0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Jövőre változik a drónokra vonatkozó szabályozás

Megváltoztak a drónok használatára vonatkozó szabályozások, amelyek jövő év július 1-jétől lépnek érvénybe.

Egyszerre szabályozzák a drónok gyártását, forgalmazását, importját, és azok használatát is, hívta fel a figyelmet Novák Zoltán, a Taylor Wessing Nemzetközi Ügyvédi Iroda partnere. Hozzátette, hogy a szabályozás változásával három kategóriát állítanak fel – írja az Infostart.

Továbbra is lesznek a szabadon használható drónok, amelyek súlya nem haladhatja meg a fél kilogrammot.

A reptetés során emberek fölé nem szállhat, a pilótának pedig folyamatosan szemmel kell tudnia tartania.

A felsoroltak közül, amennyiben valamelyik nem valósul meg, akkor jövő év júliusától engedélyre lesz szükség a drón használatához. Az engedély beszerzéséhez a drón üzemeltetőjének kockázatelemzést kell majd készítenie a hatóságok részére, magyarázta Novák Zoltán.

A harmadik, nagyon szabályozott kategória esetén már hatósági bizonyítvány birtokában lehet majd csak a drónt üzemeltetni.

„Ezek a nagyon komoly drónokra fognak vonatkozni, jellemzően azok, amelyek súlyos, vagy veszélyes tárgyakat szállítanak, esetleg embert” – ismertette a szakember.

A szabályozás természetesen kitér a személyiségi jogokra is, amelyeket a kockázatelemzés során figyelembe kell vennie a drón használójának. Ezek sérelme is egy szempont lesz, amit az engedélyezés során figyelembe vesznek.

Aki az engedélyt egyszer megszerezte, ahogyan a többi európai országban is, bejelentés megtételével használhatja a drónt.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a jövő július 1-jével életbe lépő szabályozás értelmében csak olyan drónt lehet forgalomba hozni, amely egyedi azonosítószámmal rendelkezik, és amit a légügyi hatóság be tud azonosítani.

Minden drónhasználó nyilvántartásba lesz véve, kivétel ez alól a legkisebb eszközök használói.

Forrás: infostart.hu