0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Automata gépkapcsolat szőlőben

A herbicidek használatának kiváltására a szőlő sorművelésében ismét egyre fontosabbá válik a mechanikai gyomirtás. Megkönnyítésére egyedülálló rendszert vezet be a Braun és a Fendt, amely majdnem teljesen átveszi a traktor–eszköz kombináció vezérlését. A kombináció kizárólag a Fendt 200 Vario-val működik teljeskörűen, mivel csak az kormányozható automatikusan.

Az Agritechnica 2019 kiállításon bemutatott, és 2020 tavaszától rendelhető rendszer nagyban leegyszerűsíti a gépkombinációk vezetését, és elősegíti még összetettebbek használatát. Átveszi a traktor és a munkagépek vezérlését, lehetővé teszi a traktor automatikus kormányzását, valamint a munkagép automatikus, állandó alkalmazkodását a környezethez.

A teljes rendszer a Fendt 200 V/F Vario traktoron alapul, Braun traktortengelyek között rögzített gépkerettel, mindkét oldalon függőleges kiemelési lehetőséggel és különböző művelőgépekkel. A traktor hátulján egy mulcsozó dolgozik, szintén a Brauntól.

A Braun VPA rendszer (Vineyard Pilot Assistant) felelős a vezérléshez szükséges információk gyűjtéséért és továbbításáért.

A rendszer lézerből, giroszkópból, VPA vezérlőegységből és terminálból áll, és már hozzáférhető a gazdálkodók számára.

A lézer többek között észleli a talaj kontúrját, a szőlőt és a támrendszert, a giroszkóp pedig a traktor 3D pozícióját. A VPA-rendszer adatai az ISOBUS interfészen keresztül a Fendt 200 V/F Vario-ba kerülnek. A traktor végrehajtja a kormányzási parancsokat, és automatikusan a sorok közepén halad. Ezen kívül az információt továbbítják traktor hasán felfüggesztett munkagépnek is, amely egymástól függetlenül magasság és szélesség szerint szabályozza a művelőelemeket, így azok optimális távolságban dolgoznak a szőlőtőkétől, ami javítja a munka minőségét és minimálisra csökkenti a károkat. A hátsó munkagép a szkennelt információknak megfelelően állítja be a munkaszélességét. A rendszert a szőlősor elején aktiválják, utána a traktor hasa alatti munkagép automatikusan elfoglalja az optimális munkapozícióját. A sorvége-felismerés segítségével pedig automatikusan park pozícióba kerülnek a sor végén.

A gépkezelő aktív beavatkozása csak a sorvégi fordulók során szükséges, a szőlősorokban csak felügyeli a rendszert,

ami sokkal könnyebbé teszi a munkáját és kevésbé fárad el. Ezen kívül a menetsebesség körülbelül 8 km/órára növelhető, vagyis majdnem megduplázható. Az összetett gépkombinációk használata további előnyökkel jár. A kevesebb menetszám révén időt és erőforrásokat takarítanak meg és a talaj sem tömörödik annyira.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu