Back to top

Egy kedves énekes a távoli Venezuelából és Kolumbiából

A kanári már hosszú évszázadok óta töretlen népszerűségnek örvend kontinensünkön, különösen rokonait becsülik nagyra azok a madarászok, akik elsősorban énekükért tartanak otthonukban apró tollasokat. Így nem meglepő, hogy Amerika felfedezése után nem sokkal már megérkeztek az Újvilágból a különféle papagájok mellett olykor apró énekesek is.

Jelentősebb számban azonban a XIX. században kezdtek el kedvtelésből tartott állatfajokat importálni a távoli földrészekről, mivel ekkor már a szállítási költségek nem voltak oly magasak, hogy ezt a jómódú polgárok ne tudták volna kifizetni, így először Hagenbeck jóvoltából az 1870-es években jelentek meg az európai madárpiacokon a tűzpintyek is.

A tűzpinty Északkelet-Kolumbia és Észak-Venezuela 300-1200 méter magasságban fekvő erdős, ligetes területek lakója.

Tartása leginkább a tengelicéhez és a kanárihoz hasonlít, ezért nem meglepő, hogy hamar igencsak közkedveltté vált, s mivel már egy nagyobb kalitkában is könnyedén szaporodásra bírható, így hamarosan tenyésztése is megkezdődött, főként Belgiumban, Hollandiában és Németországban.

Fotó: Tóth Zsigmond
A tűzpinty, melyet tűzcsíznek vagy kapucinuscsíznak is neveznek, könnyen keresztezhető más rokon fajokkal,. így a kanárival is. A madarászok már régóta szerették volna kinemesíteni a vörös színű kanárit, de ez nem járt sikerrel, viszont a tűzpinty és a kanári keresztezéséből származó hím egyedek utódainak tollazatában rendre megjelent a vörös szín, így vált lehetővé, hogy a vörös színű kanárit kinemesítsék.

A tűzpinty szerencsére fajtisztán tenyésztve is elterjedt madárnak számít,

s mivel ára mindig is magas volt, így nagy figyelmet szenteltek rá a tenyésztők. Európába már hosszú évtizedek óta nem érkezett vérfrissítés, de szerencsére a beltenyésztés nem jellemző, az állomány genetikailag gazdag. Mára a tűzpintynek számos színváltozata is előfordul, így pl. barna, achát és izabella is.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bagolylesre készülj! - Hétvégén bagolyszámlálás

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület országos erdei fülesbagolytelelőhely-felmérést hirdet. A január 24-én kezdődő péntektől hétfőig tartó akció célja az erdei fülesbagoly védelme.

Nagyanyáink sajtja nem oltóanyaggal készült

Ugyan gépész az eredeti szakmája, ám már gyermek korától hozzászokott a jószág körüli és a földeken való mindennapi munkához. Napjaikban biotakarmányt állít elő, amelyet szarvasmarhái etetésére használ. A tehéntejből sajtot készít, a legősibb módon.

Egy eltűnt madarunk

A kövirigó hazánkba április első felében érkezett haza hajdan Afrikából, de egyes öreg hímek kivételesen már március végén megjelentek. Szinte valamennyi kőbányában ott voltak, a nagyobbakban akár 3-4 pár is költött, s a hímek a revírek határain nem egyszer verekedtek egymással. Ezeket a revírharcokat többnyire az érkezést követő napokban lehetett megfigyelni.

Félre az előítéletekkel! - A pecsenyegalambok húsának fontosabb jellemzői

Napjainkra a galambhús lényegében eltűnt az átlag­ember asztaláról, pedig ahhoz, hogy húsgalambokat tenyésszünk, és ízletes galambhúst fogyaszthassunk, sok ember számára még ma is adottak a lehetőségek.

A rendőrlóból lett olimpikon

Épp a minap olvastam egy érdekes cikket George és Monica Theodorescuról, amikor egy orosz barátomtól jött a hír, elment az orosz csoda, az orlov trotter, a gyönyörű szürke Balagur, akit még volt szerencsém fotózni 2005-ben, éppen akkor, amikor lovasával, Alexandra Korelovával először feltűnt Aachenben. A tökéletes piaffot bemutató ló nagy szenzáció volt.

Egy lehetséges válasz a klímaváltozásra: agroerdészet

Kolumbiában korábban a marhatenyésztők erdőket irtottak ki, hogy legelőhöz jussanak, manapság azonban egy tesztprogram keretében fákat ültetnek, és a szarvasmarhák gyümölcsöt és cserjéket is esznek. A gazdák tehát úgy növelik a jövedelmüket, hogy közben védik az esőerdőket is.

A mejnók – Csak tágas röpdében

Bő egy évtizede Európában, így nálunk is nagy keletje volt a beónak. Pompásnak tartott hangutánzó képessége miatt sokan gondozták, ám közülük nem kevesen nagyot csalódtak benne. Ugyanis a beó nem éppen ideális házikedvenc.

Jobb árakért tüntettek az ír gazdák

Magasabb húsmarha-átvételi árak nélkül nem lehet fenntartani a vidéki életet Írországban – állítják a termelők, akik csütörtökön lezárták Dublin legfontosabb útjait.

Egy apró madár Madagaszkárról - A szürkefejű törpepapagáj

A madarászok által kedvelt törpepapagáj-fajok kizárólag az óvilágban, Afrikában és a környező szigeteken fordulnak elő. Sok fajuk régóta eredményesen szaporodik a tenyésztőknél, több fajuknak van sokféle színváltozata, ezek számára kiállításokat is rendeznek.

Védett állatok a közvetlen környezetünkben - óvjuk őket!

Az ember közvetlen környezetében nemcsak háziállatok élnek, hanem egyre több vadon élő állat is társul szegődik. Ezek közül mutatunk be a teljesség igénye nélkül néhány védett fajt, illetve fajcsoportot azzal a szándékkal, hogy a velük való együttélésre sokkal inkább örömként, mintsem problémaként tekintsünk.