Back to top

Csökkenés helyett megduplázódott az élelmiszer automaták száma

Az adóhatóság adatbázisa 54 ezer élelmiszert árusító automatát tartalmaz. Ahol nincs se eladó, se pénztáros. Az élelmiszerboltok száma 39 ezer. Persze, azért van különbség bőven, kb 99%.

2019 év közepéig minden automataberendezést regisztrálni kell az adóhivatalhoz. A kiterjesztés után például az autómosó, parkoló, szórakoztató eszközök, masszírozó székek automatáinak adatait is ismerni fogja a NAV - olvasható a blokkk.hu-n.

Az automatákon belül némileg más az élelmiszert árusító automaták helyzete. Ezeket már korábban be kellett jelenteni az adóhatósághoz, de ráadásként úgynevezett felügyeleti egységet is kellett beépíteni ezekbe. Ez ugyanúgy szolgáltat adatokat az adóhatósághoz az értékesítésről, mint az online kasszák. Tehát az adóhatóság az élelmiszeres automatákról már egy éve mindent lát (az új rendszert 2018 júliusától indították).

Korábban sokan azzal számoltak, hogy ha mindent ételt, italt árusító automatát be kell kötni az adóhatósághoz, megcsappanhat a számuk.

Az automatáknál nem kötelező a nyugtaadás, így a lehetséges forgalomról, bevételről szélsőséges információk láttak napvilágot, azt pedig nem lehetett tudni, melyik a pontos, legfeljebb csak sejteni. A bekötés pedig költséges volt, hasonlóan az online kasszákhoz, tehát lehetett azzal is számolni, hogy pusztán emiatt felhagyhatnak egyesek az automatás kereskedéssel.

Egy 2019 áprilisi, a Portfolióban megjelent sajtóhír szerint az adóhatósághoz bejelentett árus automaták száma 25 ezer volt és ebből 22 ezer adatot is szolgáltatott. Tehát

megkétszereződött a bejelentett automaták száma.

És az élelmiszeres automaták adják az adataikat is. A korábbi adatok, a már említett sajtóhír szerint egy automata havi forgalma 100 ezer forint lehet. Így, ha mindegyik ezt hozza, akkor az éves piacuk 65 milliárd forint körül mozoghat, ami a teljes élelmiszer boltos piac 1-1,5%-a között jár valahol. A különbség 99%.

Forrás: 
blokkk.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hurrá! Végre jöhet a kukacropi!

A szárított sárga lisztkukac lett a nyerő, ez az első ehető rovar, amely élelmiszerként megszerezte a forgalomba hozatali engedélyt az EU-ban.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

A paradicsom térhódítása az olasz gasztronómiában

Legyen szó egy pizzáról vagy egy spagettiről Olaszország legikonikusabb ételei mind tartalmaznak paradicsomot. De ez nem volt mindig így. Valójában a paradicsom csak a 19. században vált az olasz gasztronómia szerves részévé, azelőtt pedig azt gondolták erről a növényről, hogy mérgező.

Húsmentesre váltott a New York-i sztár étterem

Daniel Humm, a három Michelin-csillaggal rendelkező Eleven Madison Park étterem séfje szerint a mai modern élelmiszer-előállítás fenntarthatatlan. New York egyik legfelkapottabb étterme étlapjáról elhagyja a húst és növényi menüt állít össze, miután séfje és tulajdonosa üzenetet tett közzé a weboldalán, miszerint a modern élelmiszer-rendszer „egyszerűen fenntarthatatlan”.

Az egyéni vállalkozók, őstermelők és az áfás magánszemélyek is használhatják az szja-bevallási tervezeteket

Május elejéig csaknem 180 ezer egyéni vállalkozó, több mint 68 ezer őstermelő és áfafizetésre kötelezett magánszemély juttatta el személyi jövedelemadó bevallását az adóhatósághoz; a többi, mintegy 280 ezer érintettnek még egy hete van május 20-ig, hogy kiegészítse az adóhivatal által elkészített bevallási tervezetet, vagy saját maga töltse ki és küldje be a szükséges nyomtatványt.

Nézd meg a kezét, vedd meg a sajtját!

Magyarországon egyre többen készítenek tehén- és kecsketejből tejfölt, túrót, sajtokat, ám olyan szakember még mindig kevés van, aki a juhtejre alapozza vállalkozását. Rácz Miklós Tamás sajtkészítő Miskolctól 15 percnyi autózásra, Újcsanáloson ezt tette, amikor pár éve az öltönyt lecserélte gumicsizmára, s ezt azóta sem bánta meg.

Mi a hosszú élet titka?

Az emberek többségének az álma, hogy idősebb korában lássa felnőni az unokákat és aktívan részt vegyenek az ő életükben. Ezért is nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, aminek elengedhetetlen eleme a zöldség-, gyümölcsfogyasztás.