0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ezért nem szabad kidobni a sárgarépa zöldjét!

A sárgarépa zöldje kesernyés ízű, ezért sokan kidobják. Kár érte, mert rendkívül jó hatással van az egészségünkre. Sokkal gazdagabb vitaminokban és ásványi anyagokban, mint maga a répa.

Még ha keserűnek ítéljük meg a sárgarépa zöldjét, akkor is érdemes egy keveset hozzáadni ételeinkhez, mert nagyon egészséges. Használhatjuk levesbe, salátába és pestohoz. Olaszországban előszeretettel adják omletthez vagy tojássalátához. Főzéssel elnyomhatjuk a kesernyés ízvilágot. Ha nyersen fogyasztanánk, és szeretnénk csökkenteni az intenzív ízt, adjuk édes gyümölcslevekhez, például almához.

A sárgarépa zöldjének gyógyító hatásai:

– A sárgarépa levele sötétzöld színű, tele van klorofillal. Ezáltal hatásos vértisztító, méregteleníti a májat, valamint fokozza a vörös vértestek képződését.

– Sok benne az antioxidáns, ami segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását.

– A sárgarépa zöldje gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.

Sokkal több benne a K-vitamin, mint bármely más zöldségben. Ez a vitamin segíti a véralvadást és a sebgyógyulást. Hatszor több benne a C-vitamin, mint a répa gyökerében.

– Magas a káliumtartalma, ami fontos a szív-és érrendszeri egészség megőrzésében.

– Rendkívül sok benne a rost, ezáltal megkönnyíti az emésztési folyamatokat.

Vízhajtó hatása van, ezért segíti a vese méregtelenítését, valamint a kövek kialakulásának megelőzését. A már létező vesekő megszüntetéséhez is hozzájárulhat, különösen tea formájában.

Így készítsük el a teát: két csészényi friss répalevélhez adjunk 8 csészényi forró vizet. Hagyjuk kihűlni, szűrjük le és már fogyaszthatjuk is.

Fertőtlenítő hatású. Használhatjuk sebek fertőtlenítésére, valamint a szájhigiénia megőrzésére. Megszünteti a kellemetlen leheletet és a fogínygyulladást.

Vannak olyanok, akik nem a keserű íz miatt kerülik a sárgarépa zöldjét, hanem azért, mert úgy gondolják, hogy mérgező.

Termel egy furokumarin nevű anyagot, ami néhány embernél enyhe allergiás reakciót vált ki, de semmiképp nem mérgező. Bátran fogyasztható, hisz nagyon egészséges.
Forrás: telegraf.rs