Back to top

Európában is egyedülálló a nagyberényi karbonklíma-ültetvény

Közel s távol is példa nélküli a nagyberényi karbonklíma-ültetvény, amelynek ünnepélyes gyérítésén elmondták: az alapját adó fajhibrid számtalan módon hasznosítható, s a többi közt a globális klímavédelmi törekvések kapcsán is fontos tényező lehet.

A Somogy megyei Nagyberény határában terül el Magyarország, egyszersmind pedig Európa első karbonklíma-ültetvénye, aminek alapját egy különleges Paulownia fajhibrid, a smaragdfa adja, amelyet a Sunwo Zrt. tízévnyi fejlesztés eredményeképp állított elő. A szakemberek célja volt, hogy olyan magas szintű fotoszintézissel rendelkező növényekkel létesített, akár agrár-erdészeti kívánalmak is megfelelő, gyorsan növő és többször letermelhető fás szárú ültetvényt hozzanak létre, amely nagymértékben segíti a klímavédelemmel kapcsolatos törekvéseket.

A fák nagyobb részét hat, míg kisebb hányadát három évvel ezelőtt ültették el az egy hektáros területen; előbbiek mostanra elérték a vágásérettséget, így a projekt mögött állók az ültetvény ünnepélyes gyérítése alkalmával ismertethették e fák hasznosításának lehetőségeit. Nagy Zsolt, az ültetvény társtulajdonosa elmondta,

a hat éve ültetett példányok mostanra már mintegy negyven centiméteres törzsátmérővel s nagyjából hat méteres magassággal rendelkeznek.

A kis növényekből hat év alatt hat méter magas ültetvény lett - utóbbi a háttérben látható
A kis növényekből hat év alatt hat méter magas ültetvény lett - utóbbi a háttérben látható
„A második-harmadik évtől kezdődően már önfenntartók a fák, amelyek egyébként a betegségekkel és a kártevőkkel szemben is ellenállók” – magyarázta. Steier József, a Suonwo Zrt. vezérigazgatója szavai szerint nem pusztán energia-specifikus ültetvényről, hanem annál jóval többről van szó. „Idáig összesen huszonhét értékképző tulajdonságát azonosítottuk a smaragdfának, a nagyberényi ültetvény pedig ezek közül tízzel rendelkezik már most” – kezdett bele a szakember. Elmondása szerint

a fajta háromszor gyorsabban növekszik az átlagos hazai energiaültetvények fáinál, s azoknál jóval nagyobb – nagyjából tízszeres – szén-dioxid megkötési képességgel bír. A smaragdfa levele remekül hasznosítható a bioetanol gyártása során, ugyanakkor kiváló minőségű tea is készíthető belőle, magas proteintartalma miatt pedig takarmánynak is tökéletes.

A cég vezetője a többi közt beszélt arról is, hogy a fákban rejlő lehetőségekre – azok kis súlyát figyelembe véve – az IKEA is felfigyelt, így a napokban megkezdték velük a tárgyalásokat egy jövőbeni együttműködés kapcsán. Steier József úgy fogalmazott, a smaragdfa óriási lehetőségekkel bír, a térnyeréséhez azonban szükség van arra, hogy a hazai és európai uniós törvényalkotás ne csak a szén-dioxid-kibocsátókkal, hanem az „elnyelőkkel” is kiemelten foglalkozzon.

A teljes cikket a Magyar Mezőgazdaság hetilapban olvashatják.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Bill Gates is befektetett egy ausztrál startupba, amelynek célja a tehenek metántermelésének csökkentése

Bill Gates más milliárdosokhoz csatlakozott, akik egy ausztrál klímatechnológiai startupba fektetnek. A startup célja, hogy laboratóriumban előállított takarmány-adalékanyaggal csökkentik az állattenyésztés metánkibocsátását.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.

Horvátországban egy 39 megawatt teljesítményű naperőmű építését tervezik

Egy 39 megawatt teljesítményű naperőmű építését tervezi a legnagyobb francia zöldenergia-termelő cég horvátországi leányvállalata, a Neoen Renewables Croatia a Zárához (Zadar) közeli Policnik járásban - közölte a Poslovni Dnevnik című horvát gazdasági napilap.

Tölgybe álmodott hordók

Amikor tüzelik a hordót és meleg a fa, olyan az illata, mint a frissen kisült kenyér héja. A hordóba töltött bor kioldja ezeket az alkotóelemeket a fából, ettől lesz egyedi az aromája. Éppen ezért fontos, hogy hol nőtt fel a fa, honnan szerezték be a rönköt a kádárok. A Baranya megyei Palotabozsokon működő Európai Kádárok Kft. zömmel a mecseki Zengő és a Zemplén erdeiből származó tölgyből készít hordókat.

Átadták az Európai hulladékcsökkentési hét díjait

Az egyik legnagyobb kihívásnak nevezte az átállást a körforgásos gazdaságra az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára Szentendrén, ahol átadta a 2022-es Európai hulladékcsökkentési hét elismeréseit.

A város, amelynek először lett klímastratégiája

A Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség tavalyi, Tatabányán megrendezett évzáró konferenciáján a házigazda település zöldfelület-gazdálkodását ismerhettük meg.

Idén megindulhat a gazdasági teljesítmény növekedése

Idén megindulhat a gazdasági teljesítmény növekedése: a Magyar Bankholding elemzői a 2023-as GDP előrejelzésüket 0,4 százalékról 0,8 százalékra emelték - ismertette Suppan Gergely Magyar Bankholding elemzési vezetője Budapesten sajtóbeszélgetésen.

Török paradicsom Hollandiában

Az energiaárak emelkedésével sok európai kertészet felhagyott a paradicsomtermesztéssel. Ennek ellenére az európai országok paradicsom iránti kereslete nem nőtt akkora mértékben, mint ahogy azt a török zöldségkereskedők remélték.