Back to top

Új szerves starter trágya

Az utóbbi évtizedekben szinte Európa teljes területén, köztük Magyarországon is, jelentősen romlott a művelt talajok tápanyag-gazdálkodása. Ezzel párhuzamosan, a ’90-es évektől folyamatos csökkenés figyelhető meg a makro- és mikroelem-kijuttatásban. Az állatállomány csökkenésével a kijuttatott istállótrágya mennyisége is jelentősen visszaesett.

A területeink megfelelő szerves anyag utánpótlásához azonban sokkal nagyobb mennyiségű istállótrágyára lenne szükség.

A KSH adatai szerint 2015-ben a mezőgazdasági területek (5352,3 ezer ha) 4,77 százalékát (254,9 ezer ha) szervestrágyázták. Kötött talajon legalább 2-3 évente, homoktalajon 1-2 évente célszerű istállótrágyázni. Kötött talajon egyszerre 30-40 t/ha istállótrágya, míg homokon ugyanerre a területre egyszerre 15-20 t/ha kiszórása szükséges a szervesanyag-készletek csökkenésének elkerülése érdekében.

A szerves anyag a talajképződés egyik legfontosabb tényezője, jelentősen befolyásolja a termelékenységet olyan tápanyagok tartalmazásával, mint a nitrogén, a foszfor és a kén.

A több szerves anyagot tartalmazó talajnak jobb a szerkezete, valamint csökken a tömörödésre, erózióra és leromlásra való hajlama.

Így talajvédelmi szempontból igen fontos, hogy a termőhely alapos ismeretén alapuló korszerű, talajkímélő, az adott klimatikus és edafikus tényezőkhöz igazodó alternatív talajművelési rendszerek váltsák fel a hagyományos rendszereket, olyanok, amelyek azon alapulnak, hogy kevesebb bolygatással kedvező feltételeket teremtenek, fokozzák a talaj szervesanyag-tartalmát és a tápanyagok érvényesülését.

A talajok szervesanyag-tartalma az intenzív gazdálkodás következtében csökkent, ami a természetes talajtermékenység leromlását vonta maga után. A talajállapot romlása és a szervesanyag-tartalom csökkenésének egyik kísérőjelenségeként az ülepedési, a tömörödési és a porosodási hajlam is növekszik. Emellett ezeken a helyeken a talajok jelentős része eróziótól, def­lá­ciótól veszélyeztetett, a talajok szerkezete és szervesanyag-mérlege romlott. A talajok állapotára az időjárási szélsőségek (csapadéktöbblet, aszály) is kedvezőtlen hatással vannak, ugyanakkor a rossz talajállapot is súlyosbítja a klimatikus szélsőségekkel összefüggő gazdasági károkat. Egyes térségekben a nem megfelelő kultúrállapotú talajokon ezek a problémák hatványozottan jelentkeztek.

1. fotó: A Bio-Fer termékek kijuttatása jól gépesíthető
1. fotó: A Bio-Fer termékek kijuttatása jól gépesíthető

Erre megoldás lehet a mélyalmos baromfitrágya, amely magas tápanyagtartalma és alacsony víztartalma miatt értékes szerves tápa­nyag­forrás lehet a mezőgazdaságban.

A magyarországi brojler- és tojótelepeken a baromfitartás során keletkező mélyalmos, illetve alomanyag nélküli trágya feldolgozásával akár 5 évig is eltartható terméket lehet készíteni. Ezzel megnyílik az út a baromfitrágya kedvező, költséghatékony és környezetvédelmi szempontból duplán is előnyös termékké változtatására. A módszerrel lehetővé válik az állattartó telepeken keletkező baromfitrágya feldolgozása egy olyan termékké, amelynek használatával természetes és hatékony tápanyag-utánpótlásra kidolgozott, környezetbarát technológia valósítható meg. A műtrágyákkal szemben nagy előnye a gazdaságos felhasználás és a természetszerű, szerves kötésben történő tápanyag-utánpótlás, ami a növények által sokkal jobban hasznosítható. Mindemellett

nem károsítja a talaj szerkezetét, sőt, szervesanyag-tartalma és a szerves kötésben jelen lévő makro- és mikroelemek miatt még javítja is.

Pelletált vagy apró szemcsés formában könnyen szállítható és kijuttatható. A jelenleg használatban lévő munkagépekkel (röptárcsás műtrágyaszórók, mélylazítós injektálók stb.) a precíziós gazdálkodásban is használható. Mindezt messzemenőleg lehetővé teszik a Baromfi-Coop Kft. által előállított Bio-Fer termékcsalád tagjai.

A fermentált, apró szemcsés, többfunkciós Bio-Fer startertrágya-termékek (Bio-Fer P+K, Bio-Fer Humin Plusz) alkalmazásával – a gyökér korai kifejlődésének köszönhetően – a vegetációs időszak során esetlegesen fellépő aszály miatti tünetek nem, vagy csak kis mértékben jelentkeznek a mélyre hatoló, erősebb, jobban elágazó gyökérzetű növényeken.

A fermentált és apró szemcsés, baromfitrágya-alapú Bio-Fer termékek starter trágyázás keretében vetőgéppel, 300-500 kg/ha dózisban, a vetéssel egy menetben kijuttathatók (1. táblázat), a vetőgép kialakításának függvényében. Az eddigi vizsgálatok alapján kijuttatása egyenletes és jól gépesíthető (1. fotó).

Az apró szemcsés Bio-Fer termékek starter trágyaként történő rendszeres kijuttatása javítja a talajok szerkezetét, nemcsak makro-, hanem mikrotápelemekkel is gazdagítja a talajt, kedvezően hat a víz-, levegő- és hőgazdálkodására, segíti a mikrobiológiai folyamatokat, élénkíti a talaj­életet. A Bio-Fer termékekben kijuttatott makro- és mikroelemek hozzájárulnak (2. táblázat) termőhely- és növényspecifikus alkalmazhatóságukhoz, így a termékek kedvező hatása a növénytermesztésben a tápanyag-szolgáltató képességen, a talaj szervesanyag-tartalmának növelésén keresztül érvényesül.

2–3. fotó: Apró szemcsés Bio-Fer P+K és Bio-Fer Humin Plusz termékek
2–3. fotó: Apró szemcsés Bio-Fer P+K és Bio-Fer Humin Plusz termékek

A kijuttatott szerves anyag a talajokban lejátszódó mikrobiológiai folyamatokat kedvezően befolyásolja mint energiaforrás. A Bio-Fer P+K és Bio-Fer Humin Plusz termékek talajélet-élénkítő hatását alátámasztja, hogy a humuszos homok- és csernozjom talajokon végzett talajérlelési kísérlet keretében 60 baktérium- és 40 mikroszkopikus gombatelep volt izolálható tömegspektrometriás (MALDI-TOF) módszerrel az érlelési kísérlet során kitenyésztett mikroszervezetekből. A talajban élő baktériumok és a gombák mennyisége az inkubáció elején minden terméknél növekedett.

Fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságai alapján az organikus Bio-Fer termékcsaládot a növény teljes életciklusához igazodó programozott, kiegyensúlyozott tápanyag-szolgáltató képesség jellemzi. Apró szemcsés (2–3. fotó) és pelletált formában is elérhető a Baromfi-Coop Kft. nyírjákói baromfitrágya-feldolgozó üzemében (4. fotó).

4. fotó: A Baromfi-Coop Kft. nyírjákói baromfitrágya-feldolgozó üzeme
4. fotó: A Baromfi-Coop Kft. nyírjákói baromfitrágya-feldolgozó üzeme

Az apró szemcsés Bio-Fer P+K értékesítési ára 500 kilogrammos big bag zsákban nettó 73 500 forint, az apró szemcsés Bio-Fer Humin Plusz értékesítési ára 500 kilogrammos big bag zsákban nettó 78 500 Ft a telephelyen.

Az állandóan ellenőrzött minőségű alapanyag, az előállítási technológia magas színvonala és a szigorú minőségbiztosítási rendszer rendkívül kedvező árú termékcsalád előállítását garantálja.

A termék kifejlesztését és a Baromfi-Coop Kft., a Debreceni Egyetem és a MULTIMIX Mezőgazdasági Tervező, Fejlesztő, Beruházó, Szolgáltató Kft. kutatás-fejlesztési konzorciumát a „Többcélú organikus biofermentum termékcsalád kidolgozása és piaci bevezetése” című, GINOP 2.2.1-15-2017-00043 azonosító számú projekt keretében támogatták.

Prof. Dr. Tamás János, Dr. Nagy Péter Tamás, Dr. Szőllősi Nikolett
Debreceni Egyetem,
MÉK, Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet

Bárány László
Baromfi-Coop Kft.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/29 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szövetkeznek az ausztrál gazdák

Jelentős összeggel támogatja az ausztrál kormány a mezőgazdasági szövetkezetek létrehozását. A halászatok és a mezőgazdasági termelők már léptek ebbe az irányba.

Genetika magas fokon

Az elmúlt két évtized alatt, amióta a KWS megjelent Magyarországon, a vetőmagpiac meghatározó szereplőivé váltak. A Budapesten tartott jubileumi rendezvényen elhangzott, a céget azóta is a folyamatos fejlődés jellemzi, s céljuk, hogy a jövőben is innovatív termékekkel legyenek jelen a termelők hétköznapjaiban.

Kitiltották az argentin húsokat, mert növekedésserkentőt találtak bennük

Az orosz állat- és növény-egészségügyi felügyelet több argentin és paraguayi húsüzem termékeit kitiltotta, miután ractopamin növekedésserketőt találtak import termékeikben. Jelenleg az sem kizárt, hogy nem csak egyes cégek, hanem a két dél-amerikai ország teljes marhahúságazata ellen korlátozásokat vezetnek be.

Új kereskedelmi vezető a hazai Glencore Agriculture csoportnál

A Glencore Agriculture magyarországi cégcsoport területi képviselői csoportvezetőjét, Cseresznye Pétert (28) nevezték ki a cég kereskedelmi vezetőjének.

Ez nemcsak egy termelési mód, hanem életszemlélet: dinamikusan nő a hazai bioterület

Megvalósulni látszik az ökológiai gazdálkodás stratégiai programjában, a 2014-2020-as időszakra szóló Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért dokumentumban meghatározott cél, a 350 ezer hektár nagyságú ökoterület elérése, ha nem is 2020-ra, de a közeljövőben biztosan, fogalmazott Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke a 32. Biokultúra Tudományos Napon.

Nincs annyi bárány az országban, amennyire igény lenne

Bár minden korábbinál nagyobb kereslet lenne a karácsonyi exporthoz magyar bárányokra, sok hazai állattartó mégsem tudja kihasználni a lehetőséget. A részletekről Kukovics Sándor, a Juh és Kecske Terméktanács ügyvezető igazgatója számolt be.

December közepétől beadható a sertés állatjóléti kérelem

A 2020-ra vonatkozó sertés állatjóléti támogatási kérelem benyújtásához szükséges formanyomtatvány és közlemény már megtalálható a Magyar Államkincstár honlapján. Beadható december 15. és 31.között!

Csirkebumm a lengyeleknél

Rekordokat dönt a csirkeágazat Lengyelországban: októberben 122 millió naposcsibe került a tenyésztőkhöz. A szárnyalást csupán a feldolgozóüzemek kisebb kapacitása állíthatja meg.

Bagolylepkehelyzet: Voltak is, lesznek is

A hazai kártevőlepke-fauna egyik legnépesebb családja a bagolylepkék, azonban csupán néhány faj okoz közülük gazdaságilag komoly károkat, a többi ilyen szempontból közömbös. Az idén eléggé meggyűlt a bajuk a gazdálkodóknak mind a vetési, mind a gyapottok-bagolylepkével, és minden jel arra utal, hogy jövő tavasszal ismét átlagosnál nagyobb károsítás várható.

Magyar kiállítók, nemzetközi sikerek - Agritechnica 2019

November 16-án ért véget az idei Agritechnica Hannoverben. A 2820 kiállító és a 450 ezer látogató (ebből több mint 130 ezer külföldi) egyértelműen bizonyítja, hogy a mezőgazdasági technológiát bemutató nemzetközi kiállítások közül ez a rangos szakmai esemény a legnagyobb a világon.