0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ijesztő méretű sarkvidéki tüzek szennyezik a légkört

A sarkvidéki erdőtüzek júniusban 50 megatonnányi széndioxidot bocsátottak ki, ez megfelel az iparilag fejlett Svédország által kibocsájtott egy éves mennyiségnek. Az adtok szerint ez több mint, amennyi 2010 és 2018 között keletkezett tüzek széndioxid kibocsátásának összessége.

Az éghajlatváltozás, így a hőmérséklet emelkedés és a szárazság is elősegítik az északi félteke egyes részeinek tüzeit. Amint azt a legutóbbi közleményben bejelentette a Meteorológiai Világszervezet (WMO),

ez év júniusában  több, mint 100 intenzív és hosszan tartó tűz keletkezett a sarkvidéki zónában, amelyből 50 megatonnányi szén-dioxidot került a légkörbe.

„Bár az északi féltekén május és október között gyakoriak a tüzek, ezeknek a tüzeknek a kiterjedése és intenzitása, valamint időtartama különösen szokatlan ebben az évben” – mondta Mark Parrington, a Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS), a légköri adatok gyűjtésével foglalkozó intézmény vezető tudósa.

A Meteorológiai Világszervezet szerint az Északi-sarkvidéki tüzek Alaszkában és Szibériában voltak a legsúlyosabbak, de Kanadát is veszélyeztették, és

néhányuk olyan nagy volt, mint 100 000. futballpálya.

„A becslések szerint az egyik tűz mérete Kanada Alberta államában elérte 10 ezer négyzetkilométert. Csak Alaszkában az idén eddig közel 400 tüzet regisztráltak, és naponta újabbakról számolnak be.

Szibériában a júniusi tűzvészek idején az átlagos hőmérséklet majdnem 10 fokkal volt magasabb, mint az 1981 és 2010 között mért átlag.

„A világ északi részén a felmelegedés gyorsabb,  mint az egész bolygón” – olvasható a Meteorológiai Világszervezet közleményében.

Forrás: gazeta.pl