Back to top

Tovább lehet jelentkezni az OMÉK „Dalban mondjuk el!” pályázatára

Még egészen 2019. augusztus 21-ig jelentkezhetnek a „Dalban mondjuk el!” című pályázatra azok, akik szeretnék megmutatni és előadni szerzeményüket az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) közönségének.

Az OMÉK szervezője, az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum (AMC) által meghirdetett pályázat célja, hogy a dalon keresztül minél többen megismerhessék Magyarország legnagyobb, legrégebbi és nagy tradíciókkal bíró agrárgazdasági rendezvényét, amely több mint 100 éves múltra tekint vissza. A pályázók az omekdal@amc.hu e-mail címen adhatják be jelentkezéseiket.

A végső, közönségszavazás által legjobbnak megválasztott pályázat alkotói lehetőséget kapnak az OMÉK nagyszínpadán a megírt dal előadására egy neves magyar együttes előzenekaraként.

Emellett a győztesek 400.000 forint értékű ajándékutalványt, OMÉK ajándékcsomagot, páros belépőjegyet kapnak, illetve a szervezők interjúk, videók, PR cikkek megjelentetéséhez és belföldi és külföldi rendezvényeken való részvételhez adnak szakmai és anyagi támogatást. A jelentkezőknek 2-3,5 perces zeneszámot kell írniuk, melynek témája, dalszövege a következő üzenetekre épül (nem mindegyik témának kell kötelezően szerepelnie a dalszövegben):

 • OMÉK (Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár)
 • mezőgazdaság (magyar agrárium, vidéki élet, közös munka, vetés, művelés, betakarítás)
 • élelmiszeripar (magyar élelmiszerek, magyar ételek, minőség)
 • kiállítás (találkozás a vásárlókkal, a legjobb termékek, a munka „gyümölcseinek” bemutatása)
 • vásár (családi program, forgatag, ünnep, együttlét)
 • élelmiszeripari és agrárinnováció (az agrárium és élelmiszeripar „trendi” oldala, precíziós eszközök, robotok, drónok, mezőgazdasági gépek)
 • fenntarthatóság (környezetvédelem, a természetközeli életstílus, a természet adta kincsekkel való tudatos bánásmód)
 • digitalizáció (az agrárium és élelmiszeripar „trendi” oldala, precíziós eszközök, digitális megoldások)
 • nemzetköziség (export-import, a magyar termékek bemutatása és sikere külföldön is)
 • fogyasztói tudatosság (minőségi termékek keresése, egészséges táplálkozás, elérhető információk a termékek összetételéről, eredetéről, útjáról egészen a szántóföldtől az asztalig)
 • agrár életpálya (stabil, kiszámítható, természetközeli, megbecsülést hozó életpálya, 21. századi munkakörülmények)

A kiíró által meghatározott szakmai zsűri a dalok közül 2019. augusztus 30-ig választja ki a legjobb három szerzeményt.

Az eredményekről a pályázók 2019. szeptember 2-ig tájékoztatást kapnak. Ezt követően a közösségi média felületen a három legjobb pályázat közül a legmagasabb szavazatszámot elérő dal kerül ki győztesen.

A versennyel kapcsolatos további információkról folyamatosan tájékozódhat a https://omek.amc.hu weboldalon.

Forrás: 
Agrármarketing Centrum

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kapd el az esőt!

Az esővíz a legjobb vízforrás, ráadásul ingyenes, amelynek köszönhetően gazdaságosan és ökológiai szempontból is fenntarthatóan élhetünk. Az esővíz gyűjtése enyhíti az aszály hatásait is, ennek ellenére nagyon keveset hasznosítunk belőle tudatosan. A lengyel Wroclaw város önkormányzata támogatja azokat a háztartásokat, amelyek gyűjtik és használják az esővizet.

Selmeci hagyományok: Valétálás

„Hogy mit jelent a ballagás a selmeci diáknak, azt – úgy vélem – csak ennek az alma maternek fia tudja megérteni. Nincs mit szégyenkeznünk azon, hogy még a vén professzoroknak is könnybe lábad a szemük, amikor látják a zöldszalagos menetet.” – írta Roth Gyula professzor 1943-ban a Bástyánk című főiskolai lapban.

Tájba illeszkedő körtés

Mikola Péter informatikus tanárember, vagyis a körtetermelés távol esik a szakmájától. Ráadásul lakóhelyétől 230 kilométerre, Sényén termel, mégpedig úgy, hogy hagyományos gyümölcsöse teljes mértékben illeszkedjen a szőlőbirtokokkal tűzdelt tájba. Munka közben érdeklődő fiatalok segítségével az elhagyott régi pincéket is feltárja.

Kitüntetések az államalapítás ünnepe alkalmából

Az államalapítás ünnepe alkalmából 91-en vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium által szervezett díjátadón. Az ünnepségen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, tisztelni kell a munkát, mert ebben rejlik az az erkölcsi erő, amely minden nehézségen átsegítette a nemzetet a fennállása óta eltelt bő 1100 esztendőben.

Debrecenben is rákaphat a halra!

Látványkonyhával és önálló standdal jelenik meg a debreceni Farmer Expón a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány 2019. augusztus 15-18. között. A Farmer Expo Magyarország egyik vezető nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítása, amelyet idén már 28. alkalommal rendeznek meg a cívisvárosban.

Messziről jött, messzire lát

Bánáti Diána egyetemi tanár személyében július 1-je óta új dékán irányítja a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karát. Határozott, céltudatos, ami a nyilatkozatából is kiderül, a legritkább esetben fogalmazza meg a terveit feltételes módban. Kívülről jött ide, de nem ismeretlen hely számára Debrecen.

Bizakodóak a magyar mezőgazdasági vállalkozások

Alapvetően bizakodó hangulat jellemzi a magyar mezőgazdasági vállalkozásokat: a cégek idén a vásárlói kereslet növekedésére számítanak, ugyanakkor kevesebben, de nagyobb volumenben terveznek beruházásokat – derül ki a Budapest Bank Agrár Gazdasági Indexéből.

Hagyma információs bank létrehozásával is stabilizálnák az ágazatot a magyar hagymatermesztők

Még kis mennyiségben kapható áttelelő vöröshagyma, a tavaszi, korai vetésű betakarítása pedig augusztus második felében kezdődik, közepes hozamra számítanak a termelők.

Hogy engesztel ki?

A kékbegy csivitelő pittyogása és a sűrűvé lett múlt – kollégánk havi rendszerességgel jelentkezik egy-egy szórakoztató elgondolkodtatóval, ezúttal kicsit komolyabb hangvételben. Kísérletezik, hátha életre tud kelteni egy rég elfeledett újságírói műfajt, a tárcanovellát.

Vadgazdának, mezőgazdásznak egyaránt megérné

A globális népességnövekedés hatására egyre több és nagyobb területet vonnak mezőgazdasági művelés alá népélelmezési okokból, ami jelentős élőhely-romlással és -vesztéssel jár. Az egysíkú, nagytáblás monokultúrák a vad számára nem biztosítják a megfelelő élőhely-szükségletet, amit egyes vadfajok állománycsökkenéssel jeleznek vissza a vadgazda felé.