Back to top

Ezért nem szabad kidobni a sárgarépa zöldjét!

A sárgarépa zöldje kesernyés ízű, ezért sokan kidobják. Kár érte, mert rendkívül jó hatással van az egészségünkre. Sokkal gazdagabb vitaminokban és ásványi anyagokban, mint maga a répa.

Még ha keserűnek ítéljük meg a sárgarépa zöldjét, akkor is érdemes egy keveset hozzáadni ételeinkhez, mert nagyon egészséges. Használhatjuk levesbe, salátába és pestohoz. Olaszországban előszeretettel adják omletthez vagy tojássalátához. Főzéssel elnyomhatjuk a kesernyés ízvilágot. Ha nyersen fogyasztanánk, és szeretnénk csökkenteni az intenzív ízt, adjuk édes gyümölcslevekhez, például almához.

A sárgarépa zöldjének gyógyító hatásai:

- A sárgarépa levele sötétzöld színű, tele van klorofillal. Ezáltal hatásos vértisztító, méregteleníti a májat, valamint fokozza a vörös vértestek képződését.

- Sok benne az antioxidáns, ami segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását.

- A sárgarépa zöldje gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban.

Sokkal több benne a K-vitamin, mint bármely más zöldségben. Ez a vitamin segíti a véralvadást és a sebgyógyulást. Hatszor több benne a C-vitamin, mint a répa gyökerében.

- Magas a káliumtartalma, ami fontos a szív-és érrendszeri egészség megőrzésében.

- Rendkívül sok benne a rost, ezáltal megkönnyíti az emésztési folyamatokat.

- Vízhajtó hatása van, ezért segíti a vese méregtelenítését, valamint a kövek kialakulásának megelőzését. A már létező vesekő megszüntetéséhez is hozzájárulhat, különösen tea formájában.

Így készítsük el a teát: két csészényi friss répalevélhez adjunk 8 csészényi forró vizet. Hagyjuk kihűlni, szűrjük le és már fogyaszthatjuk is.

- Fertőtlenítő hatású. Használhatjuk sebek fertőtlenítésére, valamint a szájhigiénia megőrzésére. Megszünteti a kellemetlen leheletet és a fogínygyulladást.

Vannak olyanok, akik nem a keserű íz miatt kerülik a sárgarépa zöldjét, hanem azért, mert úgy gondolják, hogy mérgező.

Termel egy furokumarin nevű anyagot, ami néhány embernél enyhe allergiás reakciót vált ki, de semmiképp nem mérgező. Bátran fogyasztható, hisz nagyon egészséges.
Forrás: 
telegraf.rs

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szlovákia: több támogatás a fiatal gazdáknak

Öt év után több támogatáshoz juthatnak a kezdő gazdálkodók Szlovákiában, jelentette be még a leköszönt szlovák kormány mezőgazdasági minisztere, Gabriela Matečná. A fiatal szlovák gazdák akár 50 ezer euró dotációt is kaphatnak.

Kimérák a kertünkben… Miért oltunk növényeket?

A növények oltása elég misztikusnak tűnhet, hiszen két külön növény összenövesztésével jön létre egy harmadik. A művelet fontos célja, hogy az így létrehozott új növény, mindkét eredeti példány jó tulajdonságait ötvözze, egymást segítve…

ModulaJet ültetőgép: segít a gyomok elleni küzdelemben is

A biológiailag lebontható műanyag fóliák használata nagy hagyományokkal bír a kapásnövények termesztésében. A sor műanyag fóliával való fedése a gyomirtás igen praktikus módja. Ezenkívül a fólia csökkenti a víz párolgási sebességét, és melegíti a talajt, ami mind elősegíti a korai kelést és csökkenti a vegetációs időszakot.

Allergiásnak is lehet kertje

Akik allergiások, bizonyos pollenek kapcsán úgy érezhetik, hogy házhoz mennek a pofonért, ha kertészkedni kezdenek. Némi tervezéssel azonban lehet olyan kertet kialakítani, ami nem rontja az ott élők egészségi állapotát.

#maradjotthon: csíráztassunk, kertészkedjünk

Ha már az ember egész nap össze van zárva a gyermekével, nyugodtan lehet a hagyományos csíráztatási kísérletet egy kicsit másképp is végezni. Ha nem éppen a tananyaghoz, hanem a tavaszhoz igazodva kísérletezünk, bátran szót ejthetünk másról is, mint sziklevelekről, oxigénről vagy mitokondriumról.

Ez a krumpli kevésbé hizlal

A burgonya az egyik legnépszerűbb élelmiszer Németországban, sok fogyasztó számára azonban túl magas a szénhidráttartalma. A Kaufland áruházak most alternatív termékújdonságot kínálnak a diétázó burgonyakedvelőknek.

Gyógynövényipar: csökken a gyűjtés, döcög a termesztés

A gyógynövényipar az átlagosnál összetettebb, sajátos szakmai terület, hiszen más kertészeti ágazatokhoz képest nagyobb a fajgazdagság, valamint a termesztés mellett gyűjtésből is származik alapanyag. Emellett a gyógynövényeket a gyógy-, az élelmiszer-, a kozmetikai és a vegyipar is hasznosítja.

Jelentős értékesítési problémák a nyúlágazatban

A magyarországi nyúltenyésztés legnagyobb felvevőpiaca Németország, Svájc és Olaszország, ahol a járványhelyzet hatására visszaesett a kereslet. A takarmányárak növekedtek, a felvásárlási árak csökkentek, a megmaradó húst hűtve be kell tárolni, ami komoly költségtöbbletet jelent. A magyar nyúl 96 százaléka exportra kerül, de jelen helyzetben a hazai fogyasztás emelkedése is segítheti az ágazatot.

Ha görénynél működik, talán az embernél is

Megkezdődtek a Covid-19 elleni oltóanyag klinikai teszteléseinek első fázisai Ausztráliában. A CSIRO az ausztrál kormány tudományos ügynöksége januárban csatlakozott a CEPI vakcinafejlesztésre specializálódó globális szervezet munkájába, hogy segítsen a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésében.

Az oroszok már a spájzban vannak

A tavasz szerencsére nem állítható meg! Most éppen jókor jön, hogy elfoglalhatjuk magunkat a szabadban, és alkalmazhatjuk a kertterápiát. Számtalan időszerű teendőt kell elvégeznünk ezekben a hetekben, amiben érdemes megfogadni Bálint gazda bölcs tanácsait, aki azt mondja, ne késlekedjünk, mert „az oroszok már a spájzban vannak.”