Back to top

Szebb, keményebb fertődi málnafajták

Ne hagyjuk veszni a bogyósokat Magyarországon, hiszen sokfelé a világon fejlődik a termesztésük. Nem lehet minden gondunkat a globális fölmelegedés számlájára írni, jobban kell figyelni a termesztéstechnológia pontos betartására, derült ki a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet fertődi állomásán rendezett tanácskozáson.

Fertődi Vénusz
Fotó: Kollányi Gábor
Valóban szélsőségesebbé válik a hazai időjárás és új károsítók is megjelennek, de nem minden terméskiesésért az időjárás a felelős, mondta előadásában Kollányi Gábor kutató.

Elsősorban gazdasági okokból hanyatlik a málnatermesztés, kevés a kézimunkaerő, öregszenek a termesztők. A málnával szemben támasztott igények is változatosak: a fogyasztó jó ízű, a termesztő biztonságosan termeszthető, a forgalmazó jól szállítható és pulton tartható gyümölcsöt szeretne. A hűtőiparnak pedig a Fertődi zamatos az etalonja.

Elsősorban a dombvidékeken lehet gazdaságosan málnát termeszteni, természetesen öntözve, gondos növényvédelemmel.

Saját szaktanácsadási gyakorlatából kiderült, hogy például sokan fagykárnak tartják a málna-vesszőszúnyog károsítását, és nem védekeznek rendszeresen ellene, úgy pedig valóban nem lesz termés sem, elszáradnak a termővesszők.

Több hazai és külföldi, ígéretes málnafajtát is bemutatott, amelyek jobban megfelelnek a mai követelményeknek, most csak a magyar fajtákat vesszük sorra.

A Fertődi Vénusz hatalmas gyümölcsöt terem, sajnos érzékeny a környezeti tényezőkre.

Eszterházai kétszertermő
Fotó: Kollányi Gábor
A Fertődi zenit nagyobb gyümölcsű, fényesebb, világosabb és korábban érik, mint a Fertődi zamatos, sokat is terem. A késői fajták közt figyelmet érdemel a Fertődi rubina, ami a Fertődi zamatos után egy héttel érik. Gyümölcse sötét, igen nagy méretű, friss fogyasztásra való elsősorban.

A sarjon termő málnák termesztése egyszerűbb, mert teljesen visszavágható az állomány, ezáltal kisebb a vesszőbetegségek kialakulásának az esélye.

Magyar képviselőjük az Eszterházai kétszertermő. Gyümölcse nagy, hosszúkás, hajtatásra is alkalmas. Merev vesszői miatt támrendszer nélkül is termeszthető. A Dorka gyümölcse középnagy, gömbölyded, csillogó sötétpiros, közepesen kemény. A Julcsi fakultatív kétszertermő málna, vagyis a nyári terméshullám után a sarjakon másodtermést hoz augusztus közepe táján. Sötétpiros, kemény, közepes méretű bogyói vannak.

A málna 700-800 milliméter csapadékot igényel egyenletes eloszlásban, fényigénye közepes. Termőrügyeit június-júliusban képezi, amibe belezavar a hirtelen lehulló sok eső, a hőstressz vagy a napégés.

A káros időjárási hatásokat ellenálló fajták termesztésével, az erdős területekre való visszatéréssel vagy fizikai módszerekkel lehet kivédeni. Ezért vizsgálják Fertődön az árnyékolás hatását a málnára, fedett termesztésben. Az agrárerdészet lehetőségeit pedig a NAIK Erdészeti Tudományos Intézettel közösen vizsgálják: a nyárfák és a málna, illetve a fekete ribiszke együttes termesztését próbálják ki és elemzik az eredményeket. A két éve telepített fák egyelőre 4 méter magasak, 9 x 6 méteres térállásban fejlődnek. Köztük 3-3 sor málna és ribiszke terem.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Azt kell termelni, ami eladható a piacon - heti kertészeti körkép

A koktélparadicsomra szakosodott, 1 hektáros nagyszénási Styecz kertészetben már készítik a termálkút alapját, hogy a szénfűtésről áttérjenek a termálvíz-fűtésre, de az idei év Borászok Borásza, Áts Károly, valamint egy pályázatnak köszönhetően országos hírnévre szert tett Wagner Kert áruda is bemutatkozik a legújabb Kertészet és Szőlészetben.

Átfogó zöldség-gyümölcs ellenőrzést tartott a budapesti piacokon a Nébih

271 forgalmazót ellenőriztek a 16 legnagyobb budapesti piacon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az elmúlt fél évben lezajlott ellenőrzéssorozat során a zöldség-gyümölcs forgalmazás követelményeinek betartását, valamint az őstermelők „valódiságát” vizsgálták a hivatal szakellenőrei.

Sok mindennek kedvez a párás meleg

Állandó az alma-, körte- és birsfák tűzelhalás-fenyegetettsége, de rovarkártevőkből is sok van. A kaliforniai pajzstetű ellen egészen mostanáig védett a téli lemosó permetezés, ám most már azzal is számolni kell. Ne feledkezzünk meg a lombvédelemről, nehogy idő előtt lombjukat veszítsék a gyümölcsfáink!

Látogatás a „csobánci várkapitánynál”

Balaton-felvidéken elterülő Tapolcai-medencében, Gyulakeszi határában gazdálkodik Németh Gyula párjával, Mészáros Zsuzsával, akik egy több lábon álló családi gazdasággal büszkélkedhetnek. A következő generáció tagjai is szívesen dolgoznak a gazdaságban és fokozatosan veszik át a stafétabotot.

Ismeri a meggytinktúra hatását?

A meggy hasznos összetevőit tinktúra formájában is megőrizhetjük. Rendszeres fogyasztása egyebek mellett erősíti az immunrendszert, késlelteti az öregedést, jótékony hatással van az emésztésre, és a sor még hosszasan folytatódik.

Árutőzsde: emelkedő gabonajegyzések

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Internetes gombavilágatlaszt hoztak létre Csehországban

Interneten elérhető gombavilágatlaszt készítettek a Cseh Tudományos Akadémia (AV) kutatói. A Scientific Data című folyóiratban ismertetett GlobalFungi nevű adatbázis több mint 200 tanulmányban szereplő 20 ezer minta és 650 millió megfigyelés adatait tartalmazza.

Közepes gabonatermés várható Jász-Nagykun-Szolnok megyében

A szélsőséges időjárás ellenére is közepes termés várható a vetésterület legnagyobb részét képező őszi vetésű kultúrákban Jász-Nagykun-Szolnok megyében - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke kedden Szolnokon, aki abban bízik, hogy az aratás ideje alatt nem lesz további esőzés.

Milyen a szakszerű zöldmunka a bak- és fejművelésű szőlőben?

Egy jó metszőolló, kötözéshez spárga, fejünkre kalap, és máris nekikezdhetünk a vesszőválogatásnak, kötözésnek és a hónaljhajtások kezelésének. A szakember megmutatja, hogyan.

Erősödő tudatos vásárlói magatartás

A budaörsi Príma Élelmiszer Áruházban a tudatos vásárlói magatartás megerősítéséről tartottak sajtótájékoztatót, ahol a tőkehúsok származási helyének feltüntetésének fontossága kiemelt téma volt. A vásárlók és az ágazati szereplők pozitív visszajelzései alapján az Agrárminisztérium július 15-től a sertéshúsok mellett már a juh-, kecske- és baromfihúsra is kötelezővé teszi a származási jelölést.