0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ezért fogynak a verebek

Valaha Londonban is gyakoriak volta a házi verebek (Passer domesticus), azonban számuk itt is évtizedek óta csökken. 1995-höz képest 71 százalékára csökkent az állományunk. Most úgy tűnik, a kutatóknak sikerült megfejteniük a fogyásuk okát.

A tudósok 3 éven keresztül 11 verébkolóniát figyeltek meg London-szerte. Megszámolták az egyedeket, illetve néhány példánytól vér és ürülékmintákat gyűjtöttek.

A 11 verébcsapatból 7-nél csökkenést lehetett kimutatni, és a madarak nagyjából 74 százalékánál kimutatható volt egy parazita, a madár malária jelenléte (Plasmodium relictum).

Ez jelenleg a legfertőzöttebb vadmadár állomány Észak-Európában – írták a tudósok a Royal Society Open Science című tudományos lapban. Feltételezésük szerint szintén a madár malária lehet a felelős a kelet-európai, észak-amerikai és az indiai állománycsökkenésekért is.

A többi maláriához hasonlóan ez is szúnyogcsípéssel terjed. A betegség következtében fertőzés alakulhat ki, ami halálos lehet a madár számára, és a szülők átadhatják utódaiknak is. A legtöbb verébben kimutatták a parazita jelenlétét, azonban jóval nagyobb mennyiségben voltak jelen azoknak az egyedeknek a szervezetében, melyek a visszaszorulóban lévő kolóniákban éltek.

Sőt, a leginkább fertőzött egyedek ezeknek a csapatoknak a fiatalabb tagjai voltak.

Egyelőre nem tudni, miért ilyen gyakori ez a betegség a házi verebekben, ehhez további vizsgálatok szükségesek.

Forrás: www.sciencemag.org