0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Szerkezetváltásra készülnek Bordeaux-ban

Történelmi döntést hozott a francia borok eredetvédelmével és minőségjelölésével foglalkozó Nemzeti Származási és Minőségi Intézet (INAO): a klímaváltozás hatásaival szembeni sikeres küzdelem érdekében hét új szőlőfajta telepítését engedélyezte a bordeaux-i borvidéken, annak területének 55 százalékát adó Bordeaux és a legjobb, Bordeaux Supérieur besorolású termőhelyeken.

Az ottani borászatok évi 384 millió palack bor termelnek. A hét új fajta között szerepel a vörösbort adó változatokból a Marselan, valamint Portugália kedvenc szőlőfajtája,Touriga Nacional, továbbá a kevésbé ismert Castets, valamint a Tannat és a Cabernet Sauvignon keresztezéséből született Arinarnoa is. A fehérborszőlők közül az Alvarinho, a Petit Manseng, valamint az 1950-es években a Baroque és a Chardonnay keresztezéséből létrejött Liliorila vonható termelésbe.

Ezek a szőlőfajták kiváló természetes rezisztenciával rendelkeznek a legjelentősebb szőlőbetegségekkel, a lisztharmattal és a peronoszpórával szemben, és jó a hőtűrésük is.

Jane Anson borvidéki szakértő szerint a mérföldkőnek számító döntés a szakma egésze számára figyelemfölhívás a klímaváltozás hatásaival szembeni hatékony válaszadásra.

A fajták engedélyezésével a bordeaux-i bürokrácia felismerte annak fontosságát, hogy a borászatoknak hatékony és rugalmas eszközök kellenek ahhoz, hogy meg tudjanak küzdeni a klímaváltozás okozta kihívásokkal.

A fajtaváltás hosszadalmas folyamat lesz, de mindenképpen nagy változást hoz a borvidék életében, szőlő- és borkultúrájában, tette hozzá a szakember.

Lehet, hogy meg kell válni a klímaváltozásra legérzékenyebb fajtától, a csekély hőtűrő képességű Merlot-tól.

Az új fajták a házasításokban legföljebb 10 százalékos arányban szerepelhetnek, és az egyes szőlőbirtokok területének mindössze öt százalékát tehetik ki. A döntés végleges elfogadása után leghamarabb a 2020/21-es idényben indulhat meg a fajtaszerkezet-váltás, közölte a borvidéki szindikátus, a Le Syndicat Viticole des AOC Bordeaux & Bordeaux Supérieur.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/decanter.com