Back to top

Emlékezetes lesz az idei SMARTFARM

Magyarország legnagyobb precíziós növénytermesztési szántóföldi bemutatója – tartják a SMARTFARM konferenciáról, amely a Bábolnai Gazdanapokon kínál évről évre tartalmas, interaktív szakmai programot a látogatóknak. A szervezők idén ugyanakkor az eddigieknél is sokrétűbb konferenciával készülnek.

A szervezők és a résztvevő cégek képviselői közösen készülnek a rendezvényre
Ahogy az megszokott, a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok szolgál helyszínéül a Bábolnai Gazdanapoknak idén is: a szeptember 5-től 8-ig tartó rendezvényre várhatóan az ország valamennyi szegletéből érkeznek majd a látogatók;

a szervezők a gazdálkodókon kívül cégvezetők, fejlesztőmérnökök, üzletág-igazgatók, szakértők és technológiai tanácsadók részvételére is számítanak.

Utóbbiak számára a kiállítás programjainak zászlóshajójának számító SMARTFARM precíziós növénytermesztési interaktív szántóföldi bemutató és konferencia kínál tartalmas és hasznos időtöltést.

Nagyobb, hosszabb, szélesebb körű

Az előkészületek tán legfontosabb állomásának tekinthető szakmai tanácskozáson Horváth Roland, a kiállítást és a konferenciát szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. marketingvezetője elmondta, idén háromnaposra bővítették a SMARTFARM-ot, amely három különböző tematika szerint tartalmazza majd az előadásokat és a szántóföldi bemutatókat. A növényvédelem, a talajmenedzsment, valamint a nedvesség gazdálkodás területén belül amellett, hogy bemutatják a legmodernebb technológiákat, okos, helyspecifikus gazdálkodási megoldásokat, egyszersmind pedig alacsonyabb költség- és beruházásigényű növénytermesztési gyakorlatokkal is megismertetik az érdeklődőket.

„Ezúttal egy helyszínen rendezzük meg a konferenciával egybekötött interaktív bemutatókat; a résztvevők egy 200 főt befogadó sátorban foglalhatnak helyet, amely nyitott oldalaival néz majd a bemutatóparcellákra”

– hangsúlyozta. Hogy az élmény a lehető legteljesebb legyen, a bemutatók során dolgozó gépek működését több kamerával veszik majd közvetlen közelről az operatőrök, akiknek felvételeit élőben kísérhetik figyelemmel a sátorban ülők egy ledfalon.

Nemcsak látványos, hasznos is

Vona Márton, a Csernozjom Kft. talajvédelmi és tápanyaggazdálkodási szakértője, a konferencia egyik főszervezője vezette be a SMARTFARM szakmai programjainak részleteibe a megbeszélésen részt vett cégek képviselőit. Elmondta, a rendezvény hazánkban még kevéssé elterjedt, főképp a nyugat-európai országokban már bizonyított sémákat vesz alapul: a statikus kiállításokkal szemben interaktív, látványos módon mutatja be a jó technikákat és gyakorlatokat, miközben a résztvevők aktivitására is lehetőséget ad. Annál is inkább, mivel egy ingyenes  SMARTFARM szaktanácsi ponttal is készülnek a kiállítási térben, ahol cégfüggetlen szakemberektől kaphatnak segítséget a gazdálkodók.

„Arra biztatjuk a látogatókat, hozzák el akár a beteg növényüket vagy éppen a talajmintájukat, adminisztrációval, gazdálkodással kapcsolatos kérdéseiket, kételyeiket, hiszen a szakterületük legjobbjaitól kaphatnak ingyenesen tanácsot a problémáikra”

– mondta. A kiállításon – a SMARTFARM részeként – helyet kap továbbá egy 35 méter hosszú interaktív talajszelvény is, amelyben szakértők vezetésével lesznek megismerhetők a talajban lezajlódó folyamatok, s úgy lesznek láthatók a talajművelési munkák eredményei, ahogy arra eddig még nem volt példa. „A földművelő gépeket beleássuk a talajszelvénybe, amit nyitva hagyunk, így láthatóvá válik például a földművelő eszköz munkavégzése” – részletezte Vona Márton. Úgy fogalmazott, a növénytermelés egyik záloga a tényeken alapuló gazdálkodás, ehhez pedig tisztában kell lenni a talaj állapotával, a növény kondíciójával, illetve a számtalan külső hatás következményeivel egyaránt. A megbeszélés résztvevői a konferencia közel 4 hektáros bemutatóterének bejárásakor vitatták meg egymással a gyakorlati bemutatóik részleteit, azok egymásra épülésének lehetőségét.

A teljes cikket a Magyar Mezőgazdaság hetilapban olvashatják.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagy érdeklődés a dióspusztai nyílt napon

Ismét sokan ellátogattak Dióspuszta nyár végi nyílt napjára. A huszonöt felvezetett yearlingből hét kivétellel mindegyik új tulajdonosra vagy bérlőre talált. Emellett az Eminens személyében Magyar Derby-nyerőt is adott Silver Frost első Magyarországon született csikóit is megcsodálhatták az érdeklődők.

Mégsem lesz IPM!

A járványhelyzet alakulása és az újra életbe lépő utazási korlátozások miatt, a kiállítók és a látogatók biztonsága érdekében a szervezők a 2021. január 26–29-re meghirdetett IPM ESSEN rendezvényt lemondása mellett döntöttek. 

A borturizmus jövője: digitalizáció és személyre szabott ajánlatok

Internetes konferenciát tartottak Fokvárosban, Innováció a borturizmusban a COVID-19 járvány összefüggésében címmel, amelyen Argentínából, Chiléből, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból felszólaló előadók osztották meg tapasztalataikat arról, milyen hatást gyakorolt a koronavírus járvány a borturizmusra.

Májusban tartják a Fruit Logistica kiállítást

A COVID-19 járvány miatt a szokásos február közepe helyett május 18. és 20. között rendezik meg a zöldség-gyümölcs ágazat legnagyobb nemzetközi kiállítását Berlinben. A szervezők bíznak abban, hogy májusban már több vevő érkezhet a világ számos pontjáról. Különleges formája lesz ez azonban a kiállításnak, a szervezők új szlogent is kitaláltak hozzá: Találkozzon a helyszínen. Csatlakozzon online.

Önjáró gabona- és silóbetakarító gépek

Egyre kevesebben vannak a magyar mezőgazdaságban, akik még nem hallottak a mind nagyobb teret nyerő precíziós gazdálkodásról. Ez a gazdálkodási forma megkívánja a különböző szakmák és területek szoros együttműködését, hogy valamilyen informatikai feltérképezés és tervezés alapján minél magasabb fokon ki tudjuk szolgálni a növények igényeit.

Őshonos madarunk a kipusztulás szélén

A Német Természetvédelmi Szövetség panasszal élt az Európai Bizottság felé a fogoly állományának súlyos fogyatkozása miatt. Beadványuk arra figyelmeztet, hogy fogolyállományuk az EU madárvédelmi irányelvének hatálybalépése óta 91 százalékkal csökkent. A szervezet egyértelműsíti, hogy ennek oka a faj számára alkalmas mezőgazdasági élőhelyek beszűkülése, az elérhető rovartáplálék megfogyatkozása.

Fejőrobotok Mezőhegyesen – sikeres a tehénállomány beszoktatása

Október 2-án 181 tehén áthajtásával kezdődött meg a 2,7 milliárd forintos beruházással elkészült robotizált istállók beüzemelése Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság tejgazdaságában. Ilyen léptékű beszoktatásra még nem volt példa, mint ahogy arra sem, hogy a tejtermelés az első napokban nem, hogy visszaesett volna, hanem 6%-kal nőtt.

Klímasemleges mezőgazdaság – termelői vélemény

Az Európai Parlament október 7-én elfogadta a az egész EU-ra kiterjedő klímarendeletet, amely a tervek szerint biztosítja az európai polgárok és vállalkozások számára az átállás megtervezéséhez szükséges jogbiztonságot és kiszámíthatóságot, és amely a mezőgazdasági termelőket ösztönzi a szén-dioxid-megkötés fokozására.

Elmarad a Flora Virágfesztivál és Keceli Országos Fazekas Kiállítás

Idén nem rendezik meg a közel 9000 fő látogatottságú FLORA Virágfesztivál és Keceli Országos Fazekas Kiállítást.

Csebernyi indok a tiszta környezetért

„Tartottunk attól, hogy a járványhelyzet miatt törölnünk kell a rendezvényünket, de bíztam benne, hogy ha az UEFA-szuperkupa döntőt nézők előtt megtartják a mai napon, akkor a IV. Országos Cseber Konferencia sem marad el” – kezdte beszédét Fenyvesi Rita, a cég ügyvezetője szeptember 24-én.