0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Szebb, keményebb fertődi málnafajták

Ne hagyjuk veszni a bogyósokat Magyarországon, hiszen sokfelé a világon fejlődik a termesztésük. Nem lehet minden gondunkat a globális fölmelegedés számlájára írni, jobban kell figyelni a termesztéstechnológia pontos betartására, derült ki a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet fertődi állomásán rendezett tanácskozáson.

Valóban szélsőségesebbé válik a hazai időjárás és új károsítók is megjelennek, de nem minden terméskiesésért az időjárás a felelős, mondta előadásában Kollányi Gábor kutató.

Elsősorban gazdasági okokból hanyatlik a málnatermesztés, kevés a kézimunkaerő, öregszenek a termesztők. A málnával szemben támasztott igények is változatosak: a fogyasztó jó ízű, a termesztő biztonságosan termeszthető, a forgalmazó jól szállítható és pulton tartható gyümölcsöt szeretne. A hűtőiparnak pedig a Fertődi zamatos az etalonja.

Elsősorban a dombvidékeken lehet gazdaságosan málnát termeszteni, természetesen öntözve, gondos növényvédelemmel.

Saját szaktanácsadási gyakorlatából kiderült, hogy például sokan fagykárnak tartják a málna-vesszőszúnyog károsítását, és nem védekeznek rendszeresen ellene, úgy pedig valóban nem lesz termés sem, elszáradnak a termővesszők.

Több hazai és külföldi, ígéretes málnafajtát is bemutatott, amelyek jobban megfelelnek a mai követelményeknek, most csak a magyar fajtákat vesszük sorra.

A Fertődi Vénusz hatalmas gyümölcsöt terem, sajnos érzékeny a környezeti tényezőkre.

A Fertődi zenit nagyobb gyümölcsű, fényesebb, világosabb és korábban érik, mint a Fertődi zamatos, sokat is terem. A késői fajták közt figyelmet érdemel a Fertődi rubina, ami a Fertődi zamatos után egy héttel érik. Gyümölcse sötét, igen nagy méretű, friss fogyasztásra való elsősorban.

A sarjon termő málnák termesztése egyszerűbb, mert teljesen visszavágható az állomány, ezáltal kisebb a vesszőbetegségek kialakulásának az esélye.

Magyar képviselőjük az Eszterházai kétszertermő. Gyümölcse nagy, hosszúkás, hajtatásra is alkalmas. Merev vesszői miatt támrendszer nélkül is termeszthető. A Dorka gyümölcse középnagy, gömbölyded, csillogó sötétpiros, közepesen kemény. A Julcsi fakultatív kétszertermő málna, vagyis a nyári terméshullám után a sarjakon másodtermést hoz augusztus közepe táján. Sötétpiros, kemény, közepes méretű bogyói vannak.

A málna 700-800 milliméter csapadékot igényel egyenletes eloszlásban, fényigénye közepes. Termőrügyeit június-júliusban képezi, amibe belezavar a hirtelen lehulló sok eső, a hőstressz vagy a napégés.

A káros időjárási hatásokat ellenálló fajták termesztésével, az erdős területekre való visszatéréssel vagy fizikai módszerekkel lehet kivédeni. Ezért vizsgálják Fertődön az árnyékolás hatását a málnára, fedett termesztésben. Az agrárerdészet lehetőségeit pedig a NAIK Erdészeti Tudományos Intézettel közösen vizsgálják: a nyárfák és a málna, illetve a fekete ribiszke együttes termesztését próbálják ki és elemzik az eredményeket. A két éve telepített fák egyelőre 4 méter magasak, 9 x 6 méteres térállásban fejlődnek. Köztük 3-3 sor málna és ribiszke terem.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu