Back to top

Védjük a fejlődő gyümölcsöket az UV sugaraktól

Napok óta az erős UV-sugárzásra hívják fel a figyelmünket a meteorológusok. Az extrém UV sugárzás és a hőség gátolja-e a gyümölcsök érését? Hogyan lehet a napsugárzás ellen védekezni? Van-e jelentőse annak, hogy milyen színű a takaró háló – kérdeztük Ledó Ferencet, a FruitVeb, Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökét.

Napok óta az erős UV-sugárzásra hívják fel a figyelmünket a meteorológusok. Az extrém UV sugárzás és a hőség gátolja-e a gyümölcsök érését? Hogyan lehet a napsugárzás ellen védekezni? Van-e jelentőse annak, hogy milyen színű a takaró háló – kérdeztük Ledó Ferencet, a FruitVeb, Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökét.

Nem egyszerű a védekezés, de azért vannak megoldások.

Egyrészt a fajtaváltássál, másrészt jól megválasztott technológiával csökkenthetők a veszteségek.

A gyümölcsösöknél, ahol van jégháló, az egyben a sugárzás ellen is véd. Üvegházaknál, fóliánál festeni szokták az üveget vagy a fóliát, hogy ne legyen olyan erős a besugárzás.

Nem mindegy az sem, hogy milyen színű a takaró fólia. Ebből a leginkább a piros színű vált be, a zöld ellenben nem. A festékeknél általában az ezüst színt használják, ez szórt fényt ad például az üvegházban. A nagyon korszerű üvegházakban úgynevezett diffúz üvegeket tesznek már fel, ezek télen segítik, hogy jobban bejusson a fény, ilyenkor nyáron pedig szűrik a fényt. Ez azonban még egy új,csak néhány éves technológia, még nagyon kevés helyen alkalmazzák.

Beváltak viszont az olyan vegyszerek, amikkel mattá teszik a növényeket. (Mintha mészporral lenne beszórva a növény, és ezáltal a sugárzást visszaveri.) Például a dinnyénél alkalmazzák ezt a módszert. A matt dinnyehéj nem nyeli el a fényt, és nem tud megégni. Egyébként ez egy természetes ásványi anyag, az egészségre nem veszélyes, senkinek sem kell ettől tartania.

A gyümölcsök, amiket Magyarországon termesztünk, 25-30 fok között érzik jól magukat. 35 fok fölött lelassul a növény, összezárnak a sztómák, és nem tud úgy dolgozni a növény. A legnagyobb baj akkor van, ha a meleg nap után éjszaka sem hűl le 18-20 C-fok alá a hőmérséklet.

Eddig az volt a szerencse, hogy amikor ezek a hőségnapok voltak, 1-2 éjszaka kivételével, még vissza tudott hűlni a levegő, és a növények éjszaka „össze tudták szedni magukat éjszaka, fel tudtak készülni a következő nap elviselésére. Sajnos, a tartós hőség, az éjszakai meleg ellen semmilyen védekezés nincsen. Az árnyékolás a nap sugarai ellen segíthet megvédeni a növényt, a termést, de az éjszaki meleg ellen nem tudunk mit tenni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tavaszi lemosó permetezés

A nyugalmi időszak végen, a szőlő téli metszését követően elvégzett lemosó permetezéssel sok fontos szőlőkarósító tavaszi kártételét, elsődleges fertőzését akadályozhatjuk meg. Például a szőlőlisztharmat kórokozója micéliummal a rügyekben és ivaros termőtestekkel a tőke fás részein, törzsön, kordonkarokon megtapadva telel át. Itthon az ivaros termőtestekből induló fertőzés dominál.

Ilyen még nem volt: umami ízű lila paradicsom

Megjelenésében és beltartalmában is egyedi terméket vezet be a piacra a Syngenta. A sötétlila bogyójú, umami ízélménnyel megajándékozó koktélparadicsomot YOOM™ néven forgalmazzák. Az izgalmas ízű, színű csemegét hazánkban kizárólag a Trivega Kft. termesztheti, a fogyasztók pedig 250 grammos, fenntartható erdőgazdálkodásból származó alapanyagokból készült tálcás kiszerelésben vásárolhatják meg.

Hullámzó hőmérséklet: gondok és gondolatok

A furcsa és elkeserítő időjárású tél végén próbáltam találó közmondást keresni a múlt népi bölcsességéből. O. Nagy Gábor egyetlen igazi, faggyal kapcsolatos adatát találtam: „Majd ha fagy, hó lesz nagy, majd ha zöldre virágzik, kékre fagy”. Az idén januártól sokféle meglepetés érte a gazdákat: összekeveredett a késő ősz, az alig tél és a kora tavasz.

Természetközeli kertek európai díjára lehet pályázni

Olyan innovatív, fenntartható, példaértékű projekteket díjaznak amelyek természetközeliek, környezetbarátak és társadalmi és gazdasági szempontból is kiemelkedőek. A díjra minden európai nemzet kertészeinek, tervezőinek, közösségeinek, oktatási intézményeinek és egyesületeinek szól.

Töretlen a gomba népszerűsége

A különféle táplálkozási irányzatok terjedésével, és az egészségesebb étkezést követők táborának bővülésével növekszik a gombafogyasztás is. Magas fehérje- és alacsony kalória-,szénhidrát-, illetve zsírtartalmánál fogva ugyanis a gomba jól illeszkedik például a hús nélküli táplálkozásba, illetve a diétázók étrendjébe is.

Gyógynövények - Nem is gondolnánk…

A világon rengeteg, megközelítőleg 12 000 gyógynövényfaj él, ebből hazánkban 300-350-et használtak kisebb-nagyobb jelentőséggel történelmünk során. Jól látszik, hogy a körülbelül 30 gyakori, közismert gyógynövényen túl még sok olyan növény él hazánkban, amelyek valamilyen gyógyhatással, vagy kedvező élettani hatással rendelkeznek. Néhány meglepő képviselőjüket mutatjuk be.

Bőrök növényekből: nem muszáj állatot ölni a bőrcipőért

A növényi bőrökkel nem csak az állatvédőket és vegetáriánusokat célozzák meg, hanem mindenkit, aki lelkifurdalás nélkül szeretne bőrcipőt viselni vagy bőrtáskát hordani. Mangóból, almából, ananászból és kaktuszból is készül alternatív bőr, sőt eredetileg a linóleum is egy természetes, lenolaj alapú anyag...

Amit a növényútlevélről tudni kell

Az új növényegészségügyi szabályozás célja a növényi kártevőkkel és betegségekkel szembeni hatékonyabb védekezés, hogy biztonságosabbá váljon a kereskedelem, és csökkenjen a károsítók unió területére való behurcolásának és elterjedésének kockázata.

Folyamatosan javul a bizalmi index

A mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak jelenleg és a közeljövőben rendelkezésére álló, példátlan nagyságú forrásokat okosan kell elkölteni – bár könnyen eltékozolhatók. A Takarékbank Agrár Üzletágának szakértői viszont már az előbbire számítanak. Szerintük a szektor mostanra túlesett egyfajta kiválasztódási folyamaton, a beruházások már valóban a hatékonyságot szolgálják.

Az articsóka egészségesebb mint gondolná

Mindannyian hallottuk már, hogy jó, ha több zöldséget eszünk, de azét nyomós indok nélkül nehéz rávenni magunkat, hogy egy nagy adag csülkös pacal helyett inkább a zöldséget válasszuk. Azért az köztudott, hogy étrendünk milyen nagy hatással van közérzetünkre a hét minden napján.