A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) „OMÉK Élelmiszerpazarlás Megelőzéséért Díjára” 2019. július 31-ig lehet beadni a jelentkezéseket, két alkategóriára: idén az élelmiszer-előállításban és az élelmiszerkereskedelem területén is díjazzák az élelmiszerpazarlás csökkentésére törekvőket.
Magyarországon becslések szerint 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik évente,
és ennek az árutömegnek a megtermelése, szállítása, valamint a megsemmisítése egyaránt jelentősen terheli a környezetünket. Tekintettel arra, hogy élelmiszerhulladékok az élelmiszerlánc minden szakaszában keletkeznek, a megelőzés is közös feladatunk. A Nébih − az EU LIFE keretprogramjában támogatott – „Maradék nélkül” elnevezésű programjának fókuszában a háztartásokban keletkező élelmiszerhulladékok csökkentése áll, de a pazarlás csökkentéséhez az élelmiszerlánc összes szereplőjének összefogása szükséges.
A pályázat célja azonosítani és díjazni azokat a jó gyakorlatokat, amelyekkel az élelmiszervállalkozások a náluk keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét eredményesen tudják csökkenteni
úgy, hogy ez nem rontja számottevően a termelési hatékonyságukat, gazdálkodási mutatóikat. Bár az értékesítésre nem kerülő anyagok másodlagos felhasználása (pl. biogáz, komposztálás, adományozás, állateledel) szintén fontos eszköz lehet egy vállalat fenntarthatósági célkitűzéseiben, jelen pályázati kiírás azonban kifejezetten az élelmiszerhulladékok keletkezésének megelőzésére összpontosító tevékenységekre vonatkozik.
A pályázaton a legeredményesebb, leginnovatívabb élelmiszer előállítási és kereskedelmi megoldást benyújtó két szervezetet az „Élelmiszerpazarlás Megelőzéséért Díjjal” jutalmazza a Nébih.
Az OMÉK kiállítói pályázatukat 2019. július 31-ig adhatják le a maradeknelkul@nebih.gov.hu e-mail címre.