Back to top

Védjük a fejlődő gyümölcsöket az UV sugaraktól

Napok óta az erős UV-sugárzásra hívják fel a figyelmünket a meteorológusok. Az extrém UV sugárzás és a hőség gátolja-e a gyümölcsök érését? Hogyan lehet a napsugárzás ellen védekezni? Van-e jelentőse annak, hogy milyen színű a takaró háló – kérdeztük Ledó Ferencet, a FruitVeb, Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökét.

Napok óta az erős UV-sugárzásra hívják fel a figyelmünket a meteorológusok. Az extrém UV sugárzás és a hőség gátolja-e a gyümölcsök érését? Hogyan lehet a napsugárzás ellen védekezni? Van-e jelentőse annak, hogy milyen színű a takaró háló – kérdeztük Ledó Ferencet, a FruitVeb, Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökét.

Nem egyszerű a védekezés, de azért vannak megoldások.

Egyrészt a fajtaváltássál, másrészt jól megválasztott technológiával csökkenthetők a veszteségek.

A gyümölcsösöknél, ahol van jégháló, az egyben a sugárzás ellen is véd. Üvegházaknál, fóliánál festeni szokták az üveget vagy a fóliát, hogy ne legyen olyan erős a besugárzás.

Nem mindegy az sem, hogy milyen színű a takaró fólia. Ebből a leginkább a piros színű vált be, a zöld ellenben nem. A festékeknél általában az ezüst színt használják, ez szórt fényt ad például az üvegházban. A nagyon korszerű üvegházakban úgynevezett diffúz üvegeket tesznek már fel, ezek télen segítik, hogy jobban bejusson a fény, ilyenkor nyáron pedig szűrik a fényt. Ez azonban még egy új,csak néhány éves technológia, még nagyon kevés helyen alkalmazzák.

Beváltak viszont az olyan vegyszerek, amikkel mattá teszik a növényeket. (Mintha mészporral lenne beszórva a növény, és ezáltal a sugárzást visszaveri.) Például a dinnyénél alkalmazzák ezt a módszert. A matt dinnyehéj nem nyeli el a fényt, és nem tud megégni. Egyébként ez egy természetes ásványi anyag, az egészségre nem veszélyes, senkinek sem kell ettől tartania.

A gyümölcsök, amiket Magyarországon termesztünk, 25-30 fok között érzik jól magukat. 35 fok fölött lelassul a növény, összezárnak a sztómák, és nem tud úgy dolgozni a növény. A legnagyobb baj akkor van, ha a meleg nap után éjszaka sem hűl le 18-20 C-fok alá a hőmérséklet.

Eddig az volt a szerencse, hogy amikor ezek a hőségnapok voltak, 1-2 éjszaka kivételével, még vissza tudott hűlni a levegő, és a növények éjszaka „össze tudták szedni magukat éjszaka, fel tudtak készülni a következő nap elviselésére. Sajnos, a tartós hőség, az éjszakai meleg ellen semmilyen védekezés nincsen. Az árnyékolás a nap sugarai ellen segíthet megvédeni a növényt, a termést, de az éjszaki meleg ellen nem tudunk mit tenni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Vertikális farm Budapest közepén - mesterséges fénnyel termesztik a mikrozöldségeket

Egyedülálló kutatás-fejlesztési vertikális farmot avatott a Tungsram május 5-én Budapesten. A létesítményben kizárólag mesterséges fénnyel, hidropóniás rendszerben, számítógépes szenzorok igénybevételével termesztenek növényeket, egyetemekkel együttműködve végeznek kutatásokat a jövő élelmiszerellátása érdekében és az egész ország számára piaci kiugrást jelentő beltéri gazdálkodás témájában.

Szőlőtermesztés - Trio-szemzés

Napjaink szőlőtermesztése jelentősen változik, a mennyiségit minőségi szemlélet váltja fel. A fajták megválasztásában gazdasági tényezők, a technikai fejlődés és a gyakran szélsőségekben is megnyilvánuló klímaváltozás játszik fontos szerepet.

Kísérletezzünk új ágyástípusokkal!

A tavasz a természet megújulásának időszaka, amikor mi is nyitottabbak vagyunk az újításokra. Ebben a részben néhány olyan ökológiai szemléletű ágyást mutatunk be, amivel megreformálhatjuk az eddig megszokott termesztési eljárásainkat, adott esetben növelhetjük a terméshozamot is a lassan megszokottnak mondható időjárási viszontagságok közepette.

Támadnak a gyümölcsösök kártevői - ideje védekezni ellenük

A mandula, a barack, a cseresznye és a szilva már elvirágzott. Az almafák most bontották ki szirmaikat, ám e pompás látvány se feledtetheti, hogy ez idő tájt kezdődik a poloskaszagú darázs fajok és a gyümölcsmolyok első nemzedékének rajzása. Ideje nyakon csípni őket, mielőtt jelentős károkat okoznak a kiskertekben, és tönkreteszik még azt a gyümölcsöt is, amelyeket megkíméltek a tavaszi fagyok.

Eperszedő robotok Kaliforniában

A magaságyáson termelt érett, piros színű földieper betakarítására használhatók a kaliforniai advanced.farm nevű startup által kifejlesztett és gyártott TX Harvester földieperszedő robotok. Egyszerre két, egyenként négy sor epret magába foglaló ágyás betakarítását képesek elvégezni.

Koronavírus elleni gyógynövények

Sok gyógynövény rendelkezik antivirális hatóanyaggal, ám ez még kevés ahhoz, hogy gyógyítsa is a Covid19 okozta betegséget. De akkor sem haszontalan a vírusgátló gyógynövények alkalmazása...

Bármikor fertőzhet a tűzelhalás – Növényvédelmi előrejelzés 18. hét

Tavaly ilyenkor a korai tavaszodás miatt már több kártevő is tömegesen rajzott, most csupán néhánynak a szórványos rajzása figyelhető meg. A betegségek terjedésének viszont kedvez az idő: jelen van a lisztharmat, a varasodás és a tafrinás levélfodrosodás is, rövid időn belül pedig a baktériumos tűzelhalással is számolhatunk.

Klímaszabályozás és biológiai védelem

A növényházi palántanevelés és árutermelés során nagyon fontos a megfelelő klímaszabályozás. Minél jobban tudjuk ellenőrizni a berendezés klímáját, annál egészségesebbek és szebbek lesznek a növények. A sikeres biológiai védekezéshez is nélkülözhetetlen az egyenletes, az adott kultúra számára kedvező klíma tartása.

Példátlan esztendő - Spárga

Bár tavaly tavasszal is volt fagy, akkor a legnagyobb gondot a munkaerőhiány okozta a spárgatermesztőknek. Az előző évi nehézségekből okulva idén jobban felkészültek a betakarításra, a változékony, és időnként szokatlanul hideg időjárás miatt azonban a takaratlan ültetvényeken heteket csúszik a sípok szedése.

Virág is, gyümölcs is, szendvics is. Mi az?

A japán ételkülönlegességek egyik ismérve az aprólékos, gondos előkészítés és igényes tálalás. A japán háziasszonyok időt és energiát nem sajnálva nem csak ízletes, hanem szemet gyönyörködtető ételeket készítenek. Nincs ez másképp az egyre népszerűbb gyümölcs szendvicsekkel sem. Igen, ez egy édes szendvics! Lássuk, hogyan készül!