Back to top

Méhész élet - riportajánló

Egy német újságírónő három napra beköltözik a méhészekhez és a romantikus méhész életről szóló elképzelése gyökeresen megváltozik.

Mivel a méhek manapság folyamatosan szerepelnek a médiában, igen nagy az érdeklődés irántuk és az itthoni trenddel ellentétben Németországban egyre több a méhész, (Lásd cikkünket - Egyre több a méhész címmel)

Nem csoda hát, hogy sokan a méhészek életét valamilyen romantikus lencsén keresztül látják, anélkül hogy közelebbről ismernék, és pusztán a „szabadság”, a természet közeliség az, ami megfogja őket.

Rajzó méhcsalád
Fotó: Hevesi Mihály

A ProSieben tévécsatorna Galileo műsorának riportere, Claire, három napra beköltözött Németország legnagyobb méhészetének (400 tonna méztermés/év)  egyik telephelyére, hogy közelebbről is megismerje a méhészek életet.

A 100 méhcsaládot állomásoztató telephely Berlintől egy órányi autózásra található egy erdőben.  A jelenlévő méhészcsapat épp az akáctermés begyűjtésére és pörgetésére készül.

A méhészek között több vendégmunkás is található, többek között Új-Zélandról, ahol épp tél van és méhészeti szempontból holt szezon.

Az újságírónő besegít a fiókok összeszedésében és „férfiasan” kiveszi a részét a pakolásból. A kezdeti félelme a méhszúrástól elmúlik, mivel szerencséjére egyetlen méhecske sem csípi meg.

Munka közben a riporternő kényes kérdéseket is feltesz a méhészeknek. Az egyik a munka közbeni "méhecske áldozatokra" vonatkozik. Végül be kell látnia, hogy a látszat ellenére a méhészek nagyon emberségesen bánnak a méhekkel, és amikor csak tehetik óvatosan kezelik őket, de a mézterek elvétele közben néhánynak az összenyomása elkerülhetetlen.

A fiókok elvétele közben még egy hatalmas raj is felbukkan az egyik faágon, mely aztán nagy reccsenéssel enged a súlynak. A „rajszőnyeget” a földről kell begyűjteni.

A mézes fiókok kipörgetése egy gépekkel felszerelt teremben történik. A riporternő ebben a munkában is lelkesen vesz részt.

Ezután a telephelyről a méhekkel Berlinbe kell vándorolni, ahol hamarosan a hárs kezd mézelni.

Az esti pakolás és az éjszakai vándorlás, mellyel hajnal háromra végeznek, megviseli Claire-t, aki le is vonja a következtetést:

a méhész életet lazának és kedélyesnek képzelte, de a nehéz munka, a sok pakolás és költözés eléggé stresszes és jelentős fizikai erőnlétet illetve stressztűrő képességet igényel.

No meg kell hozzá nagyon sok szerencse - állapítja meg-, amiben ő maga is részesült, hiszen három nap alatt megúszta méhszúrás nélkül..

A végkövetkeztetéssel azt hiszem, minden méhész egyetért, pedig a filmben nem is kerül bemutatásra a többi nehézség, melyekkel egy méhésznek minden szezonban meg kell küzdenie: a méhlegelők körüli viták, a méhek magyarázat nélküli pusztulása, a varroa ellen zajló kétségbeejtő csata, vagy a méz nagybani árának ingadozása (hogy csak a legjelentősebbeket említsem!).

Valószínűleg idehaza épp az utóbb említett nehézségek miatt fordult meg a trend és egyre többen hagynak fel a méhészkedéssel (lásd: Fogynak a méhészek címmel).

A filmet ezen a linken lehet megtekinteni::

Leben zwischen Bienen

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Afrika válhat a méztermelés fellegvárává

Egy kanadai segélyszervezet révén három hetet töltöttem Etiópiában méhész szakértőként. Már az előkészületek során rá kellett döbbenjek, hogy abszolút félretájékozott vagyok erről a százmillió lakosú országról, ami tízszer akkora területű, mint Magyarország.

60 ezer méh és 50 kilogramm méz a plafonban

Hatalmas lépesméz mennyiségre bukkant Paul Wood ausztrál méhész egy brisbane-i nő otthonában, a mennyezet alatt.

"Védőoltás" méhbetegségek ellen - egy felfedezés lehetőségei

A méhek egymás etetése során ismerik meg a lehetséges korokozók génjeit, melyek ellen aztán küzdeni is képesek. A kérdés, hogy ennek alapján "oltóanyagok" is létrehozhatóak-e a méhek egészségének védelmében.

500 millió méh pusztult el Brazíliában

Csak Rio Grande do Sul szövetségi államban 400 millió méhtetemet találtak, a méhészek négy államból jelezték a kolóniák tömeges pusztulását.

Az atka a méhek vérét szívja?

Az utóbbi 50 évben az a nézet uralkodott, hogy a varroa a méhek vérével, a hemolimfával táplálkozik, mint ahogy a kullancs vérrel. A legújabb kutatások szerint ez az álláspont nem igaz. Sőt, mára már az is igazolódott, hogy a varroa kártételében a legnagyobb kárt a vírusok okozzák, amelyeket az atka hordoz és visz át a méhekbe, illetve terjeszt és visz át más méhcsaládokba.

Folytatódik a szúnyoggyérítés

Az elmúlt hetekben átlagos mértékű volt a szúnyogártalom, ezért kevesebb helyen kellett beavatkozniuk a szakembereknek.

Egy kis eső rekordtermést hozhat

Jól teremnek a gyümölcsfélék és sokat ígérnek a szántóföldi növények a Vajdaságban, vagyis mint általában, idén sem a terméseredmények jelentik a gondot a szerbiai gazdálkodók számára, hanem a többlettermelésből eredően alacsony felvásárlási árak. Ennek tudható be, hogy a kiadós gyümölcstermés nagy részéből pálinka készül, és hogy a júliusban tárolókba került búzát sem sietnek értékesíteni a termelők.

Atkairtás anyazárkázás után - beszélgetés egy sikeres kísérletről 2.

Tavasszal számoltunk be egy meglehetősen hatékony és viszonylag gyorsan elvégezhető vegyszermentes atkairtási eljárásról, az őszi anyazárkázásról, mely több ok miatt is a jövő egyik méhészeti technológiájává válhat. Az azóta eltelt tapasztalatokról, újításokról kérdeztem a technológia hazai kidolgozóját, Neumann Györgyöt.

Meglepetés mézkirálynő

Ha augusztus első szombatja, akkor Mézvásár és Méhésztalálkozó a jászok fővárosában, Jászberényben. Az idén volt belőle a 32., augusztus 3-án, szombaton, amelynek fő attrakciója most is a Mézkirálynő választás volt.

Az esős idő miatt ismét több a szúnyog

A Balatonnál és a Tisza-tónál folyatódnak a változékony időjárás miatt félbemaradt kezelések. A csornai régióban, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében teljeskörű, földi és légi kémiai beavatkozásokat terveznek a szakemberek, míg Baranya, Somogy és Vas megyében, illetve Mohács térségében, illetve a fővárosban részleges gyérítések lesznek.