Back to top

Európában is egyedülálló a nagyberényi karbonklíma-ültetvény

Közel s távol is példa nélküli a nagyberényi karbonklíma-ültetvény, amelynek ünnepélyes gyérítésén elmondták: az alapját adó fajhibrid számtalan módon hasznosítható, s a többi közt a globális klímavédelmi törekvések kapcsán is fontos tényező lehet.

A Somogy megyei Nagyberény határában terül el Magyarország, egyszersmind pedig Európa első karbonklíma-ültetvénye, aminek alapját egy különleges Paulownia fajhibrid, a smaragdfa adja, amelyet a Sunwo Zrt. tízévnyi fejlesztés eredményeképp állított elő. A szakemberek célja volt, hogy olyan magas szintű fotoszintézissel rendelkező növényekkel létesített, akár agrár-erdészeti kívánalmak is megfelelő, gyorsan növő és többször letermelhető fás szárú ültetvényt hozzanak létre, amely nagymértékben segíti a klímavédelemmel kapcsolatos törekvéseket.

A fák nagyobb részét hat, míg kisebb hányadát három évvel ezelőtt ültették el az egy hektáros területen; előbbiek mostanra elérték a vágásérettséget, így a projekt mögött állók az ültetvény ünnepélyes gyérítése alkalmával ismertethették e fák hasznosításának lehetőségeit. Nagy Zsolt, az ültetvény társtulajdonosa elmondta,

a hat éve ültetett példányok mostanra már mintegy negyven centiméteres törzsátmérővel s nagyjából hat méteres magassággal rendelkeznek.

A kis növényekből hat év alatt hat méter magas ültetvény lett - utóbbi a háttérben látható
„A második-harmadik évtől kezdődően már önfenntartók a fák, amelyek egyébként a betegségekkel és a kártevőkkel szemben is ellenállók” – magyarázta. Steier József, a Suonwo Zrt. vezérigazgatója szavai szerint nem pusztán energia-specifikus ültetvényről, hanem annál jóval többről van szó. „Idáig összesen huszonhét értékképző tulajdonságát azonosítottuk a smaragdfának, a nagyberényi ültetvény pedig ezek közül tízzel rendelkezik már most” – kezdett bele a szakember. Elmondása szerint

a fajta háromszor gyorsabban növekszik az átlagos hazai energiaültetvények fáinál, s azoknál jóval nagyobb – nagyjából tízszeres – szén-dioxid megkötési képességgel bír. A smaragdfa levele remekül hasznosítható a bioetanol gyártása során, ugyanakkor kiváló minőségű tea is készíthető belőle, magas proteintartalma miatt pedig takarmánynak is tökéletes.

A cég vezetője a többi közt beszélt arról is, hogy a fákban rejlő lehetőségekre – azok kis súlyát figyelembe véve – az IKEA is felfigyelt, így a napokban megkezdték velük a tárgyalásokat egy jövőbeni együttműködés kapcsán. Steier József úgy fogalmazott, a smaragdfa óriási lehetőségekkel bír, a térnyeréséhez azonban szükség van arra, hogy a hazai és európai uniós törvényalkotás ne csak a szén-dioxid-kibocsátókkal, hanem az „elnyelőkkel” is kiemelten foglalkozzon.

A teljes cikket a Magyar Mezőgazdaság hetilapban olvashatják.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar születésű kajszik

Bár nem őshonos nálunk, szerencsénk van a kajszival, hiszen sok rendkívül finom, zamatos fajtát sikerült találni vagy keresztezéses nemesítéssel létrehozni. Két helyen, Cegléden és Budapesten születtek az új fajták.

Kavicsok és kutyák

Van, aki tiszta lappal indul a kert kialakításakor, mindent letarol, majd fölépíti saját, új világát. Berta Noémi azonban a nagyszülők munkáját tiszteletben tartva látott az átalakításhoz fővárosi kertjében. A kiválasztott néhány hírmondó növényóriás árnyékában a mai kor igényeihez igazodó kertet alakított ki, amely ráadásul négy kutya otthona is.

Fixkamrás körbálázó - megbízható minden körülmény között

A CLAAS szokásos, szakújságíróknak rendezett nemzetközi konferencián mutatta be idei újdonságait Franciaországban a napokban. A német vállalat látványos bemutatóval és éjszakai fotózással várta a világ számos országából összetoborzott sajtósokat, itt lehetett először látni munka közben a második generációs Lexion kombájnokat. Sorozatunkat az új ROLLANT 520, fixkamrás körbálázó bemutatásával folytatjuk.

Meghosszabbítják a szárítmány-előállítók támogatásának kérelmezési határidejét

Több idejük van beadni a költségtámogatásra vonatkozó kérelmüket a szárítmány-előállítóknak, mivel augusztus 10-én megjelent a 20/2019. (V. 27.) AM rendelet módosítása.

14 ezer négyzetméteres városi kertet álmodtak egy párizsi tetőre

Jövőre nyílik Párizs délnyugati részén a 14 ezer négyzetméteres kert, mely Európa legnagyobbja lesz. A tervek szerint 30 különböző növényt termesztenek majd, és csúcsszezonban napi 1000 kilónyi zöldség és gyümölcs kerülhet majd ki belőle.

Jelentős összeggel támogatják a NAIK kutatását

Három év alatt összesen 780 millió forintos támogatást kap a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ a Tématerületi Kiválósági Programjának keretében. A támogatással a NAIK fehérjetakarmány-programját ismerték el.

Életveszélyes a lébényi erdő

Gombás fertőzés miatt néhány éven belül teljesen eltűnhet a kőrisfa Magyarországról. A betegség következtében gyökerestől fordulnak ki a gyakran több mázsás fák, komoly károkat okozva a környezetükben. Lébény határában a hóvirág-tanösvényt veszélyezteti a kőrispusztulás, szeles időben életveszélyes is lehet a séta a beteg fák miatt, hívja föl rá a figyelmet a település önkormányzata.

Csökkentsük nitrogénveszteség általi költségeinket!

Az Agrárminisztérium honlapján megjelentette a „Jó gyakorlatok a környezetbarát sertéstartásban és tápanyag-gazdálkodásban” című kézikönyvét.

Az erdő, az ős-energiaforrás

Törékeny lány, csupa derű, mégis határozottság árad a szavaiból. Bakti Beatrix, a NAIK Erdészeti Tudományos Intézetének tudományos munkatársa nemcsak agrármérnök, de ilyen fiatal lévén azt gondolnánk, gyors sikerekre pályázik – miközben az erdészek emberöltőkben gondolkodnak.

Idén feleannyi alma termett

Tavaly 900 ezer tonna termést hoztak az almafák Magyarországon, az időjárási hatások miatt ennek idén körülbelül felére számíthatunk - közölte Fórián Zoltán agrárközgazdász hétfőn az M1 aktuális csatornán.