0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Lengyelország, a ribizli nagyhatalom

A legnagyobb ribizli termelő az Európai Unióban Lengyelország, a világon pedig a dobogó második fokán áll, egyedül Oroszország előzi meg.

Legnagyobb területen a fekete ribizlit termelik a lengyelek, összesen 30 ezer hektáron, a színes ribizlit pedig  13 ezer hektáron.

Az elmúlt évben a különböző ribizli fajtákból 126 ezer tonna termett.

Ebben az évben az időjárás kedvezőtlen volta miatt feltehetően a termés  20% – kal lehet kevesebb,  mint  tavaly. Fő termőterülete Lublin körzetében van.  

Bár ezek a gyümölcsök számos, az egészséget támogató tulajdonsággal rendelkeznek, nem olyan népszerűek, mint például a málna.  A friss fekete ribizli más országokban kevésbé ismert, ezért ott főként feldolgozott formában fogyasztják. Ehhez bizonyosan hozzájárul, a friss fekete ribizli fanyar, savanykás íze. Pedig

jó tudni, hogy a nyers fekete ribizli egészségvédő hatás tekintetében magasan veri az összes többi piros bogyós gyümölcsöt.

A ribizli bogyókat kiváló táplálkozási értékek jellemzik. Az ásványi sók, pektinek és vitaminok tartalmának köszönhetően minden embernek az étrendjébe ajánlott beilleszteni, hiszen az antioxidáns tartalmának köszönhetően az egészség megtartásában rendkívül fontos szerepet játszanak. Sok található benne az A-vitamin provitaminjából,  karotinból, B1-, B2- és E-vitaminból és természetesen C-vitaminból. A fekete ribizli levele nagyon gazdag C-vitaminban, hiszen 100 g gyümölcsre 130-170 mg C-vitamin jut.

Nem véletlen, hogy Lengyelországban a ribizli növekvő népszerűsége a feldolgozóipari kereslet miatt, az ízlés változásából és a pozitív egészségügyi tulajdonságaiból ered.

A becslések szerint a fekete ribizli termés 90%-a  a lengyel feldolgozóiparba vándorol, elsősorban gyümölcslevek, fagyasztott élelmiszerek, dzsemek és tinktúrák előállításához használják fel.

A fekete ribizlit főként fagyasztott formában exportálják a külföldi piacokra. 2018-ban 45 ezer tonnát vittek külföldre, ami termés 36 %-át tette ki. A fagyasztott fekete ribizli legfontosabb külföldi felvevő piacai Fehéroroszország (16,5 ezer tonna, az exportmennyiség 37% -a), Németország (9,8 ezer tonna, 22%) és Nagy-Britannia (4 ezer tonna, 9%) Hollandia (3,9 ezer tonna, 9%).

A friss fekete ribizli exportja viszont sokkal kisebb volt, mindössze 2,5 ezer tonna. A frissen szüretelt gyümölcsöt elsősorban a német, a belorusz és az osztrák piacokon értékesítik.

Forrás: farmer.pl/magyarmezogazdasag.hu