Back to top

Erdei sportágválasztó Szilvásváradon

Folyamatosan növekszik a társadalmi igény a szabadidő aktív eltöltésére, melyre kiváló helyszín az erdő. Az EGERERDŐ Zrt. által kezelt erdőkben végzett turisztikai fejlesztések, a kialakított turisztikai hálózat és csomópontok a társadalom igényeit szolgálja (erdei kerékpáros és lovas ösvények, kerékpáros csomópontok, szervízpontok, erdei szálláshelyek, kilátók, kisvasúti attrakciók).

Az Erdei sportágválasztó rendezvényen a látogatók több olyan sportágat ismerhetnek meg, amik a Mátra és Bükk erdeiben hozzájárulnak az erdei aktív kikapcsolódáshoz. Várnak minden érdeklődőt július 27-én szombaton, 15 és 18 óra között.

Az EGERERDŐ Zrt. támogatásával évente több mint 100 sportrendezvény valósul meg a Mátra, Bükk és a dombvidék vadregényes tájain.

Ennek köszönhetően több tucat országos és helyi szervezettel alakítottak ki partnerséget, akik közül több helyi szervezetet kiállítóként köszönthetünk.

Az Egri Spartacus Egyesület a tájékozódási futás és túrázás sportágakat képviseli az Erdei sportágválasztó programon. A látogatók egy kisebb pályán próbára tehetik a tájékozódási képességüket.

A bükki kerékpáros maratonok főszervezői, a szilvásváradi Tarnai Csaba és a felsőtárkányi Nagy Ádám

a hegyi kerékpározás szépségeiről és buktatóiról mesélnek

a Szabadtéri Múzeumban, miközben különböző bringákat próbálhatnak ki a vendégek a standjuknál.

Nemcsak a vadászat szerelmeseinek ajánljuk az íjászatot, amelyet Szűcs Iván vadászíjász vezet. A 3D-s célokon még a gyerekek is kipróbálhatják ügyességüket.

A rollerezés napjainkban reneszánszát éli, hiszen szinte minden utcasarkon találkozunk eggyel a városban. De a hegyi rollerezés teljesen más, hogy miért? A Szilvásváradi Kalandpark standjánál kiderül, akik még segwayt is hoznak magukkal!

Természetesen bárki kipróbálhatja a kétkerekű hegyi járgányokat.

A filagóriában pedig az EGERERDŐ Zrt. standjához várják a látogatókat számos természettel kapcsolatos játékkal és Vándortáboros információkkal.

Forrás: 
EGERERDŐ Zrt. sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pórul járnak, akik szarvast szelídítenek

Gyönyörűek a szarvasok, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy vadon élő állatok. Ha finom étellel szelídítjük őket, nekik és magunknak is árthatunk.

A tölgy a kulcs az élethez

Bács-Kiskun megye északi részén, Kunpeszér község határában rejtőzik a homoki erdőssztyeppek napjainkra fennmaradt egyik legértékesebb, fajokban leggazdagabb képviselője, a Peszéri-erdő. Elnevezése ellenére nem csak változatos erdőállományok alkotják, azokhoz homoki gyepek, valamint mocsár- és láprétek is kapcsolódnak.

Napsütésből hóesésbe Soholláron

Míg előző délután plusz 18 fokban sétáltunk a Zalaerdő Zrt. Sohollári Vadászházának parkjában, másnap már nehéz hópelyhek zuhogtak a a vidékre. A sűrű hóesés pillanatok alatt téli tájjá varázsolta a február végi tavaszt.

Különleges programokkal népszerűsítik a barlangokat márciusban

Idén is megrendezik a barlangok hónapját márciusban, a kampány ideje alatt kedvezményes jegyárakkal, különleges programokkal várják az érdeklődőket a nemzeti parkok - mondta el Rácz András környezetügyért felelős államtitkár a Baranya megyei Abaligeten, a programsorozat szerdai megnyitóján.

Elhagyott otthonunk

A vadászatba vagy beleszületik valaki, vagy nem. Ritka kivétel, ha nincs semmilyen kötödése az illetőnek a vadászathoz (rokoni szál, baráti, ismerősi kapcsolat), mégis ambíciót és érdeklődést érez a vadászat iránt. De ugye a kivétel erősíti a szabályt! Aki vadászcsaládban nő fel, annak egyenes út vezet az erdőbe, anyatejjel szívja magába a természet, a vad szeretetét és tiszteletét.

Negyvenhatezer éves madarat találtak

Szibériában egy negyvenhatezer éves megfagyott madár tetemére bukkantak. A kutatók által végzett vizsgálatok alapján megállapították, hogy a jégkorszaki állat egy havasi fülespacsirta (Eremophila alpestris) volt.

Erdei apróság lett az Év Vadvirága az idén

Az idén Év Vadvirága a nemes májvirág (Hepatica nobilis) lett, a szavazatok több mint felével győzedelmeskedett a báránypirosító (Alkanna tinctoria) és a kövér daravirág (Draba lasiocarpa) előtt. Hazánkban őshonos növényfaj, de ritkán találkozhatunk vele, noha egyes élőhelyein nagy telepeket alkot. Többféle kerti változatát nemesítették ki.

Újabb 7 milliárd forint támogatás erdők létesítésére

A Vidékfejlesztési Program erdőtelepítést támogató pályázatának keretében újabb 221 kérelem támogatásáról hozott döntést az Agrárminisztérium. A most megítélt 7 milliárd forintos támogatást a nyertes pályázók erdőtelepítésre, valamint a fenntartási időszakhoz tartozó erdészeti szakfeladatokat ellátására fordíthatják. A kedvező módosítások újabb lendületet adtak az erdőtelepítéseknek.

Jenga torony Piliscsaba felett

A Pilisi Parkerdő erdeit évente 25 millió alkalommal látogatják meg a kirándulók, és a fennállásának 50 éves jubileumát ünneplő erdőgazdaság számos, erdőjárók által kedvelt turisztikai látványossággal is büszkélkedhet. Ilyen a Nagy-Kopasz tetején álló, logikai-ügyességi játék ihlette Dévényi Antal-kilátó, melyről páratlan panoráma nyílik a Vörösvári-medencére.

Adómentesség a méhészeti termékekre

A kormány klíma- és természetvédelmi akciótervével összhangban az Agrárminisztérium további klímavédelmi intézkedéseket is indít természeti környezetünk megóvása érdekében. Az erdősítésen és az öntözésfejlesztésen túl a méhészek támogatása is fontos alappillére a klímavédelemnek.