Back to top

Mitől pöttyös a kajszi?

Az idei év kedvező volt a kajszibarack számára, sem fagy, sem virágzáskori esők nem veszélyeztették az egészségét. Akkor mitől lett mégis sok pöttyös gyümölcs? Éppen a virágzás körüli száraz, meleg időjárás tréfálhatta meg a gyanútlan kerttulajdonosokat.

Sztigminás betegség tünetei a gyümölcsön
Fotó: Horváth Csilla
A növényvédelemben minden év hozhat valami új tanulságot, így volt ez az idén is. Gazdagon virágzott a kajszi a tavalyi fagykáros év után és az időjárás is kedvező volt, nem állt fenn a moníliás virágfertőzés és a gnomóniás betegség veszélye. Éppen ezért voltak, akik megnyugodva kihagyták a permetezéseket, ami utóbb nagy hibának bizonyult.

A fiatal gyümölcs rendkívül gyorsan nő, amúgy is nehéz megóvni a fertőzésektől. Az idén elég gyakori volt, hogy hajnalra 3-5 °C-ra hűlt le a levegő és sok harmat képződött, ami elég is volt a sztigminás betegség kórokozójának a fertőzésre. A Stigmina carpophila gomba konídiumai ellenállók a hideggel szemben és két évig is fertőzőképesek maradnak, a lehullott lombon, a fák kérgén találhatók meg.

A gomba számára a nedves, hűvös körülmények az ideálisak, amit az idén a hideg hajnalokon kapott meg, még ha nappal meleg, napsütéses volt is az idő.

A beteg gyümölcsökön látszik is, hogy a fölső részükön alakultak ki az apró, parás, kiemelkedő pöttyök, ahol a pára lecsapódott. A lombon pedig a betegség okozta jellegzetes levéllyukacsosodás alakul ki. A betegség a hajtásokon, vesszőkön a rügyek körül jelenik meg, ovális, barnás, repedezett felületű foltok formájában. A rügyek a foltokban nem hajtanak ki.

Ventúriás varasodás kajszin
Fotó: Horváth Csilla
A védekezésre virágzáskor kellett volna sort keríteni, mégpedig bimbós állapotban és sziromhullás után, legalább egy felszívódó és egy kontakt szerrel.

A monília és a gnomónia elleni hatóanyagok a sztigmínára is hatásosak.

Erős fertőzés után érdemes ősszel és tavasszal rezes lemosó permetezést végezni.

A sztigminához hasonlók a ventúriás varasodás tünetei is, amelyek először néhány milliméteres sárga foltok, amelyen idővel barna bársonyos bevonat alakul ki, a gomba szaporítóképleteivel. A foltok alatt a bőrszövet elparásodik, megrepedezik. Korai fertőzés esetén a gyümölcs lehullik. A Venturia carpophila melegkedvelőbb gomba, mint a sztigmina, július közepéig ajánlott permetezni ellene. Az almavarasodás megelőzésére alkalmas hatóanyagok ellene is beválnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európában is betiltott peszticidek

Miután az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság igazolta, hogy a klórpirifosz és a metil-klórpirifosz káros, elsősorban genotoxikus és a fejlődésre neurotoxikus hatásuk van, a Tanács végül megtiltotta a két peszticid európai forgalmazási engedélyének kiadását.

Összefogtak a hazai hagymatermesztők, hogy folyamatosan legyen magyar hagyma a piacon

A rendszerváltozás óta jelentősen visszaesett a magyar hagymatermesztés, a termelők – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai segítségével – közösen dolgoznak azon, hogy a mostani 50-60 százalék helyett nagyobb részben tudják ellátni hazai hagymával a fogyasztókat. Az éves hagymafogyasztás hazánkban 10-12 kg/fő; a magyar hagyma gyorsan elfogy, több hónapig csak import van a piacon.

Lendületes volt a lengyel almalé-export

Jelentős mennyiségű volt 2018 és 2019 szeptember között a lengyel frissen préselt almalé exportja. Szokatlanul nagy mennyiséget vásárolt Magyarország is.

Erősödik az igény a házi pálinkára

Az Európai Unió illetékes fórumain újra napirendre kerülhet az a kezdeményezés, amely nyomán bizonyos mennyiségű tömény italt adómentesen lehetne előállítani - mondta a Magyar Nemzetnek Tállai András, a Pénzügyminisztérium (PM) államtitkára, hozzátéve, hogy az ilyen felvetéseket a magyar kormány mindig támogatja, a hagyományainkhoz ugyanis ragaszkodnunk kell.

Ételt ne dobj ki – zöldség, gyümölcs

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és -pazarlást kell mérsékelni. Erre SAVE FOOD néven világméretű programot is indított az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO). Azonban a pazarlás vagy takarékosság a konyhában kezdődik.

Idén is félmillió gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz és tejtermékhez az iskolaprogramokban

Több százezer gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz, valamint tejtermékhez az iskolatej-, valamint az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programokon keresztül, amelyre a kormány ebben a tanévben összesen 7,81 milliárd forintot fordít. Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programban 2309 általános iskola 536 ezer tanulója, az iskolatej programban pedig 2678 iskola 435 ezer diákja vesz részt.

Másszunk ki a palackból - folyóbor trendek Amszterdamból

Újdonságok, trendek és érdekességek a folyóborok 11. alkalommal megrendezett versenyén. A folyó-, vagy inkább a helyszínen palackozott borok, nem a silány minőséget képviselik. Ezt bizonyítja az is, hogy egyre többen neveznek a folyóborok versenyére, tavalyhoz képest idén 40 százalékkal több bort bíráltak Amszterdamban.

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

A ginkgo biloba fák soha nem halnak meg - A kutatók azt hiszik, tudják miért

Egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre, és egész életében a betegségek, valamint az aszály okozta betegségek leküzdését segítő kemikáliákat termel a páfrányfenyő - állapították meg amerikai és kínai kutatók, megfejtve a fafaj hosszú életének titkát. A prehisztorikus korból származó növény maradványait 200 millió éves kövületekben is megtalálták.

Gyorsabb, egyszerűbb metszés: a szőlőültetvények előmetszése

A szőlőültetvények metszése alapvető termesztéstechnológiai művelet, melyet kézzel vagy gépesítve, de minden ültetvényben elvégzünk. Az előmetszéssel megkönnyíthetjük a metszést végzők munkáját és lerövidíthetjük az erre fordított időt.