0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Zöldségszedő robot és eperszedő drón a legnehezebb munkákra

A cambridge-i egyetem munkatársai kifejlesztettek egy zöldségszedő robotot, amely felismeri és betakarítja a jégsalátát. Japánban egy csúcstechnológiás megoldást találtak ki a rizstermesztők részére. A robotspecialista Octinion cég kifejlesztette a Rubion robotot, amely egyedi technológiával szedi az epret.

A mezőgazdaságban a saláta leszedése az egyik leginkább emberpróbáló feladat. De most már senkinek sem kell bepiszkolnia a kezét ilyesmivel, mert a Vegebot elnevezésű robot a legkülönfélébb időjárási körülmények között is leszedi a salátát, és salátánként mindössze 32 másodpercre van szüksége.

Japánban egy csúcstechnológiás megoldást találtak ki a rizstermesztők részére. Az Aigamo elnevezésű, magyarul kacsarobot Japán Yamagata prefektúrájában szabadítja meg a rizsföldeket a gyomoktól.

A robotnak köszönhetően a termesztők csökkenthetik a herbicidek és peszticidek használatát a rizsföldeken.

A kemény gyümölcsök és zöldségek betakarításának technológiája viszonylag egyszerűen megoldható, a puha gyümölcsök leszedése viszont keményebb diónak bizonyult, egészen mostanáig. A robotspecialista Octinion cég kifejlesztette a Rubion robotot, amely egyedi technológiával szedi az epret. Állítólag napi 360 kilogramm epret tud leszedni, szemben egy jól dolgozó ember napi 50 kilogrammos teljesítményével.

Forrás: www.dailystar.co.uk/Magyar Mezőgazdaság