Back to top

Méhész élet - riportajánló

Egy német újságírónő három napra beköltözik a méhészekhez és a romantikus méhész életről szóló elképzelése gyökeresen megváltozik.

Mivel a méhek manapság folyamatosan szerepelnek a médiában, igen nagy az érdeklődés irántuk és az itthoni trenddel ellentétben Németországban egyre több a méhész, (Lásd cikkünket - Egyre több a méhész címmel)

Nem csoda hát, hogy sokan a méhészek életét valamilyen romantikus lencsén keresztül látják, anélkül hogy közelebbről ismernék, és pusztán a „szabadság”, a természet közeliség az, ami megfogja őket.

Rajzó méhcsalád
Fotó: Hevesi Mihály

A ProSieben tévécsatorna Galileo műsorának riportere, Claire, három napra beköltözött Németország legnagyobb méhészetének (400 tonna méztermés/év)  egyik telephelyére, hogy közelebbről is megismerje a méhészek életet.

A 100 méhcsaládot állomásoztató telephely Berlintől egy órányi autózásra található egy erdőben.  A jelenlévő méhészcsapat épp az akáctermés begyűjtésére és pörgetésére készül.

A méhészek között több vendégmunkás is található, többek között Új-Zélandról, ahol épp tél van és méhészeti szempontból holt szezon.

Az újságírónő besegít a fiókok összeszedésében és „férfiasan” kiveszi a részét a pakolásból. A kezdeti félelme a méhszúrástól elmúlik, mivel szerencséjére egyetlen méhecske sem csípi meg.

Munka közben a riporternő kényes kérdéseket is feltesz a méhészeknek. Az egyik a munka közbeni "méhecske áldozatokra" vonatkozik. Végül be kell látnia, hogy a látszat ellenére a méhészek nagyon emberségesen bánnak a méhekkel, és amikor csak tehetik óvatosan kezelik őket, de a mézterek elvétele közben néhánynak az összenyomása elkerülhetetlen.

A fiókok elvétele közben még egy hatalmas raj is felbukkan az egyik faágon, mely aztán nagy reccsenéssel enged a súlynak. A „rajszőnyeget” a földről kell begyűjteni.

A mézes fiókok kipörgetése egy gépekkel felszerelt teremben történik. A riporternő ebben a munkában is lelkesen vesz részt.

Ezután a telephelyről a méhekkel Berlinbe kell vándorolni, ahol hamarosan a hárs kezd mézelni.

Az esti pakolás és az éjszakai vándorlás, mellyel hajnal háromra végeznek, megviseli Claire-t, aki le is vonja a következtetést:

a méhész életet lazának és kedélyesnek képzelte, de a nehéz munka, a sok pakolás és költözés eléggé stresszes és jelentős fizikai erőnlétet illetve stressztűrő képességet igényel.

No meg kell hozzá nagyon sok szerencse - állapítja meg-, amiben ő maga is részesült, hiszen három nap alatt megúszta méhszúrás nélkül..

A végkövetkeztetéssel azt hiszem, minden méhész egyetért, pedig a filmben nem is kerül bemutatásra a többi nehézség, melyekkel egy méhésznek minden szezonban meg kell küzdenie: a méhlegelők körüli viták, a méhek magyarázat nélküli pusztulása, a varroa ellen zajló kétségbeejtő csata, vagy a méz nagybani árának ingadozása (hogy csak a legjelentősebbeket említsem!).

Valószínűleg idehaza épp az utóbb említett nehézségek miatt fordult meg a trend és egyre többen hagynak fel a méhészkedéssel (lásd: Fogynak a méhészek címmel).

A filmet ezen a linken lehet megtekinteni::

Leben zwischen Bienen

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Brüsszelben tüntettek az európai méhészek

Az olcsó import és a hamisított méz ellen tüntettek európai méhészek Brüsszelben.

Mézzel bizonyítottan gyorsabban gyógyulnak a sebek és az égési sérülések!

Számos kutatás bizonyítja, hogy a méz segíti a közepesen súlyos sebek és égési sérülések gyógyulását. Égések esetén akár 4-5 nappal gyorsabban hozhat gyógyulást a méz, mint a szokásos sebtapaszokkal vagy szerekkel. Ez a hatás azonban a krónikus sebek és súlyos égési sérülések esetén nem mutatható ki.

Tüntetnek a méhészek Európa-szerte

Brüsszelben, Párizsban és Amszterdamban is tüntetést tartanak európai méhészek januárban, a demonstrációkat a Magyarországon bejegyzett Egyesület az Európai Méhekért szervezi. Ha megszűnnek a méhészetek, méhek sem lesznek, amelyek beporozzák a növényeket.

Elkeseredésükben teleöntötték mézzel az agrárminisztérium bejáratát

Egy német méhészpár 2,5 tonna, glifozáttal szennyezett mézet borított Julia Klöckner agrárminiszter irodája elé tiltakozásképpen a német agrárkormányzat politikájával szemben.

Uniós projekt keretében irtják az akácfát!

A Fertő-tó környéki osztrák méhészek aggódnak, hogy a régióban környezetvédelmi projektek keretében kiirtják az akácot. A magyar méhészeket nem fenyegetik az akác irtását célzó projektek, hiszen 2014-ben az akácfát és az akácmézet hungarikummá nyilvánítottak.

Meg akart tanulni méhészkedni, ezért méheket lopott

Egy 23 éves férfi tavaly július elején a Komárom-Esztergom megyei Kocs község külterületéről ellopott 12 darab méhkaptárt a benne lévő méhcsaládokkal és mézzel együtt. A tettes egyedül szállította el és egy ismerőse telkén pakolta le a zsákmányt – írta a police.hu decemberben.

A növényvédő szerek gyengítik a méhek immunrendszerét

A túlvegyszerezett mezőgazdasági termelés jelentős károkat tesz a méhállományokban. Az agrártermelésben alkalmazott növényvédő szerek nagymértékben legyengítik a méhek immunrendszerét.

Túltermelés, alacsony árak, magára hagyott kaptárak- válságkezelés a méhészetben

Nemrég olvastam egy cikket a Méhészújságban, melynek címe „Válságban az ágazat?” volt. Igazán figyelemre méltó cikk, bár a címben nem helyénvaló a kérdőjel, a befejező mondata pedig idejét múlta, mert valóban válságban az ágazat.

Mentik a menthetőt az ausztrál gazdák

Hatalmas károkat okoznak az Ausztráliában tomboló bozóttüzek, melyek a mezőgazdasági termelőket sem kímélik. Különösen nagy veszteségek érik a Kenguru-sziget gazdálkodóit, akik állatorvosokkal közösen próbálják menteni a megmaradt állatállományaikat.

Jelentősen emelkedik idén a méhészek és a haszongalamb-tartók támogatása

Az Agrárminisztérium jelentős mértékben megemelte a méhészek és a haszongalamb-tartók támogatását. Méhcsaládonként ötszázról ezer forintra nő a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető támogatás, a haszongalamb vásárlásához nyújtott támogatásra pedig 2020-ban 100 millió forint a megemelt keretösszeg.