Back to top

Szebb, keményebb fertődi málnafajták

Ne hagyjuk veszni a bogyósokat Magyarországon, hiszen sokfelé a világon fejlődik a termesztésük. Nem lehet minden gondunkat a globális fölmelegedés számlájára írni, jobban kell figyelni a termesztéstechnológia pontos betartására, derült ki a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet fertődi állomásán rendezett tanácskozáson.

Fertődi Vénusz
Fotó: Kollányi Gábor
Valóban szélsőségesebbé válik a hazai időjárás és új károsítók is megjelennek, de nem minden terméskiesésért az időjárás a felelős, mondta előadásában Kollányi Gábor kutató.

Elsősorban gazdasági okokból hanyatlik a málnatermesztés, kevés a kézimunkaerő, öregszenek a termesztők. A málnával szemben támasztott igények is változatosak: a fogyasztó jó ízű, a termesztő biztonságosan termeszthető, a forgalmazó jól szállítható és pulton tartható gyümölcsöt szeretne. A hűtőiparnak pedig a Fertődi zamatos az etalonja.

Elsősorban a dombvidékeken lehet gazdaságosan málnát termeszteni, természetesen öntözve, gondos növényvédelemmel.

Saját szaktanácsadási gyakorlatából kiderült, hogy például sokan fagykárnak tartják a málna-vesszőszúnyog károsítását, és nem védekeznek rendszeresen ellene, úgy pedig valóban nem lesz termés sem, elszáradnak a termővesszők.

Több hazai és külföldi, ígéretes málnafajtát is bemutatott, amelyek jobban megfelelnek a mai követelményeknek, most csak a magyar fajtákat vesszük sorra.

A Fertődi Vénusz hatalmas gyümölcsöt terem, sajnos érzékeny a környezeti tényezőkre.

Eszterházai kétszertermő
Fotó: Kollányi Gábor
A Fertődi zenit nagyobb gyümölcsű, fényesebb, világosabb és korábban érik, mint a Fertődi zamatos, sokat is terem. A késői fajták közt figyelmet érdemel a Fertődi rubina, ami a Fertődi zamatos után egy héttel érik. Gyümölcse sötét, igen nagy méretű, friss fogyasztásra való elsősorban.

A sarjon termő málnák termesztése egyszerűbb, mert teljesen visszavágható az állomány, ezáltal kisebb a vesszőbetegségek kialakulásának az esélye.

Magyar képviselőjük az Eszterházai kétszertermő. Gyümölcse nagy, hosszúkás, hajtatásra is alkalmas. Merev vesszői miatt támrendszer nélkül is termeszthető. A Dorka gyümölcse középnagy, gömbölyded, csillogó sötétpiros, közepesen kemény. A Julcsi fakultatív kétszertermő málna, vagyis a nyári terméshullám után a sarjakon másodtermést hoz augusztus közepe táján. Sötétpiros, kemény, közepes méretű bogyói vannak.

A málna 700-800 milliméter csapadékot igényel egyenletes eloszlásban, fényigénye közepes. Termőrügyeit június-júliusban képezi, amibe belezavar a hirtelen lehulló sok eső, a hőstressz vagy a napégés.

A káros időjárási hatásokat ellenálló fajták termesztésével, az erdős területekre való visszatéréssel vagy fizikai módszerekkel lehet kivédeni. Ezért vizsgálják Fertődön az árnyékolás hatását a málnára, fedett termesztésben. Az agrárerdészet lehetőségeit pedig a NAIK Erdészeti Tudományos Intézettel közösen vizsgálják: a nyárfák és a málna, illetve a fekete ribiszke együttes termesztését próbálják ki és elemzik az eredményeket. A két éve telepített fák egyelőre 4 méter magasak, 9 x 6 méteres térállásban fejlődnek. Köztük 3-3 sor málna és ribiszke terem.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Poloska ellen még mindig a hagyományos módszer a legjobb?

Egész Olaszországban gondot okoz az ázsiai márványospoloska megjelenése a kertészeti kultúrákban. A telelőre vonuló rovarok ellen hagyományos védekezési módszert is javasolnak. Szerte a világon próbálkoznak ennek az ellenálló és szapora kártevőnek a leküzdésével, a természetes ellenségek bevetésétől kezdve a különböző rovarölő szerekig mindent bevetnek, hogy megvédjék a termést.

Kártevőroham már nem lesz - Növényvédelmi előrejelzés

Akár már az őszi lemosó permetezésen is gondolkozhatunk, ahol lehullott a lomb körülbelül fele. A „klasszikus” kártevőkből már nem kell rohamra számítani – legföljebb a meztelen csigákat érdemes gyéríteni –, azonban meglehetősen aktívak még a poloskák és a harlekinkaticák.

Kitiltották a nőt az országból a bőröndjében találtak miatt

Az ázsiai térségben rohamos ütemben terjedő afrikai sertéspestis Ausztráliában is érezteti hatását: a szigorú biztonsági óvintézkedések okán megtagadták a belépést az országba egy nőtől, aki bőröndjében nyers sertéshússal érkezett a sidney-i repülőtérre.

Világszerte súlyosbodik az édesvízi tavakat érintő nyári algavirágzás

Az elmúlt három évtizedben világszerte súlyosbodott az édesvízi nagy tavakat érintő nyári algavirágzás - állapították meg a washingtoni Carnegie Tudományos Intézet és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) munkatársai a témában készített eddigi leghosszabb távú, globális tanulmány keretében.

A magyarok után a francia gazdák is az olcsó lengyel alma miatt panaszkodnak

Európa legnagyobb agrárgazdaságában sem tudják lassan felvenni a versenyt az almatermesztők Lengyelországgal, mely immár a világ második legnagyobb almatermesztő ország lett. Már csak Kína előzi meg, az Egyesült Államokat leszorította a harmadik helyre.

Még több marokkói paradicsom

Az Euroestacom (Icex-Eurostat) statisztikai szolgálat adatai szerint az elmúlt nyolc évet figyelembe véve Hollandia és Spanyolország is kevesebb paradicsomot értékesített az EU-n belül, ugyanakkor a marokkói import folyamatosan nőtt.

343 milliárd forint támogatást fizettek ki 2019 első félévében

A NAIK AKI közzétette az agár- és vidékfejlesztési támogatások 2019. első félévi összegzését. Az első félévben az agrárium és a vidék fejlesztését célzó támogatási összeg 84 -16 százalékban oszlott meg az uniós és a nemzeti forrás között.

Veszélyben a vadgerlék

Németországban a kihalás veszélye fenyegeti az arrafelé ritkának számító vadgerléket, ezért a Német Természetvédelmi Szövetség 2020-ra az év madarának választotta - számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Veszélyben a banán

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO vészhelyzeti intézkedéseket vezetett be, hogy segítse a latin-amerikai és karibi országok termelőit megküzdeni a banánültetvényeket pusztító fuzáriumos betegséggel. A köznapi néven Panama-betegségnek hívott kórt augusztus elején azonosították Kolumbiában, ahol a banántermelés sok millió ember egyetlen megélhetési forrása.

Graffitik a Lila-hegyi-kilátóban

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 2018. április végén avatta fel és adta át a nagyközönségnek a Nyúl és Győrújbarát községek határában álló Lilahegyi-kilátót. Akkor még csak a tervek, álmok között szerepelt, hogy az építmény még szebb külsőt kaphasson, és a kilátók között egyedül álló módon, éjszaka is látogatható legyen.