0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Swarm: a mezőgazdasági gépesítés jövője?

Háromszáz iparági szakértő vett részt a Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) fórumán, ahol a fő téma a traktorok jövője, illetve a jövő traktorai volt. Általánosnak látszik a vélekedés, hogy a gumikerekekkel szerelt erőgépek elérték ésszerű határaikat, és a jövőben a rajokban – angolul swarm – együttműködő, autonóm működésre képes gépek meghatározó szerepet játszhatnak a szántóföldi munkákban.

Háromszáz iparági szakértő vett részt a Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) kétnapos fórumán, ahol a traktorok jövőjét, illetve a jövő traktorait illető kérdéseket tekintettek át.

A modern, nagy­teljesítményű traktorok rendkívül drágák, viszont sok esetben még így is túl kicsi a tömegük ahhoz, hogy hatalmas teljesítményüket hatékonyan konvertálják vonóerővé,

a további jelentős tömegnövelés azonban számos ok miatt már nem tűnik követendő fejlődési iránynak – hangzott el a fórum talán legtanulságosabb előadásán, melyet egy 1150 hektáron gazdálkodó németországi növénytermesztő tartott. Joachim Pfannstiel-Wolf számításai szerint az 1970-es és ’80-as években használt traktorok mai árakon nagyjából kW-onként 695 euróba kerültek, 2011-ben ez az érték már 875 euróra emelkedett, manapság pedig már többnyire eléri a 950 eurót is, részben az egyre szigorodó emissziós követelmények és a hatalmas technológiai fejlődés miatt. Ezt a költségnövekedést azonban egyebek mellett a traktorok újraértékesítési árai sem követték, így a gazdaság jövedelmezősége a tulajdonos számításai szerint ma hektáronként mintegy 50 euróval alacsonyabb, mint 30–40 éve. Pfannstiel-Wolf rámutatott:

ha a traktorok méret- és teljesítménynövekedése az elmúlt évtizedekben látható ütemben folytatódna, 2030-ra a csúcsmodellek 33 tonna körüli, 800 lóerős monstrumok lesznek.

Egy másik szakember, aki a Fendtet is birtokló Agco konszern nevében szólalt fel, a kombájnok esetében 50 tonnás önsúlyt és 900 lóerős teljesítményt vetített előre a nem is annyira távoli jövőben. Ez szintén közel van az ésszerű használhatóság határához, ami azt vetíti előre, hogy a jövőt itt is a „swarm” működés jelentheti.

Ezzel együtt legalább a komoly vonóerőt igénylő talajmunkák esetében hosszabb távon is biztosítottnak látszik a nagy tömegű traktorok iránti igény, hiszen akármennyire is lesznek intelligensek, a rajban működésre tervezett, pár tíz kilós robotok szántani biztosan nem fognak tudni. A fejlesztésekben részt vevők optimizmusát Joachim Pfannstiel-Wolf azonban gyakorló gazdálkodóként csak mérsékelten osztja, illetve csak hatalmas táblaméretek mellett látja reálisnak a robo­tizált gépek elterjedését: két, egyébként csúcs­technológiát képviselő otthoni robotporszívója csetlését-botlását alapul véve nehezen tarja elképzelhetőnek, hogy belátható időn belül mondjuk a Düsseldorf környéki utakra és mezőgazdasági területekre tízes nagyságrendben engedhessen ki önműködő gépeket.

Forrás: Kistermelők Lapja