Back to top

Az aranyat érő tejsavó

A tejsavó a túrókészítés, sajtgyártás mellékterméke. De ennél sokkal komolyabb szerepet is szánhatunk neki, ugyanis nagyon sokoldalú és az egészségünkre nézve aranyat ér.

A tej legértékesebb része

A sárgás színű, áttetsző folyadék, amit a sajt lecsöpögtetése során nyerünk, maga a tejsavó, és ezzel találkozunk akkor is, ha aludttejet vagy túrót készítünk. Tehát a gyártási folyamat mellékterméke, viszont a melléktermék megnevezés kicsit lenéző vele szemben, ha tudjuk, hogy milyen jótékony hatást fejt ki a szervezetben. Ugyanis ez a tej legértékesebb része.

Az oly régen elfeledett tejsavó a népi gyógyászat egyik régóta ismert és a mindennapokban jól bevált készítménye.

Továbbá klinikai vizsgálatok támasztják alá, hogy fogyasztása megelőzi az emésztő-, ér-, csont-, idegrendszeri megbetegedéseket, és elősegíti gyógyulásukat. Probiotikus hatású, azaz segít az egészséges bélflóra fenntartásában, valamint a kiválóan erősíti a szervezet immunrendszerét. Az ókori Rómában a bőr kezelésére, fiatalító és szépítő fürdőkhöz használták. Manapság pedig a testépítők „csodaszere”, mert  értékes esszenciális és nem esszenciális aminosavakat tartalmaz, ami az izmok fejlődéshez elengedhetetlent, ezért tartalmaznak a sportolók izomtömeg-növelő szerei tejsavó fehérjét.

Fogyókúrázóknak is ajánlott, mert egyfelől a zsírégetést segíti elő, másfelől nem engedi az izomszövetet lebontani, nem utolsósorban pedig 100 gr mindössze 26 kcal-t tartalmaz.

Összetételét tekintve a tejsavó a tej ásványianyag tartalmának 80% -át tartalmazza, magnéziumot, cinket, vasat, foszfort, kalciumot, rezet és szelént, és akkor ott van még bőséges C-, B-, H vitamintartalma.

Mire használják?

Amerikában és Nyugat-Európában több területen is felhasználják az aranyat érő mellékterméket. Készül a savóból is sajt, de üdítőital gyárak és pékek is használják, a kecsketej savójáért a kozmetikai ipar rajong. A keleti népek is előszeretettel fogyasztják.

Nálunk többnyire az állatokat itatják vele, pedig

vétek kiönteni, és ezt nagyszüleink is jól tudták, sütöttek, főztek vele. Ínséges időszakban, élelmiszerhiány idején sok embert a tejsavó fogyasztása védett meg a különböző betegségektől.

A leghatásosabb, ha egyszerűen iszunk belőle naponta egy-két pohárral, lehűtve a nagy melegben kitűnő üdítő ital. De kiváló alap, legyen szó sütésről vagy főzésről .

  • Készülhet belőle a gyümölcsturmixot.
  • Felhasználható levesek, vagy pörkölt levének.
  • Lehet benne főzni tésztát, rizst, de akár krumplit is.
  • Rendkívül finom és omlós lesz a savóban pácolt hús. (főleg fehér húsokhoz javasolt)
  • Sütésnél kiváltható vele a víz és tartósabb, jobb állagot kaphat tőle a pogácsa, kenyér, sütemények, tészták, a pizza, kalács.
  • Használhatjuk főzelékek habarásához
  • Még sajtkészítésre is alkalmas, zsendice, ricotta lesz belőle.

A tejsavó hűtőben egy hétig eláll, de ha éppen nem tudjuk felhasználni,  le is fagyasztható..

Natúr tejsavóval a kereskedelemben nem találkozunk, érdemes a piacokon a házi sajtokat árulóktól kérni, vagy szétnézni a sajtkészítők on-line oldalain.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A banán segít a súlyvesztésben?

A banánnak számos jótékony hatása közismert, de vajon ez az édes gyümölcs hozzásegíthet bennünket a súlyvesztéshez?

Megnyílt a világ egyik legkülönösebb hotelje - szobanövényeknek

Sokféle hotel létezik már a bababaráttól a kutyabaráton át, de olyan, ahol csak szobanövények szállhatnak meg még nem volt. Álmodtak egy nagyot az alapítók, megkönnyítik a növénytulajdonosok nyaralását, és még jó reklámot is csinálnak maguknak.

Szemtanúi lehetünk a legegészségesebb élelmiszerek születésének

Ki ne vágyna arra, hogy valóban egészséges, vegyszert szinte sose látott élelmiszer kerüljön az asztalára! De vajon léteznek még olyan zugai a világnak, ahol a tehenek, a tyúkok, a kecskék és egyéb jószágok a mezőn, a porta körül legelve vagy csipegetve táplálkoznak? Esetleg mindezért az „Isten háta mögötti” területre kell utaznunk?

Csutkában az egészség

A Grazi Műszaki Egyetem kutatói az élelmiszerekben található, az emberi bélrendszer egészséges működése szempontjából hasznos baktériumoknak az emberi egészségre gyakorolt hatását keresték.

Debrecenben is rákaphat a halra!

Látványkonyhával és önálló standdal jelenik meg a debreceni Farmer Expón a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány 2019. augusztus 15-18. között. A Farmer Expo Magyarország egyik vezető nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítása, amelyet idén már 28. alkalommal rendeznek meg a cívisvárosban.

Jelentős összeggel támogatják a NAIK kutatását

Három év alatt összesen 780 millió forintos támogatást kap a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ a Tématerületi Kiválósági Programjának keretében. A támogatással a NAIK fehérjetakarmány-programját ismerték el.

ASP: a piac megremegett, de nem dőlt be

Az InterPIG és az AgriBenchmark Pig Network, a két sertéságazati szakértőket tömörítő nemzetközi szervezet közös éves találkozójára július 1–4. között került sor Pekingben. A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet negyedik éve tagja e két csoportnak. A rendezvény fókuszában a vendéglátó Kína sertéságazatának fejlődése és az afrikaisertéspestis-járvány regionális, illetve globális piaci hatásai álltak.

Hagyma információs bank létrehozásával is stabilizálnák az ágazatot a magyar hagymatermesztők

Még kis mennyiségben kapható áttelelő vöröshagyma, a tavaszi, korai vetésű betakarítása pedig augusztus második felében kezdődik, közepes hozamra számítanak a termelők.

Tanuljunk sajtot, joghurtot, túrót készíteni

Tejipari gyakorlati napokat szervez tagjai számára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a „Tanuljunk együtt!” programsorozat keretében a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézetnél. Az érdeklődők az őszi félévben három különböző témakörben szerezhetnek új ismereteket.

Csendes órák az üzletekben

Az Auchan áruházlánc lengyelországi üzleteiben augusztusban minden héten úgynevezett csendes órákat vezetnek be. Ezzel az autizmussal élők vásárlását szeretnék megkönnyíteni.