Back to top

Szebb, keményebb fertődi málnafajták

Ne hagyjuk veszni a bogyósokat Magyarországon, hiszen sokfelé a világon fejlődik a termesztésük. Nem lehet minden gondunkat a globális fölmelegedés számlájára írni, jobban kell figyelni a termesztéstechnológia pontos betartására, derült ki a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet fertődi állomásán rendezett tanácskozáson.

Fertődi Vénusz
Fotó: Kollányi Gábor
Valóban szélsőségesebbé válik a hazai időjárás és új károsítók is megjelennek, de nem minden terméskiesésért az időjárás a felelős, mondta előadásában Kollányi Gábor kutató.

Elsősorban gazdasági okokból hanyatlik a málnatermesztés, kevés a kézimunkaerő, öregszenek a termesztők. A málnával szemben támasztott igények is változatosak: a fogyasztó jó ízű, a termesztő biztonságosan termeszthető, a forgalmazó jól szállítható és pulton tartható gyümölcsöt szeretne. A hűtőiparnak pedig a Fertődi zamatos az etalonja.

Elsősorban a dombvidékeken lehet gazdaságosan málnát termeszteni, természetesen öntözve, gondos növényvédelemmel.

Saját szaktanácsadási gyakorlatából kiderült, hogy például sokan fagykárnak tartják a málna-vesszőszúnyog károsítását, és nem védekeznek rendszeresen ellene, úgy pedig valóban nem lesz termés sem, elszáradnak a termővesszők.

Több hazai és külföldi, ígéretes málnafajtát is bemutatott, amelyek jobban megfelelnek a mai követelményeknek, most csak a magyar fajtákat vesszük sorra.

A Fertődi Vénusz hatalmas gyümölcsöt terem, sajnos érzékeny a környezeti tényezőkre.

Eszterházai kétszertermő
Fotó: Kollányi Gábor
A Fertődi zenit nagyobb gyümölcsű, fényesebb, világosabb és korábban érik, mint a Fertődi zamatos, sokat is terem. A késői fajták közt figyelmet érdemel a Fertődi rubina, ami a Fertődi zamatos után egy héttel érik. Gyümölcse sötét, igen nagy méretű, friss fogyasztásra való elsősorban.

A sarjon termő málnák termesztése egyszerűbb, mert teljesen visszavágható az állomány, ezáltal kisebb a vesszőbetegségek kialakulásának az esélye.

Magyar képviselőjük az Eszterházai kétszertermő. Gyümölcse nagy, hosszúkás, hajtatásra is alkalmas. Merev vesszői miatt támrendszer nélkül is termeszthető. A Dorka gyümölcse középnagy, gömbölyded, csillogó sötétpiros, közepesen kemény. A Julcsi fakultatív kétszertermő málna, vagyis a nyári terméshullám után a sarjakon másodtermést hoz augusztus közepe táján. Sötétpiros, kemény, közepes méretű bogyói vannak.

A málna 700-800 milliméter csapadékot igényel egyenletes eloszlásban, fényigénye közepes. Termőrügyeit június-júliusban képezi, amibe belezavar a hirtelen lehulló sok eső, a hőstressz vagy a napégés.

A káros időjárási hatásokat ellenálló fajták termesztésével, az erdős területekre való visszatéréssel vagy fizikai módszerekkel lehet kivédeni. Ezért vizsgálják Fertődön az árnyékolás hatását a málnára, fedett termesztésben. Az agrárerdészet lehetőségeit pedig a NAIK Erdészeti Tudományos Intézettel közösen vizsgálják: a nyárfák és a málna, illetve a fekete ribiszke együttes termesztését próbálják ki és elemzik az eredményeket. A két éve telepített fák egyelőre 4 méter magasak, 9 x 6 méteres térállásban fejlődnek. Köztük 3-3 sor málna és ribiszke terem.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Felhördültek a gazdák a 9,35 eurós minimál-órabér hallatán

A megélhetésüket látják veszélyben az idén 9,19 eurós, jövőre 9,35 euróra emelendő minimál-órabér miatt a Rajna-menti termesztőkörzetek gazdái. Németországban sokan sikertörténetnek értékelik a minimálbér bevezetését, a kertészeti kultúrák tulajdonosai azonban korántsem, számol be róla az Agra-Europe hírügynökség nyomán a fruchthandel.de.

Csak egy határig kedvez a paradicsomnak a meleg

A hőmérséklet emelkedése gyorsítja a hajtatott paradicsom növekedését és a bogyók fejlődését. Az erős besugárzás és az abból eredő nagy meleg azonban már károsan hat, gyengíti a növényeket és nem javítja a hozamot. A nyári körülményekre már az ültetéstől készülni kell.

Nagyobb a görbe uborka rajongótábora, mint gondolták

A legtöbb hollandnak semmi baja nincs az esztétikai hibás zöldséggel és gyümölccsel, derült ki egy friss felmérésből. Érdekes, hogy az áruházak eladási adatai eközben nem ezt támasztják alá.

"Érlelő" időjárás jő

A napraforgó, a kukorica és a gyümölcsök érési folyamatainak kedvezni fog a következő napokban várható meleg, nagyrészt száraz időjárás. A repce vetésének talaj-előkészítéséhez az ország nagyobb részén ideális a talaj fölső rétegének nedvességtartalma.

Mi igaz a „banángeddonból”?

Évek óta tudott, hogy baj van banánügyben, de eddig sikerült elhessegetni a gondolatot azzal, hogy „másvalaki problémája”. Most viszont bizonyítottan felbukkant a komplett ültetvényeket kipusztító gombabetegség abban a térségben is, ahonnan gyakorlatilag egész Európát ellátják banánnal. Mennyire súlyos a helyzet? A német zöldség-gyümölcs kereskedők szövetsége azon felbuzdulva tett közzé egy banánpusztulás-kisokost, hogy már a helyi bulvármédia is felkapta a témát.

Oroszországi erdőtüzek: miért veszélyes a meggyulladt tőzegláp?

Előfordulhat, hogy az Oroszországban égő tőzeglápok maguktól nem alszanak ki, ez azért veszélyes, mert akár 100-szor több széndioxid kerül a levegőbe, mint az erdőtüzek miatt.

Ezzel az applikációval növelhető az alma terméshozama

Milyen jó lenne tudni, mikor jött el a megfelelő időpont az alma öntözésére, trágyázásra és permetezésére. A termelőknek nem kell már ilyen kérdéseken rágódniuk. Szerbiában kifejlesztettek egy mezőgazdasági alkalmazást, kifejezetten almatermelők részére.

No-deal Brexit: 45 ezer tejelő marhát kellene levágni?

A napokban reppent fel a hír, hogy akár 45 ezer fejős tehén is vágóhídra kerülhet Észak-Írországban, amennyiben nem sikerül a megegyezni az Egyesült Királyságnak az Európai Unióval. Az ágazati szereplők azonban azt nyilatkozták, szó sincs ilyen tervekről.

Javában zajlik a Vilmos körte szedése

Javában zajlik a Vilmos körte szedése. Az előzetes adatok alapján idén a megszokottnál 20-25 százalékkal kevesebb, mintegy 25 ezer tonnányi lehet a hazai termés körtéből, a minőség megfelelőnek ígérkezik – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.

A fölmelegedéssel új kártevők jelentek meg

Az idén a mezőgazdaságban az időjárási károk minden fajtáját megéltük, szeszélyes váltakozásban. Nem csoda, hogy a debreceni FarmerExpo kertészeti tanácskozása az éghajlatváltozásról és annak következményeiről szólt. Előrejelzések szerint a hőmérséklet biztosan emelkedni fog, a csapadékmennyiség kevésbé változik, de a rövid, intenzív esők közt hosszabb száraz időszakok várhatók.