Back to top

Az aranyat érő tejsavó

A tejsavó a túrókészítés, sajtgyártás mellékterméke. De ennél sokkal komolyabb szerepet is szánhatunk neki, ugyanis nagyon sokoldalú és az egészségünkre nézve aranyat ér.

A tej legértékesebb része

A sárgás színű, áttetsző folyadék, amit a sajt lecsöpögtetése során nyerünk, maga a tejsavó, és ezzel találkozunk akkor is, ha aludttejet vagy túrót készítünk. Tehát a gyártási folyamat mellékterméke, viszont a melléktermék megnevezés kicsit lenéző vele szemben, ha tudjuk, hogy milyen jótékony hatást fejt ki a szervezetben. Ugyanis ez a tej legértékesebb része.

Az oly régen elfeledett tejsavó a népi gyógyászat egyik régóta ismert és a mindennapokban jól bevált készítménye.

Továbbá klinikai vizsgálatok támasztják alá, hogy fogyasztása megelőzi az emésztő-, ér-, csont-, idegrendszeri megbetegedéseket, és elősegíti gyógyulásukat. Probiotikus hatású, azaz segít az egészséges bélflóra fenntartásában, valamint a kiválóan erősíti a szervezet immunrendszerét. Az ókori Rómában a bőr kezelésére, fiatalító és szépítő fürdőkhöz használták. Manapság pedig a testépítők „csodaszere”, mert  értékes esszenciális és nem esszenciális aminosavakat tartalmaz, ami az izmok fejlődéshez elengedhetetlent, ezért tartalmaznak a sportolók izomtömeg-növelő szerei tejsavó fehérjét.

Fogyókúrázóknak is ajánlott, mert egyfelől a zsírégetést segíti elő, másfelől nem engedi az izomszövetet lebontani, nem utolsósorban pedig 100 gr mindössze 26 kcal-t tartalmaz.

Összetételét tekintve a tejsavó a tej ásványianyag tartalmának 80% -át tartalmazza, magnéziumot, cinket, vasat, foszfort, kalciumot, rezet és szelént, és akkor ott van még bőséges C-, B-, H vitamintartalma.

Mire használják?

Amerikában és Nyugat-Európában több területen is felhasználják az aranyat érő mellékterméket. Készül a savóból is sajt, de üdítőital gyárak és pékek is használják, a kecsketej savójáért a kozmetikai ipar rajong. A keleti népek is előszeretettel fogyasztják.

Nálunk többnyire az állatokat itatják vele, pedig

vétek kiönteni, és ezt nagyszüleink is jól tudták, sütöttek, főztek vele. Ínséges időszakban, élelmiszerhiány idején sok embert a tejsavó fogyasztása védett meg a különböző betegségektől.

A leghatásosabb, ha egyszerűen iszunk belőle naponta egy-két pohárral, lehűtve a nagy melegben kitűnő üdítő ital. De kiváló alap, legyen szó sütésről vagy főzésről .

  • Készülhet belőle a gyümölcsturmixot.
  • Felhasználható levesek, vagy pörkölt levének.
  • Lehet benne főzni tésztát, rizst, de akár krumplit is.
  • Rendkívül finom és omlós lesz a savóban pácolt hús. (főleg fehér húsokhoz javasolt)
  • Sütésnél kiváltható vele a víz és tartósabb, jobb állagot kaphat tőle a pogácsa, kenyér, sütemények, tészták, a pizza, kalács.
  • Használhatjuk főzelékek habarásához
  • Még sajtkészítésre is alkalmas, zsendice, ricotta lesz belőle.

A tejsavó hűtőben egy hétig eláll, de ha éppen nem tudjuk felhasználni,  le is fagyasztható..

Natúr tejsavóval a kereskedelemben nem találkozunk, érdemes a piacokon a házi sajtokat árulóktól kérni, vagy szétnézni a sajtkészítők on-line oldalain.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ne legyünk önmagunk ellenségei 2.

Legutóbbi írásomban (augusztusi szám 6-7. oldalak) felsoroltam mézünk árának 18 lehetséges összetevőjét. Ha valaki vette a fáradtságot és összeszámolta költségeit, akkor rá kellett jönnie, hogy még kevesebb pénzért dolgozik, mint eddig hitte. Ne zavarjon meg bennünket, hogy a felsoroltakból egy-egy tételre ténylegesen nem adunk ki pénzt, mert attól még nem oldódik meg a problémánk.

A sajtkészítés alapanyaga a tej – A sajtkészítés ABC-je (1.)

Egyre több kistermelő kezd sajtgyártásba. Sokan készítenek kiváló kézműves termékeket, ugyanakkor megjelennek a piacon a gyengébb minőségű, esetenként hibás sajtok is. Ezért – segítségképpen – a következőkben egy szakcikksorozatban ismertetjük a sajtgyártással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, a sajtkészítés feltételeit, technológiai folyamatait.

Az ehető virágok oldják meg a kertészeti ágazat nehézségeit?

Franciaország és Olaszország Ligur- tengeri térségében ehető virágok termesztésével kísérleteznek. A program az Európai Unió kohéziós politikájának részeként jött létre. Az ANTEA projekt egy határokon átnyúló kezdeményezés, melynek célja a kertészeti ágazat kiterjesztése, illetve a gazdasági és társadalmi összetartás erősítése az EU régiói között.

Durvul a svéd „tejháború”

A svédeknél a tejtermékek helyettesítését célzó vegán italok gyorsan a fogyasztók kedvenceivé váltak. A hagyományos tejipar pedig küzd ellenük, ahogy csak tud.

Eljutni az igényes európai piacokra

Szlovákia uniós csatlakozása óta növekedtek az agrárágazatban alkalmazottak bérei, ennek ellenére a mezőgazdaság hatékonyságának egésze továbbra is gyengének minősíthető. Az agrárium ugyanis csupán 3,4 százalékkal járul hozzá a bruttó nemzeti termék (GDP) növekedéséhez.

A bor, a sokarcú ital

A bornak rengeteg arca van, és minden alkalomhoz, hangulathoz, társasághoz, ételhez, mi több, évszakhoz jól illik. Ehhez adott a széles választék, vallja Pampetrics Milán. A borkereskedőként tevékenykedő keszthelyi fiatalember már tizenévesen elkezdett ismerkedni a borokkal, majd Svájcban bővítette tudását. Ennek köszönhetően a nemes ital egész világpiacára rálátása van.

Sokféle bajra gyógyír a terápiás kert

Egyre több helyen alakítanak ki terápiás kerteket. Már a 18. században felfedezték, hogy mely betegségekre vannak jótékony hatással ezek a gyógyító helyek.

Ránkparancsolna az élelmiszer, hogy sportoljunk?

Világos és könnyen érthető életmód-tanácsokat adna egy brit kutatócsoport az élelmiszerek csomagolásán az elhízás elleni harc jegyében. Ha javaslatukat elfogadják, a csomagoláson le lenne írva, hogy mennyit kell sportolnunk, hogy a termék kalóriatartalmát elégessük.

Büszkék vagyunk kollégánkra, aki hivatalból iszik munkaidőben

Viniczai Sándor, kiadónk munkatársa, a Borászati Füzetek felelős szerkesztője kapta idén a Magyar Sommelier Szövetség Par Excellence díját szakíró kategóriában.

Öt évre kellene kiszámítható szerződéseket kötni – Tejpiaci körkép

Jelenleg nyugodtak a körülmények a hazai tejpiacon, de nem volt ez elmondható négy, vagy akár öt évvel ezelőtt. Mindez annak köszönhető, hogy kevesebb az olyan kirívó piaci jelenség, ami évekkel ezelőtt minden napos volt. De már látszódnak olyan jelek is, melyek aggodalomra adnak okot. Nem a keresleti oldalról vannak félelmek, mert azt látni, hogy kínálat – kereslet egyensúlyban van.