Back to top

Miért dobjuk ki azt az élelmiszert, amit emberi fogyasztásra termelünk?

Évente 1.3 milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe a világon. Az elpazarolt élelmiszerek nemcsak több hulladékot jelentenek, hanem elpazarolt energiát és szükségtelen üvegházhatású gázkibocsátást is. Számos módszer van arra, amellyel a háztartások kis odafigyeléssel csökkenthetik a kidobott élelmiszer mennyiséget és ezzel pénzt is spórolhatnak.

Az Európai Unióban például évente mintegy 88 millió tonna élelmiszerhulladékot termelnek, ennek értéke megközelíti a 143 milliárd eurót – derül ki a Fusions EU-s projekt adataiból.

A legtöbb élelmiszerhulladékot termelő szektor a háztartásoké, 47 millió tonnával.

Személyekre lebontva fejenként 173 kilogramm ételhulladékot dobnak ki Európában.

Németországban pedig évente 11 millió tonna étel kerül a szemétbe, ezért a kormány az élelmiszerhulladék 50 %-os csökkentését célzó stratégiát fogadott el, amely szerint ezt, mennyiséget 2030-ig meg kellene felezni.

A felmérések szerint a magyarok éves szinten közel  2 millió tonna élelmiszert dobnak ki.

A fenntarthatósági szempontok mellett etikai kérdéseket is feszeget az élelmiszer-pazarlás. Miért dobjuk ki azt az élelmiszert, amit emberi fogyasztásra termelünk?

Az élelmiszerpazarlás oka általában a tervezés hiánya, és az, hogy a fogyasztók nem rendelkeznek elegendő információval a termékekről, azok eltarthatóságáról.

Szerencsére egyre több gyártó és üzlethálózat vesz részt az intelligens élelmiszer-gazdálkodásban. Ezért rendkívül fontos, hogy a felesleges élelmiszereket olyan szervezetekre ruházzuk át, amelyek továbbítják azokat a rászorulóknak. Viszont mi a vásárlók és fogyasztók mit tehetünk a néha esztelennek tűnő pazarlás ellen? Számos olyan dolgot megléphetünk, ami nem kerül nagy erőfeszítésbe, viszont a végeredményt tekintve igen pozitív lehet a mérleg.

Tervezzük meg reálisan a vásárlást. Sajnos nem mindenki él a tervezés lehetőségével, pedig ha előrelátóan megtervezzük heti menünket, akkor csak olyan és annyi terméket fogunk vásárolni amennyit el is fogyasztunk a hét folyamán. Tervezni egyszerűbb, mint naponta a boltba járni.

Ne vásároljunk éhesen.  Amikor éhesek vagyunk, az agyunk túlélési üzemmódba kapcsol - nem gondolunk racionálisan arra, hogy mit kell vásárolni, csak megyünk a sorok között és kosárba rakunk mindent, amit megkívánunk. otthon aztán az élelmiszerek megromlanak a hűtőben és a kukában végzik.

Olvassuk el a termékek címkéjét, amikor új terméket vásárolunk. A termék összetételéről kapunk így információt, amely alapján el dönthetjük, hogy számunkra fogyasztható-e. Fölöslegesen ne vigyük haza.

Használjuk fel a maradékot is, vagy tartósítsuk.  Még a legjobb tervezésnél is előfordulhat, hogy nem tudunk mindent maradéktalanul felhasználni. A készételeket fedett edényben, a hűtőben tárolva néhány napig elfogyaszthatjuk. A zöldségek és gyümölcsök esetében több megoldás közül választhatunk, lehet fagyasztani, savanyítani, szárítani.

Élelmiszer felesleget osszuk meg rokonokkal, kollégákkal, szomszédokkal, vagy az, vagy a rászorulókkal.

Nem csak az ideális, szabályos alakú zöldségek és gyümölcsök használhatók. A vásárlók nem kis hányada elutasítja azokat a termékeket, melynek formája, alakja eltér a számára esztétikusnak vélt alakzattól, pedig a kevésbé tökéletesek íze és állaga szintén megfelelő lehet.

Sokan nem tudják, hogy a legtöbb zöldség és gyümölcs teljes egészében elfogyasztható. A héjakkal, szárakkal, levelekkel együtt. Tájékozódjunk, tanuljunk arról, hogy az egyes általunk fogyasztott zöldségek, gyümölcsök mely egyéb részeit hogyan tudjuk hasznosítani.

Tároljunk okosan! Minél tovább meg tudjuk tartani a megvásárolt termékek frissességét, annál nagyobb eséllyel fogjuk felhasználni, elfogyasztani azokat. Számos módja van annak, hogy az ételeket minél hosszabb ideig eltartsuk, és megőrizzük a jó ízét. Figyeljünk arra, hogy a hűtőszekrénybe melyik élelmiszert hová helyezünk, hiszen nem mindenhol ugyanolyan hőmérsékletű. A termékek jó elhelyezésének köszönhetően maximálisan megnövelhetjük tartósságukat. A középső polcok a legalacsonyabb hőmérsékletűek, ez jó a tejtermékeknek és a húsoknak, felvágottaknak. Az alsó fiókokban zöldségeket és gyümölcsöket kell tárolni, míg a tojás, a mártások és a vaj a leghosszabb ideig fennmaradnak a hűtőszekrény oldal rekeszeiben. A gyümölcsöt és zöldséget a műanyag zacskókból ki kell venni a levegőztetés érdekében.

Frissíteni is tudunk.  Például a zeller és a spárga ropogósságának helyreállításához a hűtőszekrényben öntsünk rájuk kis mennyiségű vízzel. Néhány óra elteltével frissek lesznek. Tapasztaljuk ki, hogyan frissíthetünk más termékeket!

Ha túl sok kenyeret vásárolunk, akkor bátran lefagyaszthatjuk, majd azt a sütőben, vagy kenyérpirítóban néhány perc múlva újra élvezhetővé válik.

A felmérések szerint a fogyasztók közel fele, pontosabban 42 százalékuk nincs tisztában azzal, hogy mi a különbség a minőségét megőrzi és a fogyaszthatósági dátum között. Az előbbi esetében a termék a minőségét megőrzi, és a dátum lejárta után is biztonsággal fogyasztható pár hónapig. A felesleg így csökkenthető lenne tudatos vásárlással.

Érdemes napi rutinná tenni ezeket a szabályokat, hiszen olyan kis lépések, amelyek nem igényelnek sok erőfeszítést, a háztartásunk és a környezetünk számára előnyösek. Ennek köszönhetően több pénzt takaríthatunk meg, egészségesebben táplálkozhatunk, és ökotudatos életet élhetünk.

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Évszázados éttermek, ahol ma is vacsorázhatunk

Szívesen vacsorázna Mozart, Napóleon, esetleg Toulouse Lautrec törzshelyén? Megmutatjuk Európa tíz legrégebbi éttermét, amelyekbe ma is elkölthetünk egy ebédet, vagy vacsorát.

Gyümölcs- és zöldségautomaták

Az AI gyümölcsautomaták a kínai fogyasztók számára forradalmian új módszert kínálnak a vásárláshoz. Minden automata 24 rekeszes, a különféle típusú frissáru számára.

Brexit: bizakodó kormány, szkeptikus gazdák

A brit kormány az országnak az Európai Unióból történő kiválása után meg kíván válni a közös agrárpolitika keretében kialakított bürokráciától és nagyobb pénzügyi támogatással tervezi elismerni többek között a gazdák környezetbarát kezdeményezéseit. Vannak persze bírálatok és kétségek is, elsősorban az élelmiszer-biztonsággal és a kereskedelemmel kapcsolatban.

Öntözési kísérlet Horgoson

Magyarországon fokozatosan csökken a szabadföldi paprika termesztési területe, ugyanakkor nő a kereslet a kápia típusú bogyók iránt. A frisspiac mellett a feldolgozóipar is Szerbiából próbálja pótolni a hiányzó nyersanyagmennyiséget. Az ipari feldolgozás augusztus 20-tól kezdődik.

Faládák reneszánsza

Manapság fokozott igény mutatkozik a megújuló nyersanyagokból készült csomagolásokra. A komposztálható műanyag és a megújuló forrásból készített műanyag között nem egyértelmű mindenki számára a különbség, annál tisztább azonban a kép a fa esetében.

Baktériumok: csak finoman a kijuttatással!

A Phylazonit - mint élő szervezeteket tartalmazó mikrobiológiai készítmény – kijuttatásakor fontos, hogy olyan agrotechnikai műveletet válasszunk, amellyel biztosítható a baktériumok számára optimális élettér.

Tovább drágulhatnak tavasszal a zöldségek

A drágulás oka, hogy több ezer hektáron elmosta a spanyol zöldségtermő területeket a Gloria nevű óriásvihar Spanyolországban.

Még tart a szemléletformálás

Lassan, de változik a magyar fogyasztók hozzáállása, a vásárlók egyre inkább a jobb minőséget képviselő, magyar eredetű, esetenként akár a drágább termékeket keresik – azonban még korántsem ért véget a folyamat, véli Zsigó Róbert.

Online élelmiszervásárlás - új szereplő a piacon

Kifli.hu néven új online szupermarket és piactér nyílt Magyarországon; mivel a már működő cseh rendszert vezették be, így az induláshoz szükséges ráfordítás 5-6 millió euró volt - tájékoztatta a Kifli.hu Shop Kft. kedden az MTI-t.

6,2 milliárd eurós rekordbevétel a holland növény- és virágexportőröknél

A holland növény- és virágexportőrök összesen 6,2 milliárd eurós rekordbevétellel zárták 2019-et, ami elsősorban a kelet-európai országokba irányuló exportnak, valamint az értékesítőhálózat folyamatos bővülésének köszönhető.