Back to top

Megválasztották a 2019-es év Egri Bortermelőjét

A megtisztelő címet egy hölgy érdemelte ki - nemzetközi sikerek hozták meg a hazai elismerést a Varga Pincészet egri birtokigazgatójának A régió legnagyobb borgasztronómiai rendezvénye, az Egri Bikavér Ünnep, ahol hagyományosan minden évben átadják az Év Egri Bortermelője kitüntető díjat.

Az idén immár XXIII. alkalommal megrendezett fesztiválon az Év Egri Bortermelője vándordíjat Tóth Istvánné Rózsika, a Varga Pincészet feldebrői birtokának igazgatója vehette át Tarsoly Józseftől, Eger Város Hegyközségének hegybírójától. Tóth Istvánné pályája során számos sikert ért el hazai és külföldi versenyeken, 2019-ben pedig - egyedülállóként a magyar borászok között - három párizsi és három berlini aranyérmet, Brüsszelben pedig egy nagy aranyérmet nyert el a feldebrői borokkal.

A díjat Tarsoly József adta át Tóth Istvánnénak

Az ünnepségen részt vettek még az Egri Borlovagrend tagjai, illetve a Bikavér Ünnepen megjelent celebritások; Dr. Ternyák Csaba egri érsek őexcellenciája, Tarlós István Budapest főpolgármestere, Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő és Habis László Eger Város polgármestere.
Tóthné Rózsika 1971-ben kezdett borászként dolgozni Verpeléten. „Mi már nyugdíjasként csábítottuk el 2014-ben az Eger szomszédságában lévő faluba, Feldebrőre” - mondja Varga Péter, a Varga Pincészet alapító tulajdonosa. Tóthné hosszú pályafutása alatt végig a debrői, verpeléti térség szőlőivel, boraival foglalkozott. Évtizedek óta a borvidék egyik, vagy a legjobb fehérboros, illetve rozé specialistájának számít. Számos elismerésben volt része egri-, országos- és nemzetközi borversenyeken. Az idén olyan sikereket ért el, amit nemcsak egri, de magyar borász sem tudhat magáénak.

Három-három aranyérmet nyert a párizsi és a berlini borversenyeken, és egy nagy aranyat a brüsszeli megmérettetésen, ezzel kivételes érdemeket szerzett az egri, illetve a magyar borok nemzetközi elismertségének növelésében.

„Munkatársaimmal együtt rendkívül büszkék vagyunk, hogy példás szakmai életútja, emberi tartása és nemzetközi sikerei alapján 2019-ben az övé lehetett ez a megtisztelő cím” – tette hozzá Varga Péter.
A díj átvételét követően Tóthné Rózsika köszönetet mondott azoknak, akik támogatták pályafutásában, mindenekelőtt a családjának, akik lehetővé tették számára, hogy a szüreti időszakok két hónapja alatt csak a munkájának éljen.

 

Forrás: 
Varga Pincészet Sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Borissza portugálok, olaszok és franciák

A borfogyasztás még a hagyományos bortermelő országokban is hanyatlóban van, az egy főre jutó fogyasztás folyamatosan csökken. Régen a bor Európa legtöbb országában a mindennapi élet része volt. Aki nem tudta megtermelni, az kereskedőkön keresztül jutott hozzá, így az idők folyamán a szőlő- és bortermelés virágzó gazdasági ágazattá vált. De az idők változnak.

Bor és turizmus: sikerre ítélve

„Bor és turizmus – a nyerő páros” címmel rendezett konferenciát Magyarország beregszászi konzulátusa, azzal a céllal, hogy a jó gyakorlat és pozitív példák bemutatásával ötleteket adjon az érintett szakmák itteni képviselőinek.

A szőlő és a bor szerelme

Sok borászatot jellemeznek családi üzemként, ahol a família több tagja is dolgozik a szőlőművelésben, borkészítésben, értékesítésben, a Gál Szőlőbirtok és Pincészet pedig mintapéldája ennek, hiszen Gál Csaba, felesége, Dignisz Éva és két gyermekük együtt dolgoznak, és végeznek minden munkafolyamatot Szigetcsépen, a családi pincészetben.

Mi terem a szőlő alatt?

Ha mókásan akarnánk megválaszolni a kérdést, mit is találhatunk a szőlő alatt, mondhatnánk, hogy ott lehetnek a számunkra legfontosabbak: családunk, hűsölő háziállataink, autónk... Viccet félretéve, a szőlő közvetlen környezetéről, vagyis a tőkék alatti tér kihasználásáról szeretnék bővebben szólni.

Rajtaütés a szüreten

Szervezett bűnözői bandát buktatott le a rendőrség, akik a gyanú szerint több mint 160 illegális szedőmunkást „közvetítettek ki” a francia szőlőbirtokokra, számol be az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol). A rendőrség 167 illegális vendégmunkást azonosított négy Lyon-környéki szőlőgazdaságban az Europol által koordinált bolgár-francia közös razzia keretében.

„Az Év Pincészete Magyarországon 2019-ben” Günzer Tamás Pincészete

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben megalapította „Az Év Pincészete Magyarországon” kitüntető címet. Ebben az évben a díjat Günzer Tamás Pincészete nyerte el.

Indul a Gasztrohegy új évada!

Vége a nyárnak, így Badacsonyban az egész évben nyitvatartó helyek máris új programokon törik a fejüket. A tavaly indult Gasztrohegy sorozat hihetetetlen életet hozott az őszi és téli hétvégékbe, megteltek a szálláshelyek, csoportok látogatták végig a tematikus hétvégéken a vendéglátóhelyeket – a jó idő miatt sok esetben gyalog vágtak neki a hegynek.

Szekszárdi bor Szekszárdi Palackban

Közös gondolkodás eredményeként született meg néhány éve a Szekszárd Palack, ami a minőség és az elkötelezettség fokmérője lett a borvidéken. Az ebbe töltött borokat és az elmúlt évek tapasztalatait szeretnék megosztani a szekszárdi borászok október 22-én, egy budapesti sétálókóstolón.

Sajt és pezsgő Budafokon

Október 12-13-án a Törley Pezsgőmanufaktúra ad otthont a 7. Magyar Sajtmustrának. A hazai rendezvényen a legjobb hazai sajtok megvásárlása mellett az érdeklődők interaktív sajtkóstolón és swingpartin is részt vehetnek.

Instagram borászatoknak

Manapság több eszköz áll a cégek rendelkezésére, hogy harmadik fél bevonása nélkül, közvetlenül érjék el a vásárlóikat, mint valaha. A kihívást az jelenti, hogy megtaláljuk a hozzánk leginkább illő, számunkra leghatékonyabb eszközöket. Ebben a cikkben az Instagram funkcióit, lehetőségeit tekintjük át, ami az egyik leggyorsabban terjedő és kifejezetten addiktív közösségimédia-felület jelenleg.