat, hogy Magyarország meggytermése az elmúlt tíz évben 42 és 92 ezer tonna között alakult. A 2018. évi bőséges meggyterméshez képest idén egyes területeken 30-40, helyenként 50 százalékkal kevesebb gyümölcsöt tudtak csak leszüretelni. A terméssel a változékony időjárás (éjszakai fagyok, aszály, sok csapadék) bánt el.

Eközben a világ legnagyobb friss meggy exportőre Magyarország. A friss meggy külkereskedelmi többlete 18,3 ezer tonna volt 2018-ban.

Magyarország 19,06 ezer tonna friss meggyet exportált, illetve ehhez képest lényegesen kevesebbet, 717 tonnát importált. A friss magyar meggy legnagyobb célpiaca Németország és Lengyelország. Magyarország fagyasztott meggyből is nettó exportőr, amelynek külkereskedelmi többlete 3,51 ezer tonna volt 2018-ban, 3,96 ezer tonna export állt szemben a 450 tonna importtal. Ennek döntő kivitele Németországba került. Cseresznye- és meggykonzervből ugyanakkor (a statisztika együtt kezeli a cseresznyét és a meggyet) nettó exportőr volt Magyarország: a külkereskedelmi többlete 31,8 ezer tonnát tett ki 2018-ban, 33,1 tonna export és 1,22 ezer tonna import mellett.

Forrás: 
Napi.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Felvették a kesztyűt az esztelen pazarlás ellen

Törvényt hoztak az élelmiszerpazarlás ellen Lengyelországban, amelyet a napokban írt alá a köztársasági elnök. Aki megszegi, komoly pénzbüntetésre számíthat az elpazarolt élelmiszer mennyiségének függvényében.

Nem vitték el a gólyák a nyarat

A néphagyomány úgy tartja, a gólyákkal érkezik a tavasz, és amikor útra kelnek elviszik magukkal a nyarat. Ám az idén úgy tűnik, a nyár még legalább egy hónapig marad. Ez jó hír az aratásra készülőknek, a borászoknak, az utószezonban nyaralóknak, ám ellentmond a több száz éves megfigyeléseknek. Kezdhetünk hozzászokni, hogy az időjárást figyelve nem jön be az évszázados forgatókönyv?

Szüret vagy zöldszüret?

Sokan meglepődtek, hogy idén a túltermelés levezetését igazolt szüreti mennyiség nélkül támogatják. Illetve az utolsó két év termésátlaga alapján hektáronként 800-900 ezer forintot is bezsebelhetnek a gazdák. Érthető a fokozott érdeklődés, hiszen az alacsony szőlőárak komoly csáberővel hatnak. Bár még elfogadott eredmények nem láttak napvilágot, a beérkezett igények nagysága magért beszél.

Dél-Tirolban jó almatermésre számítanak

Az egyik legnagyobb olasz almatermesztő konzorcium, a VOG a tavalyihoz hasonló termést vár és az árak emelkedésére számít. Becslések szerint 525 ezer tonna almát takarítanak be a tagjaik, amiből 25 ezer tonna bioalma. A Gala szürete 5-7 nappal később kezdődik, és a júliusi hőség miatt kisebb méretre lehet számítani, a színeződésre viszont kedvezően hatott az augusztusi lehűlés.

Felhördültek a gazdák a 9,35 eurós minimál-órabér hallatán

A megélhetésüket látják veszélyben az idén 9,19 eurós, jövőre 9,35 euróra emelendő minimál-órabér miatt a Rajna-menti termesztőkörzetek gazdái. Németországban sokan sikertörténetnek értékelik a minimálbér bevezetését, a kertészeti kultúrák tulajdonosai azonban korántsem, számol be róla az Agra-Europe hírügynökség nyomán a fruchthandel.de.

Nagyobb a görbe uborka rajongótábora, mint gondolták

A legtöbb hollandnak semmi baja nincs az esztétikai hibás zöldséggel és gyümölccsel, derült ki egy friss felmérésből. Érdekes, hogy az áruházak eladási adatai eközben nem ezt támasztják alá.

Afrika válhat a méztermelés fellegvárává

Egy kanadai segélyszervezet révén három hetet töltöttem Etiópiában méhész szakértőként. Már az előkészületek során rá kellett döbbenjek, hogy abszolút félretájékozott vagyok erről a százmillió lakosú országról, ami tízszer akkora területű, mint Magyarország.

Brexit: jegyrendszer azért nem fenyeget...

Az Egyesült Királyság megállapodás nélküli távozása az Európai Unióból súlyos, egyes szakértők szerint „válságidőkre emlékeztető” fennakadásokat okozhat a szigetország élelmiszer-ellátásában.

A magyar sertéshús thaiföldi exportjáról tárgyaltak Budapesten

A magyar sertéshús thaiföldi exportjának engedélyezéséről és a sertéspestis elleni sikeres magyar intézkedésekről tárgyaltak Budapesten a thaiföldi agrártárca, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a képviselői - közölte a KKM csütörtökön az MTI-vel.

"Érlelő" időjárás jő

A napraforgó, a kukorica és a gyümölcsök érési folyamatainak kedvezni fog a következő napokban várható meleg, nagyrészt száraz időjárás. A repce vetésének talaj-előkészítéséhez az ország nagyobb részén ideális a talaj fölső rétegének nedvességtartalma.